Премиера в България: 20.01.2012г.
Световна премиера: 20.01.2012г.
Жанр: Екшън, Фентъзи, Ужаси
Продължителност: 88 минути
Формат: 3D
Сценарист: Алисон Бърнет, Джей Майкъл Стражински, Джон Хлавин
Режисьор: Манс Марлинд, Бьорн Стейн
В ролите: Стивън Риа, Скот Спидман, Кейт Бекинсейл, Майкъл Или, Чарлс Данс, Индия Ийсли, Сандрин Холт, Тео Джеймс
Разпространител: Александра филмс / Lakeshore International

Хилядолетната битка между вампири и върколаци се завръща в зашеметяващ 3D формат в Подземен свят: Пробуждане, четвъртата и най-грандиозна част от радващата се на огромна популярност поредица. Издигайки именитата екшън-сага на ново ниво, Подземен свят: Пробуждане изправя легендарната Селен (Кейт Бекинсейл) срещу изключително силен и жесток противник и разкрива шокираща тайна, която ще промени всичко, за което тя се е борила досега.
Петнадесет години са минали откакто Селен и нейния любим Майкъл (който е хибрид между върколак и човек) са победили старейшината вампир Маркус в Подземен свят: Еволюция. В годините между двете събития, човешкият род е открил съществуването на клановете на вампири и на върколаци, и се е впуснал в повсеместна война, за да унищожи и двата вида. Селен е заловена по време на геноцида и се събужда след повече от десетилетие като пленник в изолирана лаборатория на Антиген, могъща био-технологична корпорация, която търси ваксина срещу вирусите, създали вампирите и върколаците.
Селен е съкрушена, когато разбира, че Майкъл е мъртъв, но мъката й минава на заден план от шокиращото откритие, че докато е била в криогенно замръзено състояние, тя се е сдобила с дъщеря, Ив (Индия Айсли). Търсейки убежище за себе си и детето, Селен рабира, че света избива някогашните горди и могъщи вампири, и едва няколко оцелели се крият в подземията.
Изолирана от останалите кланове, Селен обединява усилия с младия вампир Дейвид (Тио Джеймс), който се присъединява към нейната кървава вендета срещу Антиген, където искат да унищожат едновременно нея и детето й. В борбата за пореден път за надмощия с обичайните си противници, върколаците, Селен сякаш е безсилна, когато се изправя пред най-свирепия си противник в цялата история на Подземен свят – генетично подобрен свръхвърколак.

[tabs title=““ active=0 event=“click“]
[tab title=“Трейлъри“]
[/tab]
[tab title=“Галерия“]


[/tab]
[tab title=“Новини“]

Новини за филма ТУК[/tab]
[tab title=“Още за филма“]
Подземен свят: Пробуждане е с участието на Кейт Бекинсейл (Подземен свят, Авиаторът), Стивън Риа (В като вендета, Играчка плачка), Майкъл Ийли (Седем души, Бръснарницата), Тио Джеймс (Ще срещнеш висок тъмнокос непознат), Индия Айсли (The Secret Life of an American Teenager), и Чарлс Данс (сериала Игра на тронове, Пришълец 3).
Режисьори на филма са Марлинд & Стайн (Shelter, Storm), сценаристи Лен Уайзмън (Подземен свят, Подземен свят: Еволюция) & Джон Хлейвин (The Shield), и Дж. Стражински и Алисън Бърнет (Непроследим, Fame). Сюжетът е на Лен Уайзмън и Джон Хлейвин по мотиви от героите, създадени от Кевин Гревио и Лен Уайзмън & Дани Макбрайд. Продуценти са Том Розенбърг (Адвокатът с линкълна, Момиче за милиони), Гари Лукези (Адвокатът с линкълна, Момиче за милиони, Подземен свят), Лен Уайзмън и Ричард Райт (Адвокатът с линкълна, Подземен свят).
