Девет НЕ БЕЛИ актьори получиха номинации за наградите Оскар 2021г. Това е рекорд по разнообразии за актьорските категории. Постижението идва след години на агресивни опити на Академията да разнообрази изцяло белите номинации от 2015 и 2016г. През 2020г. нещата почти се повториха и единствената тъмнокожа номинирана бе Синтиа Ериво за ролята си в „Хариет“, която бе номинирана за главна женска роля.

Тази година нещата са различни. Стивън Йен и номинацията му за „Минари“ го превърна в първия в историята актьор от азиатско-американски произход, номиниран за главна мъка роля. В същата категория Риз Ахмед и номинацията му за „Sound of Metal“ го превърнаха в първия пакистанец в историята, номиниран изобщо за Oскар. Юн Джун Йон от „Минари“ е първата корейка в историята изобщо номинирана за Оскар.

Добавяйки към палитрата Чадуик Боузман за „Ma Rainey’s Black Bottom“ превръща категорията за главна мъжка роля за първи път в историята в такава, в която не преобладават белите.

Още от разнообразието откриваме благодарение на номинираните тъмнокожи Виола Дейвис и Андра Дей, Даниел Калуя, Лесли Одом  и Лакит Станфилд.

Чадуик Боузман е първия не бял актьор в историята, получил номинация за Оскар посмъртно.

Освен в актьорските категории, разнообразието отива отвъд. Клоуи Жао е първата не бяла жена, номинирана за Оскар за режисура. Тя и режисьорката Емералд Фенел („Момиче с потенциал“) превръщат категорията за най-добърежисьор тази година в първата в историята на Оскарите, в която повече от 1 жена са номинирани.

Жао е първата жена в историятас 4 номинации в 1 година- за продуцент (най-добър филм), режисьор, монтаж и адаптиран сценарий.

Миа Нийл и Джамика Уилсън са първите тъмнокожи жени номинирани в категорията за прически, за „Ma Rainey’s Black Bottom“.

„Judas and the Black Messiah” е първият филм в историята с изцяло тъмнокож екип от продуценти, номинирани за най-добър филм.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + = 30