Средиземноморски рецепти с 5 съставки от Джейми
Премиера: 4 март 2024 г. от 13:00 ч.
Излъчване: Всеки понеделник от 13:00 ч.

„Средиземноморски рецепти с 5 съставки от Джейми” е новата телевизионна поредица, изпълнена с лесни, вкусни и достъпни рецепти, които използват само пет обикновени съставки. И за да се издигне всичко на още по-високо кулинарно ниво, вкусовете са вдъхновени от Средиземноморието.
За пореден път Джейми е сътворил същинска магия и е създал хитри рецепти за спестяване на време и ресурси, които използват оптимални комбинации от съставки, аромати и вкусове, за да е сигурно, че с минимално усилие ще получим качествена храна на масата. И всичко това – без да се налага да правим дълъг списък с покупки или да се затрупваме със съдове за миене!
Гледайте как Джейми черпи вдъхновение от различни кухни, а след това го пренася у дома и създава прости рецепти със съставки, които можете да купите съвсем лесно. Това е свежо, вълнуващо и икономично готвене за всеки, без значение дали ви липсва време, дали сте начинаещ готвач или просто нямате вдъхновение – ще се пренесете в прекрасното Средиземноморие.

Ирландското пътешествие на Джулия Брадбъри
Премиера: 13 март 2024 г. от 13:00 ч.
Излъчване: Всяка сряда от 13:00 ч.

Джулия Брадбъри, най-добрата телевизионна пътешественичка, се завръща в родината си и изследва пейзажа, историята и културата на една от най-красивите страни на света. Джулия се разхожда из емблематичните ирландски маршрути от планините Уиклоу до Пътя на великаните и Скалите на Мохер, като дава на зрителите възможност да се запознаят отблизо с тези спиращи дъха места. Ирландия е също така страна на отличаващи се характери и Джулия се среща с мъжете и жените, които изкарват прехраната си и живеят сред тази красота. Ирландският пейзаж е обгърнат и от митове и легенди, както и от бурна история – от древните крепости и средновековните абатства, през „Пътя на глада“, до историческите градове – миналото е навсякъде. Джулия ще посети тези мистични места и ще изследва техните тайни. Ирландия е създала литература, изкуство и музика, които са развълнували целия свят, и Джулия ще опознае и това по време на тази дълга разходка из сърцето на местния пейзаж и душевност.

Давид Скоко: Мотор, вино и храна, сезон 1
Премиера: 21 март 2024 г. от 13:00 ч.
Излъчване: Всеки четвъртък от 13:00 ч.

В деветте епизода на този кулинарен пътепис готвачът Давид Скоко ни повежда на приключение из Хърватия, за да посети някои от най-известните местни винопроизводители – от Славония и Бараня, Загорие и Плешивица, през Задар, Крък и Пелешац, до неизбежно – Истрия. Интересната комбинация от документална и същевременно забавна поредица включва гастрономия, енология, елементи на пътепис. Всичко това е подправено с автентичния чар и спонтанност на един от най-успешните готвачи от района, Давид Скоко, потомък на рибарска фамилия. По време на пътуването си той разкрива местните странности, както и колоритни истории за най-успешните винарски проекти в Хърватия. И заедно с това – той готви, като използва местни съставки за интересните ястия, които приготвя на своята очарователна преносима печка на дърва.

Кулинарните маршрути на Южна Африка, сезон 2
Премиера: 22 март 2024 г. от 13:00 ч.
Излъчване: Всеки петък от 13:00 ч.

„Кулинарните маршрути на Южна Африка“ е предаване, което разказва както за разнообразните жители и впечатляващите пейзажи на страната, така и за нейната еклектична кухня.

Отправяме се на пътешествие из забележителните региони на Южна Африка – през пустини, крайбрежия и планини, за да завършим в модерния, оживен град Йоханесбург. С родения в Южна Африка шеф-готвач Уорън Мендес като наш водач ще изследваме ценни рецепти и уникални вкусове, а чрез храната ще открием истории за страната и нейните хора. Малко са местата, в които има толкова силно и същевременно разнообразно културно влияние върху кулинарията – невероятна индийска кухня в Дърбан, силно малайзийско присъствие в Кейптаун, обилна холандска и немска традиционна кухня и, разбира се, очарователна местна култура на хранене.

Тази поредица от 10 части, посветена на храната, е непринудено, хумористично и честно изследване на страната чрез пътуване, културни преживявания и рецепти. Тя не е посветена само на готвачите, а и на онези производители и майстори, които хранят южноафриканците всеки ден. И за да допълним вкусните теми на епизодите, всички наши истории се развиват на фона на невероятни пейзажи, които са истинска наслада за очите.

Историите на Маркъс Уеринг от кухнята в градината, сезон 1
Премиера: 18 март 2024 г. от 12:00 ч.
Излъчване: Всеки делничен ден от 12:00 ч.

