Френската писателка Ондин Каят дебютира у нас с най-успешната си книга „Парфюмът на изгнанието“. Разтърсващ и прочувствен, този роман отдава почит към живота, света и човечеството, особено арменския народ. Пропит с опияняващи аромати, сюжетът е вдъхновен от личната история на авторката и разглежда с дълбочина и финес връзката между майка и дъщеря, предаването на родовите травми и устойчивостта на човешкия дух пред всякакви изпитания. Изданието излиза под логото на „Ентусиаст“.

До момента Ондин Каят е публикувала девет заглавия, като сред тях най-търсеното и коментирано е „Парфюмът на изгнанието“. Известната френска журналистка Татяна дьо Роне го определя като „елегантен и завладяващ роман, който оставя незабравими следи“. Отделно от писателската си кариера Каят е ангажирана с различни социални каузи. По нейна инициатива е създадена глобалната лотария „Да заложим за един по-добър свят“, чиято цел е да финансира големи хуманитарни проекти.

Всичко започва със смъртта на Нона – бабата на Талин, която отглежда, напътства и подкрепя внучката си във всеки етап от живота ѝ. Тя я учи да разпознава цяла вселена от неуловими аромати и да ги превръща в невероятни парфюми. След кончината ѝ Талин е изправена пред предизвикателството да бъде начело на компанията, създадена от баба ѝ.

Под жасминовия храст в градината на Нона младата жена открива кожен бележник – тайния дневник на своята прабаба Луиз. Страниците му разкриват драматичното минало на семейството: арменския геноцид, страха, ужаса и изгнаничеството, през които са преминали предците ѝ. Но също така и надеждата, и способността за възкресение, съпровождащи всеки мъчителен период от човешката история. Като повдига завесата над тайните и травмите от миналото на своя род, Талин намира сили да се освободи от кошмарите, които я преследват в собствения ѝ живот, за да започне да го живее свободно и пълноценно.

Този въздействащ, поетичен роман, вдъхновен от семейната история на авторката, разглежда с много дълбочина и финес връзката между майка и дъщеря, предаването на родовите травми от поколение на поколение и не на последно място, отдава почит на умението на човешкия дух да устоява на всякакви изпитания и да се възражда.

„Един елегантен и завладяващ роман, който оставя незабравими следи.“

– Татяна дьо Роне

 За автора

Ондин Каят е писателка с арменски, ливански и френски произход. До момента е публикувала 9 романа, като сред тях най-успешен е „Парфюмът на изгнанието“.

Каят е ангажирана с различни социални каузи. По нейна инициатива е създадена глобалната лотария „Да заложим за един по-добър свят“, чиято цел е да финансира големи хуманитарни проекти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 7