Официално Amazon имат нов номер 1.“Lord of the Rings: The Rings of Power“ бе детрониран от „Периферни тела“- новият сериал от създателите на „Западен свят“. Семейство в живота, Джонатан Нолън (брат на реж. Кристофър Нолън) и Лиса Джой, са изпълнителни продуценти на поредицата. До момента на публикуване на този материал са излезли първите три епизода.

В близкото бъдеще, момче получава прототип на игра (виртуална реалност), която трябва да тества преди пускането и! Сестра му, която е по-добрия играч от двамата, се включва за да изпълни мисията, но всичко и изглежда твърде реално. Защото всъщност е… тя се е „включила“ в периферно тяло, далеч в бъдещето и…

Историята е базирана на едноименния роман на Уилям Гибсън от 2014г., издаден и в България от издателство Изток- Запад.

Нолън и Джой се впускат отново в това, което умеят най-добре и което ги постави под светлините на прожекторите със „Западен свят“- научната фантастика. В „Периферни тела“ обаче, нещата са различни. Много различни.

За разлика от предходния им блокбастър сериал, тук освен Клоуи Грейс Мориц („Кери“)  друго, поне толкова популярно име… няма.

Фабулата е изключителна. И въпреки че на пръв поглед се различава от събитията в романа, Нолън и Джой са създали допълнения, които превръщат историята в наистина интригуваща, мистериозна, сложна и… много зарибяваща.

Простичкия живот сред природата, лагерния огън, пътувания с коли (не с луноходи) са част от очарованието, което в предходния им сериал бе дивия запад. На фона на това стои едно футуристично бъдеще, с лъскави коли, мегаполиси и хай лайф.

Героинята на Клоуи напомня на нейната „Кери“, въпреки че от предходния филм са минали почти 10 години. Актрисата претърпя няколко наистина добри превъплъщения в кариерата си, като последното такова бе в „Майка/Андроид“ от 2021г. Този път тя успява да бъде чистокръвно хлапе, истински боец и своеобразен Аватар едновременно с това.

Каквото и да разисквам от сериала ще наруша неговата красота и мистериозност. Момчето получава пакет с „игра“ за бета тест, неясно от кого. Оказва се, че играта не те потапя в Аватар във виртуалната реалност, а в реално, периферно тяло напред в бъдещето, където има истинска война, за нещо от миналото и тези периферни тела са използвани и за добро и за зло. А хората, с които периферните тела и техните „оператори“ се срещат, имат не по-малко дълбоки и сложни истории и… минало.

Мистерията е пълна, интригата е хапеща и препратките, и въртенето около истината, е абсолютно в стила на „Западен свят“ с една малка подробност. Тук Джой и Нолън са научили урока си и голямото „не знам, какво се случва в сезона“, не съществува. Нещата се наричат с истинските им имена и още в третия епизод се избистря основния злодей, който е наистина впечатляващ.

Детайлите и малки фрагменти, с които Джой и Нолън превръщат Лондон в град от бъдещето, са наистина красиви. Колите, статуите, корпоративния свят, лъскавите сгради, създават усещането за свят от бъдещето, който същевременно с това е ужасно познат и реален. Големият въпрос и механизмът по който се „транспортира“ информация от операторите в миналото до периферните тела в бъдещето е на дневен ред!

Поредицата дава сложни герои, многопластова история и много, ама много екшън. Прескачането в различни времеви периоди ни помага да разбираме мотивите на героите в бъдещето и техния вътрешен свят. Какво ни очаква до финала все още не е ясно, но интригата е завързана, историята е изключително притегателна и сериалът се забива, като онова трънче, което бе „Западен свят“ със своя първи сезон. С една основна разлика- този тук е ужасно реален и възможен. Сякаш става въпрос за утре.

Да, ще усетите препратки към „Матрицата“, към „Аватар“, към „Тенет“, към „Играч първи, приготви се“ и дори книгата на Патрик Нес „Освен този живот“, но при все това, потенциалът тук е огромен, а с имената на Лиса Джой и Джонатан Нолън на борда, очакванията са сериозни!

„Периферни тела“ епизод 4 ще гледаме по Амазон на 04.11.2022г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + = 13