Изпълнителни продуценти на филма са Дейвид Кърн (Адвокатът с линкълна, Fame), Джеймс Маккуейд, Дейвид Коутсуърт (Джон Адамс, Grey Gardens), Ерик Райд, Скип Уилиамсън (Подземен свят: Възходът на върколаците, Огън в кръвта), и Хенри Уинтърстърн (Конан Варварина, Подземен свят: Еволюция). Оператор е Скот Кевън (Смъртоносна надпревара, The Losers). Художник е Клод Паре (Barney’s Version, Нощ в музея). Монтажист е Джеф Макавой (Wonderland, Адвокатът с линкълна). Костюмите са дело на номинираната за награда Оскар® Моник Прюдом (Сделката на доктор Парнасъс, Джуно). Музиката е на Пол Хелсингър.

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

За четвъртата част на изключително успешния франчайз Подземен свят, продуцентите Том Розенбърг, Гари Лукези и Ричард Райт, и създателят на поредицата Лен Уайзмън поемат риска да възстановят и дадат нов живот на поредицата в днешно време, добавяйки възбудата от въздействието на 3D ефекта. Създателите на филма пренасят героите на вампири и върколаци в един съвременен свят, където хората ги преследват и почти успяват да ги изтребят в кървава вендета.
Поел други ангажименти, включително предстоящия римейк на Зов за завръщане, създателят на Подземен свят Лен Уайзмън избира да не режисира филма, а да участва като продуцент и вдъхновител на необикновената история. „Лен измисли сценарий, в който Селен и Майкъл имат дете, – казва Гари Лукези, президент на Lakeshore Entertainment. – Това бе отправната точка за този филм. Невъзможно да се направи добър филм от поредицата без съдействието на Лен. Той има пръст във всичко – от дизайна на продукцията до написването на сценария и кастинга на актьорите.”
Кейт Бекинсейл, която участва в първите два части на сагата Подземен свят, се завръща като смъртоносната Селен, която е избягала от затвор, в който са я държали години и открива, че хората почти са успели да изкоренят клановете на вампирите и върколаците.
„Това е продължение на историята от Подземен свят: Революция“, – казва Дейвид Коутсуърт, изпълнителен продуцент на филма. – Поставянето на Селен в контекста на модерния свят и взаимодействието й с хора е нов елемент от митологията на поредицата. Другият е откритието, че тя е майка на тинейджърка. Този факт внася изцяло нов обрат в еволюцията на Селен и потавя основите на възможността франчайза да продължи в бъдеще.”
Действието се развива 15 години след хронологичния финал на Подземен свят: Еволюция, Подземен свят: Пробуждане добавя нови персонажи и правила в историята. „Смятам, че верните фенове ще оценят филма като още по-наситен с екшън и до определена степен, по-жесток и кървав от първия, – казва Лукези. – Тук Селен е по-брутална отколкото преди, а историята е много по-силна и драматична история и изключително добре пресъздадена. Този път летвата е вдигната високо от по-ранните филми и смятам, че публиката ще намери това за доста интригуващо.”
След непоколебимото решение на Уайнън да не е режисьор на четвъртата част, създателите на филма започват да търсене на кой да поеме кормилото на новата продукция. „Имахме предвид няколко млади кинотворци, които бяха доказали интереса си към трилогията Подземен свят, – казва Лукези. – Тази група включваше екипа шведски режисьори Манс Марлинд & Бьорн Стайн. Те заедно са работили върху един доста интересен филм Storm, който ни се стори силно повлиян от Подземен свят.”
„От техните по-ранни филми ни стана ясно как позиционират героите си, начинът, по който снимат, движението на камерата, цветната палитра, всичко, – казва Райт. – След това ни дадоха много детайлна презентация, в която описваха как виждат нашия проект, как според тях ще изглежда филма и на нас ни ясно, че те са нашите хора.”
Марлинд & Стайн, които са режисирали филми и поотделно, и заедно, се познават от деца. Двамата са развили необичайна връзка, която им позволява да работят най-резултатно в тандем, като се редуват през ден. „Хвърляме ези ли тура в деня преди снимките, кой ще започне на следващия ден. – казва Стайн. – Обикновено Манс печели, но според мен това не може да се нарече победа, защото първият ден обикновено е пълен хаос.“
„Когато Манс режисира, аз съм дясната му ръка, – продължава той. – Винаги съм до него, подкрепям го. Той ръководи шоуто, взима всички решения за акторите, камерата и така нанатък. А аз съм там, за да се оправям с въпроси, които не е спешни – независмо дали са свързани с кастинга, дизайна на продукцията, визуалните ефекти или нещо друго.”