Маркъс Уеринг, изключителен готвач, успешен ресторантьор и работохолик, се оттегля от неспирния си график и прекарва повече време сред природата в своето малко имение в Източен Съсекс.
Маркъс е прекарал целия си живот в кухнята, готвейки храна и измисляйки нови рецепти. Но сега иска да научи как се произвежда храната, която е водеща през целия му живот. Той иска да разруши бариерите между фермерството и кухнята, като се потопи в изучаването на това откъде идват продуктите, как растат, какви са различните методи на производство и – най-важното – какво влияе на вкуса на храната ни.
Той ще пътува из цялата страна и ще посещава най-добрите британски производители, фермери и градинари, като всеки един от тях ще му дава насоки и вдъхновение, които да пренесе в своята зеленчукова градина. Жаждата за учене на Маркъс е огромна. Той ще посещава широк кръг от експерти – от производители на ябълки до производители на кобури. Ще търси идеалните овце, прасета, патици и пилета, които да въведе в своето новосъздадено малко стопанство, докато научава за особеностите на перфектния компост и тайните на зимното засаждане.
Но той не започва от нулата – малкото му стопанство вече е пълно с природни дарове. Има изградена зеленчукова градина, стара ябълкова градина, няколко пчелни кошера и дори доста разнебитен кокошарник. Основите са налице, но тази година Маркъс иска да се впусне във фермерския живот, да се грижи за тази градина и да я разширява и разнообразява. Надява се, че това е пътуване, което ще го свърже отново с природата и естествените жизнени цикли, както и с местната общност. И той има късмет – неговото малко стопанство се намира в район, благословен със запалена общност от градинари и производители, хора, с които ще установи стабилно приятелство, докато те му помагат и го напътстват през първия му сезон като производител, споделяйки съвети, специфични местни тънкости и продукти в процеса на работа. Това е нов вид приятелство за Маркъс, основано на споделянето на естествените дарове на природата и знанията, които идват с тях.
Вдъхновен от нови приятели и производители, Маркъс ще приготви вкусни ястия, които показват най-доброто от британските продукти – от прекрасни летни салати, които събуждат радостта от разцъфналата зеленчукова градина, до уникален обрат в традиционното печено месо с помощта на рядка порода говеждо „Лонгхорн“. Той ще приготви и някои по-прости ястия, като демонстрира любимите си начини за използване на излишъка от градината. Туршии от ревен, сладка от сливи и сос от хрян се приготвят на партиди. Тъй като е радетел за производство и готвене без отпадъци, хладилникът на местната общност се обогатява, тъй като страстта му към готвенето и производството често надхвърля нуждите на семейството му.
В течение на поредицата откритията на Маркъс ще му помогнат да разшири и разнообрази градината си, ще го информират и вдъхновят за готвенето и ще развият таланта му на готвач.

Историите на Маркъс Уеринг от кухнята в градината, сезон 2
Премиера: 25 март 2024 г. от 12:00 ч.
Излъчване: Всеки делничен ден от 12:00 ч.

Завръщайки се с втори сезон, Маркъс Уеринг, изключителен готвач, успешен ресторантьор, работохолик и вече утвърден малък предприемач, засилва амбициите и плановете си в своята градина в Източен Съсекс. Той прекарва все повече време далеч от горещината на ресторантската кухня – в градината си и полетата наоколо.
През изминалата година е постигнал много напредък, но и няколко неуспеха и сега иска наистина да се задълбочи във възможностите, които земята му може да предложи – от разширяване на разнообразието от продукти, отглеждани в градината му, до животните, които пасат из полетата му – Маркъс знае, че може много повече и има какво още да научи.
Градината му процъфтява, както и пилетата, прасетата, дългокосместите крави и овцете „Лонк“, които Маркъс отглежда в малкото стопанство от миналата година. Но винаги има място за още и той има големи планове да въведе още по-голямо разнообразие от животни и продукти във фермата – от гъски до прасенца, както и много повече култури, дървета и дори уред за опушване.
Той ще посети голям брой местни производители, фермери и земеделци, тъй като намира корените си все по-силно в общността, разчита на нови приятели за споделени знания и подкрепа, както и е готов да помага, където може. Изследва невероятното разнообразие от продукти на прага на дома си – от домати и тикви до дини, отгледани в Кент.
Добрата храна е в основата на всичко, което Маркъс прави. След като е прекарал години в професионални кухни, разработвайки рецепти, винаги се е спирал на вкуса и иска да продължи да преодолява бариерите между земеделието и кухнята. Научава откъде идва храната, как расте, какви са различните методи на производство и най-важното – какво влияе на вкуса ѝ.
Вдъхновен от съставките от своята ферма и извън нея, Маркъс ще приготви невероятни ястия, които показват най-доброто от британските продукти – от вегетариански барбекюта, които празнуват даровете на неговата градина, до впечатляващи говежди ребра за специална трапеза. Освен това той ще консервира излишните продукти в конфитюри, туршии, сиропи и дори вкусни масла.
По време на поредицата Маркъс ще продължи да научава, че да имаш малко стопанство означава много труд, но и невероятна възвръщаемост под формата на приятелства и, разбира се, страхотна храна.

Бъдещите кулинарни звезди на Гордън Рамзи, сезон 2
Премиера: 25 март 2024 г. от 21:00 ч.
Излъчване: Всеки делничен ден от 21:00 ч.

Вторият сезон на „Бъдещите кулинарни звезди на Гордън Рамзи“ продължава с търсенето на най-вълнуващите и иновативни бизнес идеи в областта на храните и напитките. Гордън винаги е бил в челните редици на своя бранш и е подбрал 12 от най-добрите и перспективни предприемачи в Обединеното кралство, които ще се състезават, за да спечелят неговата инвестиция – невероятните 150 000 паунда от личните му пари.
Но за да имат шанс да спечелят наградата, която ще промени живота им, те трябва да докажат, че разполагат с всичко необходимо, за да си партнират с Гордън. В рамките на поредицата той изправя 12-те нови претенденти пред безмилостни предизвикателства, които имат за цел да изпитат характера и да покажат бизнес уменията им. Гордън не търси следващия главен готвач, а човек, с когото може да си партнира в бизнеса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =