Премиера в България: 18.05.2012г.
Световна премиера: 31.10.2011г.
Жанр: Комедия
Продължителност: 115 минути
Формат: 2D
Сценарист: Сърджан Драгоевич
Режисьор: Сърджан Драгоевич
В ролите: Никола Койо, Милош Самойлов, Христина Попович, Горан Йевтич, Горан Навойец, Тони Михайловски
Разпространител: А Плюс Синема / Delirium Films

„Парад“ разказва по един трагикомичен начин за битката между два свята в съвременното следвоенно сръбско общество – традиционното, тиранично, хомофобско мнозинство и либералното, модерно и свободомислещо малцинство.

[tabs title=““ active=0 event=“click“]
[tab title=“Трейлъри“]
[/tab]
[tab title=“Галерия“]


[/tab]
[tab title=“Новини“]

Новини за филма тук[/tab]
[tab title=“Още за филма“]

„Парад“ е почти фантастичната история на хомофобен сръбски гангстер на средна възраст, който жертва себе си, за да защити свободата на гей хората в консервативната балканска страна.
Радмило (35) и Мирко (30) са млада гей двойка. Те се опитват да живеят дискретно, но въпреки това всеки ден им се налага да понасят обиди от хомофобните си съграждани, съседи и роднини.
Освен това, Мирко е активист и мечтае да организира първото успешно прайд шествие в Белград. Мечтата му е „мисия невъзможна“: през 2001 опитът за провеждане на прайд завършва с кръвопролитие. Десетилетие по-късно ситуацията не е много по-обнадеждаваща – националистките и неонацистки организации готвят ново нападение срещу евентуално шествие, а полицията отказва да защити участниците.
Една странна двойка променя живота на Радмило и Мирко – Лимон (45) е бивш престъпник и ветеран от войната, който притежава малка охранителна фирма, а годеницата му Бисерка (30) има свой салон за красота.
Радмило, успешен ветеринарен лекар, извършва животоспасяваща операция на кучето на Лимон, което става жертва на предупредителна стрелба в двора на бизнесмена.
Мирко ръководи агенция за планиране на изискани сватби, която се е нагърбила с най-кошмарните клиенти – Бисерка и Лимон.
Срещата на тези два сватя е истинско бедствие и поредно унижение за Радмило и Мирко. Мирко не може да понесе повече и решава, че ще напусне страната с неотдавна получената си канадска виза. Радмило е готов на отчаяни действия, за да спаси връзката си. Той предлага на Лимон сделка, искайки неговата охранителна фирма да осигури защита на белградския прайд. В замяна Мирко ще организира сватбата-мечта на Бисерка и Лимон.
Лимон приема предложението с неохота, но служителите му отказват да защитават хомосексуалните клиенти. Притиснат в ъгъла, Лемон се сеща за своите „любими“ врагове от югославската война. Той и Радмило потеглят на пътуване през цялата бивша Югославия, за да съберат боен отряд. В необичайната група се включват Нико (45), военен ветеран от Хърватия, Налил (40), босненски мюсюлманин, и Азем (45), косовски албанец.
[/tab]
[tab title=“Рецензии“]
Скоро [/tab][/tabs]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 10 = 12