Режисирането в редуващи се дни дава на двойката чувство за огромно предимство. „Всеки от нас има време да се презареди и да се подготви за следващия ден, – казва Марлинд. – Когато не се занимаваш цял ден да потушаваш пожари, може да изчистиш съзнанието си и да концентрираш мислите си върху цялата картина.”
Колкото и този метод на работа да е в разрез общоприетото, актьорите и продуцентите на филма категорично потвърждават резултатите. „Не знам как ще се върна да работя само с един режисьор, – казва Бекнсейл. – Понеже се сменяха всеки ден, те бяха постоянно възбудени в очакване да дойде техния ред да работят. Аз съм омъжена за режисьор и имам ясна представа каква ужасна работа е това, без никаква почивка. Около теб винаги има 50 души, всеки от които ти задава различни въпроси. А когато имаш партньор, който се занимава с тези проблеми, този, който режисира, остава фокусиран върху актьорите и снимките.”
Режисьорите са запознати много добре с предишните три части на сагата и изпитват огромно уважение към нея. „Филмите са базирани на силна, интересна и добре развита митология, заради което ние винаги сме й били фенове, – казва Марлинд. – В тази последна част се разглеждат универсални теми като любов, оцеляване и смърт. Взимаме на сериозно тази част, но освен нея има още толкова забавни и страхотни неща, които се случват. Поредицата е известна с невероятна комбинация от актьорски изпълнения и визуален стил, а това е нещо, което и на нас ни харесва. Не се виждаме като режисьори само на зрелища или на само на актьорски изпълнения. Ние сме и за двете.”
Двойката от самото начало се съгласява, че трябва да се внесат нови, покоряващи елементи на екрана и да се запази най-доброто от миналото. „Сценарият е много добър, – казва Стайн. – Концепцията на самият филм леко се отклонява от по-ранните филми, и това бе предизвикателство, защото трябваше да пресъздадем нов свят, като запазим марката Подземен свят и да останем верни на поредицата.“
„Разговаряхме дълго с Лен Уайзмън и той бе от голяма полза раз уточняването на дребни детайли от митологията на Подземен свят, какво е готино и какво не, – продължава той. – Всички тези ситуации са представени в съвършено различна обстановка, и трябваше да се взимат много решения в движение, което бе забавната част.”
Познатите прототипи на върколаците и вампирите остават същите. „Вампирът е секси, разкрива тъмната страна от всеки от нас, – казва Марлинд. – Но вътре в нас има и върколак, който изразява деструктивната ни сила.”
Най-голямата разлика от предишните серии е в съотношението на силите. „Вампирите за първи път са в подчинено положение и са малцинство, – казва Стайн. – Те лесно могат да убият човек, но не могат да избият цялата раса. Според мен на феновете ще им бъде безкрайно интересно това разширяване на митологията.”
Има няколко нови персонажа, които ще помогнат това да стане, включително скритата в нелегалност от малцината вампири дъщеря на Селен – Ив (изиграна от 17 годишната Индия Айсли). В нейните вени тече смесица от вампирска и върколашка кръв, което я прави непозната величина със сили, които тепърва ще бъдат разкривани. „Ив не е нито вампир, нито върколак, – казва Айсли. – Тя е първия хибрид между двете раси и последния потомък на Алексанър Корвинус, а това я прави нежелана както сред въроколаците, така и сред вампирите.”
Още едно ново събитие в митологията на Подземен свят е разделянето в еволюцията на расата на върколаците, което заплашва да преобърне баланса между вековните врагове. „Сега има три различни вида, – казва Лукези. – Трудно оцеляващи върколаци по наследство, която са минали в нелегалност. Те страдат от недохранване, злобни и жестоки са и донякъде напомнят на зомбита. Има и обикновени върколаци, които познаваме от предишните филми.“
Но най-значимото същество е свръхвърколака. „Това е изцяло ново създание, – обяснява продуцентът. – Свръхвърколакът е много едър, висок е над три метра и тежи повече от половин тон. Има по едър торс, дълги ръце и по-къси задни крака, с което напомня повече на горила, отколкото на предишните върколаци. Засега има само един представител от този вид и той винаги изглежда ядосан – хвърля коли, разбива стени, но най-вече има специално отношение към Селен.”
