„Жената воин“ е може би най-избягваният филм от мен в сезона на кино наградите тази година. Не ме разбирайте погрешно, Виола Дейвис а абсолютна любимка и с „Как да ти се размине за убийство“ се циментира в съзнанието ми , като жената звяр. Всичките и роли през годините, всичките превъплъщения я поставиха в определена светлина. Дори лекото залитане с „Вдовици“ не успя да я извади от нишата, която бе прокопала за кариерата си. Докато не се появи този филм. Това е всичко, което актрисата НИКОГА не е играла и не се е опитвала да бъде.

Историята е много добра. И докато трейлърите просто нахвърлят основните краски, дълбочината на случващото се помагат на филма да премине в друго ниво. Дълбок, емоционален, изключително трогателен, силен и интригуващ. И за да започна от някъде, започвам директно. Виола Дейвис и Джон Бойега са най-големите проблеми на филма. НЕ СМЯТАМ, че той се нуждае от толкова популярно лице, за своята главна героиня. Не смятам, че Виола Дейвис и този буквално обратен завой в кариерата и са били нужни- нито на продукцията, нито на нея самата. Тя не е това и никога няма да бъде. Виола е твърде възрастна за подобни роли. Не ме разбирайте погрешно, изпълнението и е феноменално. Тя отива отвъд всички граници на актьорските си възможности. И е толкова убедителна. Но това не е достатъчно. В съзнанието на зрителя Виола не е това. Човек не може да я възприеме, като Войн. Човек не може да я възприеме, като спортна натура. Човек не може да я възприеме, като амазонка.

Лашана Личн има значими роли в „Смъртта може да почака“ и „Доктор Стрейндж: В мултивселената на лудостта“. Те обаче не пречат на това да свикнем с героинята и тук. Лицето и е достатъчно познато и същевременно непознати, за да може да бъде възприета в буквално всяка роля. Дори в тази. При Виола- популярността и работи против изпълнението и в „Жената воин“.

Джон Бойега ще страда от стигмата „Хари Потър“ до края на живота си. Точно, както Даниел Радклиф ще се опитва да се отърве от прокобата на ролята, направила го известен в киното, Джон Бойега винаги ще бъде Фин от смотаните части на „Междузвездни войни“. Винаги! И познавайки актьора и изпълнението му достатъчно, играта му тук неминуемо е сравнявана с тази там и резултатът не е в полза на крал Гезо.

„Жената воин“ има едни наистина приятни бойни сцени и изключително красива, силна сценография. Филмът страда и от друг проблем. „Черната пантера“ се появи преди него. Вече сме виждали Дора Милаж в действие. Да войните от филма на Марвел са базирани на действителните Агоджи , но все пак… едните се появиха на екран първи. Усещането в „Жената войн“  е като за нещо, вече гледано.

Филмът представя една наистина интригуваща история насред прекрасна, екзотична сценография и носи много положително настроение. Той обаче буксува поради избора на Виола Дейвис, Джон Бойега и фактът, че „Черната пантера“ вече се е появявала на екран. При това два пъти.

Филмът вече получи номинация за Златен Глобус за Виола Дейвис и две номинации за наградата на Америганската гилдия на актьорите. Категорично го очакваме сред номинираните за Оскар 2023г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 86 = 92