Предпремиерно за страната, от тази седмица стартира „Призрачен ездач: Духът на отмъщението“, продължението на „Призрачен ездач“  от преди няколко години. Тук ще ви насочим дали сме ощетени от това, че разпространителите на филмът за България от А+ прецениха да го покажат в 2D, а не както бе предварително предвидено в 3D! Дали са ни ощетили от към зрелище? Вижте сами…

 На теория, филмът е доста остър и наблъскан с предмети, които да хвърчат към публиката, които 3D-то ще превърне в ефектът „УАО“! От горящия череп, през веригата, та чак до летящия-огнен мотор… Така че определено се вписва за филм, с нужда от 3D! Макър и само на теория… Филмът е плануван за заснемане в 2D и конвертиран в 3D в последствие. Планът е бил такъв от самото начало. Pежисьорът обаче въобще не се е съобразил с това, колко е трудно да следиш детайлите в бързо монтирани екшън сцени, ОСОБЕНО ако са в 3D. Той въобще не се е постарал да улесни окото ни, зад очилата и да ни предостави възможност да следим всичко в зрелищните моменти из основи. От друга страна сме напълно лишени от мащабни гледки. Всички сцени са или в лимитирано пространство или показват задъхън екшън, така че възможността за придаване на дълбочина на образите почти отсъства, като изключим моментът, в който героят на Идрис Елба полита над един мост (може би)! Режисьорът не пропуска да се възполва от възможности да захвърля неща по посока на публиката, които да създават ефект „отвъд екрана“. Тези моменти са изключително малко за съжаление и има огромни паузи между тях. Този ефект е едва долувим във филма и имайки предид колко НЕ на сериозно се взима той, възможностите за неща които да се стрелват „из залата“ или „по главите на хората“ са много. Но режисьорът ни лишава от тях! Филмът е има толкова зрелищен и накъсан монтаж, силно „поклащаща се камера“ и множество детайли, които да следиш на екран… в един момент губиш ориентация, какво ТОЧНО се изисква от теб да гледаш! Очите ти шарят, главата започва да се обажда, така че ако сте от хората, които имат проблеми след 3D прожекции, след такава на този филм, може да си тръгнете болни!

Истинско удоволствие е, че филмът е разпространен САМО в 2D, така че да ни спести много главоболия, а и някой и друг лев за портфейла.

ТОЧКИ

Вписва  ли се?- 4/5

Плануване и усилия- 2/5

„Отвъд екрана“-  3/5

Дълбочина на образите- 2/5

Яркост- 5/5

Здраве- 1/5

ОБЩО: 17/ 30 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 13 = 14