Марлинд нарича новото създание “най-последния върколак. Той е резултат от човешки експеримент. Научаваме, че е оцелял след като е атакуван със сребро, което е ахилесовата пета на върколаците, така че той изглежда почти безсмъртен.“
С Подземен свят: Пробуждане създателите на филма искат да създадат изцяло нова история, която да се хареса както на верните фенове на поредицата, така и да привлече вниманието на тези, които все още не са изживели сагата. „Смятам хората, които са се насладили на по-ранните филми гледат новия, ще очакват да видят определени неща, към които се придържаме, – казва Коутсуърт. – Но също така си мисля, че те искат и нещо ново. Това е двойното предизвикателство – ние трябва да бъдем лоялни към правилата на играта, но и да доставим ново измерение на историята.”
Коутсуърт вярва, че филмът ще успее и на двете нива и ще запази себе си като вълнуващ и забавен филм. „Няма нужда да сте гледали някой от другите филми за Подземен свят, за да го оцените. Мисля, че хората, които се наслаждават на екшън филмите и 3D ефектите, ще станат голяма част от нашата публика.”
Дарявайки Селен и Майкъм с дъщеря, създателите на филма се надяват да удължат живота на поредицата в бъдещето. „Тъй като Селен и Ив са безсмъртни, кой знае какво ще се случи. – казва Райт. – Те може да са заедно хилядолетия.”

ОТКРИВАНЕ НА СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ

Феновете на първите два филма от поредицата Подземен свят със сигурност са развълнувани от завръщането на актрисата Кейт Бекинсейл в ролята на страховитата вампирка Селен. „Ние отново искахме да работим с Кейт, – казва Лукези. – Понякога звездите се подреждат идеално на небесната карта и това беше един от тези случаи.”
Бекинсейл признава, че досега на два пъти си е мислела да се вмъкне отново в познатия костюм от латекс и кожа. „Все пак това е ролята, която промени живота ми и аз се чувствам много привързана към нея. Рядко имаш шанса да следваш любим персонаж толкова дълго време.”
Том Розенбърг, председател и изпълнителен директор на Lakeshore Entertainment, казва, че е силно развълнуван от завръщането на Кейт във филма. „Тя е Селен, а Селен е сърцето и душата на Подземен свят още от първата сцена на първия филм.“
На снимачната площадка става ясно, че тя не е изгубила нищо от въздействието си, благодарение на което превърна Селен в иконична героиня. „Кейт се превъплъщава в Селен с едно мигване, – казва Марлинд, щраквайки с пръсти. – Когато започнем да снимаме, тя вади оръжията и изглежда сякаш всеки момент ще те убие. За мен като режисьор е чудесно хората, с които работя, да са толкова близки до персонажите си.”
За актрисата е много забавно да преразгледа образа и митологията, които са помогнали на кариерата й и са я изстреляли в звездна орбита. „Много е вълнуващо с хората, които са създали първия филм да навлизам в ново обкръжение с различни проблеми, срещу които Селен се бори, – казва актрисата. – Всички ние искахме да добавим наистина нещо ново и според мен успяхме.”
Най-объркващата промяна за Селен е, да разбере, че има дъщеря. „Изведнъж й е представено нейното почти пораснало дете, което е страхотен шок, редом с новината, че баща му вече не е сред живите. – казва Бекинсейл. – С това никой не би се справил лесно. Не бих казала, че Селен изведнъж става нежна майка, но тя определено се променя в известен смисъл.”
След като векове наред тя не е била отговорна за никого, единственото което Селен е в състояние да направи е леко да прегърне дъщеря си, казва съсценаристът Дж. Майкъм Старжински. „Това показва наяве и друга страна у нея, – отбелязва той. – В предишните филми Селен бе съсредоточена главно да се бие с лошите момчета. Тя се боеше против тях, а не заради някого, както е сега в случая.”
Детето разкрива пред персонажа на Селен куп нови възможности и й позволява да покаже емоции, а това не са е случвали в предишните филми. „За първи път Селен изпитва уязвимост, – казва Райт. – Тя има близост е Ив, което е нетипично за нея досега. Селен е много студена, нищо не може да влезе под кожата й, не обича никого, тя е машина за убиване. И изведнъж се оказва, че има дъщеря.“
„Присъствието на Ив добавя ново измерение на една необикновена история, – отбелязва Бекинсейл. – Мисля, че е страхотно, че Селин е майка, заедно с всичките последващи конфликти.“
Дебютантката Индия Айсли е в ролята на тинейджърката Ив, която досега е живяла като обект за тестове в биотехнологичната лаборатория, където държат затворена майка й. Това е първата главна роля за Айзли, която пленява създателите на Подземен свят: Пробуждане със своята сериозност и извисена красота. „Индия излъчва екзотика, – казва Лукези. – Освен това е напълно правдоподобна като дъщеря на Кейт.“
Айзли спечелва ролята сред напрегната конкуренция. По странно стечение на обстоятелствата, Айзли е била кафене в Санта Моника скоро след прослушването, когато е забелязана от Кейт Бекинсейл. Актрисата е била там с Лен Уайзмън и тяхната дъщеря Лили. „Тя се обърна към Лен и каза „Погледни това момиче.“, спомня си Айзли. Трябва да говориш с нея, ако иска да участва във филма – тя е като малко мое копие. И тогава той отвърна: „Току ще гледахме нейния запис на прослушването.“
Във филма Селен и Дейвид откриват Ив сгушена в изоставен подземен коридор, където се крие от атаките на върколак. „Ив е прекарала целия си живот в Антиген като някакъв лабораторен плъх, – казва Айзли. – Тя се променя в хибридната си форма, но няма представа какво да прави, защото досега никога не е била навън. Истинският свят за нея е огромен шок.”
Ив е възел от противоречия, казва младата актриса, не е наясно със своите необикновени умения, уплашена е от всяко нещо, което изпитва за първи път. „Ив е едновременно силна и уязвима, – продължава Айзли. – Като повечето тинейджърки, тя изживява крайни емоции, но още по-силна степен. Тя изпитва вътрешни противоречиви импулси, които не може да контролира.”
Като дългогодишен фен на поредицата, Айзли се възхищава на промените, които Подземен свят: Пробуждане внася в историята. „Наистина е страхотно, че Кейт отново участва, и в същото време се представят нови герои. – отбелязва тя. – Всички сюжетни линии се сливат в едно. Кейт е моята любима актриса, а на живо тя е още по-прекрасна, отколкото съм си я представяла. Единственото, което мога да кажа, че имам страхотен късмет да работя с нея.“
Нов образ е и вампирът Дейвид, изигран от Тио Джеймс. Дейвид търси Селен, чиято репутация му вдъхва желание да отвърне на човешката агресия. „За Дейвид, Селен е легенда, – казва Джеймс. – Тя е невероятно красива, но и ледена и безпощадна. Когато Дейвид чува, че има шанс да е жива, нищо не може да го спре в опитите му да я открие.“
Дейвид и неговият клан, воден от баща му Томас, се крият от човешките атаки в подземията. Но Дейвид жадува да действа. „Сценарият е наистина силен, – казва Джеймс. – Имаме кръвни връзки, семейни задължения, отмъщение, геноцид. Доста се потрудих, за да си изясня откъде идва моя персонаж, къде е мястото му в историята. Разговарях с Манс и Бьорн за Дейвид, къде е роден, какво го е променило и така нататък.“
Дейвид е първият вампир, който Селен среща в момент, когато у нея изригва страха, че на света няма останали живи предсатвители на нейната раса. Той я отвежда в тайното скривалище на останалите вампири, но баща му заповядва Селен и дъщеря й да се махнат. „Ако трябва да сме честни, Селен има репутацията безмилостна убийца, която причинява доста неприятности. – казва Бекинсейл. – Дейвид става нещо като неин защитник, а тя досега никога не е имала такъв.“
Бекинсейл е наставник на Джеймс и му помага да навлезе в света на вампирите. „Кейт е наясно с всички аспекти от митологията на Подземен свят, – казва той. – Тя познава Селен като никой друг. Беше ми изключително полезна със съветите за предела на възможностите на вампирите, какво могат да правят и какво не.“
Добавянето на нови актьори като Айзли и Джеймс отваря нови възможности пре развитието на поредицата, казва Лукези. „Историята завършва с отворен край и зрителят разбира, че ще има още един филм Подземен свят. Сигурен съм, че публиката ще иска нови срещи с Ив и Дейвид, както и с Томас – персонажът на Чарлз Данс.”
Данс е в ролята на бащата на Дейвид. Той е начело на групата оцелели вампири. „Днешните вампири се крият в подземията, те вече не са богати и могъщи както са били едно време. – казва Лукези. – Но в края на филма те ще се възродят.”
Данс внася естествена и леко злокобна елегантност в ролята си. „Той е изключително висок, затова е и толкова внушителен като водач на клана, – казва Бьорн Стайн. – А и гласът му – за каквото и да говори, човек не може да не го слуша – самият му тембър те кара.” Дейвид се появява в скривалището на Томас с почти безжизненото тяло на дете. „Това е Ив, – казва Денс. – Тя не е мъртва, още не, но е хибрид между върколак и вампир, и Томас никак не е щастлив от този факт. Вампирите са застрашен вид и има всеобщо споразумение да не се водят непознати в убежището.“
Взимането на решението да участва във филма е лесно за Данс. „Дъщеря ми е фен на поредицата и ако не се бях съгласил, тя никога нямаше да ми проговори, – казва актьорът, който е познат на зрителите най-вече с ролите си на Кленмънс в Пришълци 3 и Тивин Ланистър от телевизиония сериал на HBO Игра на тронове. „Да се присъединя към поредицата не е по-различно от това, да приема нова роля в който и да е филм. Всъщност единствената разлика е присъствието на Кейт Бекинсейл.“
Звездният актьорски състав включва и Стивън Риа в ролята на д-р Лейн, безскрупулният директор на Антиген. „Джейкъб е от онези злодеи, които са във война със самите себе си, – казва Бекинсейл. – Той е воден едновремено от ненавист и съжаление към себе си. Поредица трагедии в живота му са станали причина да тръгне по лош път и да се води от неправилни причини, което го прави жесток и уязвим.“
Персонажът на Риа на пръв поглед има проста мотивация за действията си, но всъщност крие добре пазена тайна, която засяга всички участници във филма. „Мисля, че най-интересното в тази серия е изключителната дълбочина на героите и на историята като цяло.“ – категоричен е Риа.
Освен Дейвид, Селен открива още един съюзник в лицето на детектив Себастиан, изигран от Майкъл Ийли. Себастиан е човек, който загубва съпругата си вампир по време на една от безжалостните чистки на хората. „Да работя с Кейт бе едновременно чест и забавление, – признава Йили. – Очевидно тя Е Подземен свят. Освен това ме изненада колко скромен и приятен човек е, и невероятен професионалист. Докато снимахме първата ни съвместна сцена бях изумен как за миг се въплъти в образа на Селен, бе никакво колебание или фалш.”
„Най-верните фенове на поредицата ще бъдат развълнувани от завръщането на Бекинсейкл, която сега е още по-лоша и отмъстителна. „От друга страна това е идеалният филм за всеки, който не е запознат с досегашната история. Моят герой, детектив Себастиан е първият изцяло човек от поредицата, който показва какво е да се живее сред тези могъщи свръхестествени създания.”
Бекинсейл обобщава „Има няколко наистина страхотни нови персонажи, изиграни от невероятни актьори . Индия е огромен талант, Тио е истинска находка. Стивън и Чарлз внасят нещо ново, което донякъде напомня на притегателната сила на Бил Най, но същевременно добавя още щрихи към фабулата и историята на филма.”
Дейвид и неговият клан, воден от баща му Томас, се крият от човешките атаки в подземията. Но Дейвид жадува да действа. „Сценарият е наистина силен, – казва Джеймс. – Имаме кръвни връзки, семейни задължения, отмъщение, геноцид. Доста се потрудих, за да си изясня откъде идва моя персонаж, къде е мястото му в историята. Разговарях с Манс и Бьорн за Дейвид, къде е роден, какво го е променило и така нататък.“[/tab]
[tab title=“Рецензии“]
Скоро [/tab][/tabs]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 34 = 38