Бавно, но сигурно, Патрик Нес успява да покори своите читатели и да ги влюби в себе си. „Освен този живот“ излиза от печат за първи път преди 9г. през Септември 2013г. Яхнал вълната на придобилата култов статус трилогия „Живият хаос“ и вече започналата работа по нейната екранизация, Патрик Нес създава роман, който е точно толкова адекватен за времето си, че повече не би могъл и да бъде. Епохата на екранизациите за подрастващи избухва с адска сила с премиерата на „Игрите на глада“ и жанрът се превръща в ключов за световната култура. А точно в него е силата на автора. Защото „Освен този живот“ за пореден път има за главен герой момче-тийнейджър.  И тук Патрик Нес отива една стъпка по-нататък, създавайки първия от поредицата неочаквани обрати, но за да продължа и да не развалям удоволствието на онези от вас, които не опичат спойлери, ще кажа:

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕРИ!!!

Та да си дойдем на думата. Патрик Нес е открит гей и от времето на публикуването на тази книга- той е щастливо омъжен. Главният герой тук, 16-17 годишно момче на име Сет също в определен момент от книгата се оказва… че има отношения с друго момче. Но това е толкова далеч от фокусът на историята, че по-далеч едва ли би могло да бъде. И същевременно с това точно този факт създава едни от най-силните, най-трогателни, най-човешки и буквално разтърсващи моменти.

Сет умира. Дави се в океана. Не знаем нищо повече. Защо? Принуден? Самоубил се? Коя е причината? Какво предшества тази ужасяваща първа глава на романа? Нищо не знаем, просто преживяваме една ужасяваща смърт. След което той се събужда. И всичко е толкова странно, толкова подозрително, че съмненията започват да дебнат на всяка страница.

В първата част на книгата най-силните моменти са сънищата на Сет. В момента, в който момчето заспи и започва да си сънува фрагменти от предишния си живот изплуват парченцата, които ни помагат да напастнем историята и живота му, от преди ужасяващата, първа глава. Тези спомени разкриват тежките последствия от събитията в живота на момчето. Тези сънища разкриват връзката му с най-добрия му приятел и онази тийнейджърска любов, която кара сърцето ни да трепти. Толкова нежно, толкова деликатно и толкова неангажиращо вплетена в общата история, този фундаментален щрих от същността на главния герой го превръща в още по-лесен за обикване. Тъй като именно върху него се градят поредицата от събития разрушили живота му и довели до неговото начало/край.

Сънищата са онази драматична част от романа, която вълнува, кара да се замисли и истински трогва читателя. Събитията след смъртта му, са фрагментите за останалите- за онези, обичащи мистерията и наричайки себе си фенове на научната фантастика. Къде се намира? Защо е сам? Защо няма живот? Защо сякаш света е свършил и защо всичко е потънало в прах? И самотата… тази тежка и съкрушителна самота, която терзае всички подрастващи- те всъщност искат да бъдат сред приятели, да бъдат в компании, да общуват с хора. Оставайки сами с мислите си започват съмненията, откриването на собствените несъвършенства, потъване в страхове и терзания и какво ли още не. Сет, сам в този „нов“ свят се сблъсква с най-големия му страх и от предходния- самотата.

Смело мога да кажа, че сънищата и първата част на книгата са нейните най-силни моменти. Обратът между края на първата част и началото на втората е наистина втрещяващ. И в традиционния за Патрик Нес стил, той успява да пише така, че да те кара буквално да „гледаш филм“ в главата си, докато четеш. Бусът, малките ръчички… със сигурност всеки читател ще помни дълго след края на книгата тази сцена.

Втората част задълбава много във философията на живота, света, хората и техните отношения. Кое ни прави добри и лоши? Кое ни кара да бъдем щастливи? Колко тежки избори сме готови да вземем и в името на какво? Способни ли сме да живеем в лъжа, за да спасим душите си от болка? Колко силни можем да бъдем и хармонията и любовта в едно семейство всичко ли са? Колко стабилна и сигурна „институция“ е семейството и може ли то да бъде „мащеха“ за децата в него? Как се отразяват семейните проблеми върху нашите деца? Какво всъщност преживяват тийнейджърите и колко крайни са в преценките си? А това са само част от въпросите и отговорите, които втората и третата част на книгата докосват.

Научнофантастичния елемент е добър. Странния свят е изграден по интригуващ и достоверен начин. Той е достатъчно мистериозен и изпълнен с тайнственост, която нашите герои да разгадават. Злодеят е достатъчен. Не е Вейдър, не е и Саурон, но за мащабите на тази история, той е точно това, което се очаква от него да бъде.

Ако към книгата не подходи един обременен ум, като моят, може би едни от най-хубавите и аспекти ще светят със силата, която наистина притежават. Големият обрат с реалния и измисления свят и системата за влизане в онлайн света, са версия на „Матрицата“ на Уашовски. Няма как да не правя сравнение между двете идеи. Повтарям- идеи. Реализацията е различна. Много. Но дори тя напомня на фрагменти от „Аз, Роботът“ с големите зали с хиляди роботи и екрани. Тук бяха същите, просто не бяха роботи, а ковчези. Идеята прилича на сбор от много други идеи, смесени, разбъркани, обогатени, някъде подобрени, другаде поразрушени, но в крайна сметка реализирани по достолепен и заслужаващ уважение начин.

Патрик Нес

Патрик Нес е запазил и в тази книга умението си да създава градация към конкретен момент, който смята за ключов. Финалът на някои глави и особено финалът на отделните части на книгата са „повдигнати“ чрез такава градация, каквато всъщност да разтърси читателя. И за разлика от много други автори, Нес овъзмездява това „трепетно разлистване“ на книгата, с голямо УАУ в съответните моменти.

Дали обаче всичко е толкова безоблачно и дали автора е написал съвършения роман? Категорично не. Най-големия провал е неговият финалът. Да всички сме чували за отворен финал. Финал, в който читателя сам може да прецени как е завършила тази история. Или да продължи трепетно да очаква следващата книга от поредицата. Тук обаче Нес вече е потвърдил, че няма да се връща към „Освен този живот“ и книга втора няма да има. За това оставаме с идеята, че това е финала. А финал всъщност няма. Отговор няма. Коя е истината и кой е истинския живот не знаем .  Оставяме го на собственото ни усещане и желание. И това е нещото, което мразя най-много и във филми и в сериали и в книги. Едно художествено произведение, в конкретния случай книга, НЕ Е мое усещане. Аз не чета история, която сам съм създал. Аз не ръководя хода на събитията и не измислям обратите. Всичко в книгата е решение на втора . Историята е негова. Началото, средата… Защо краят трябва да бъде мой? Ако исках да си го създам сам, нима нямаше да напиша сам книгата? Четейки нещо, плод на въображението на някой автор, очаквам той да ми даде финал. В случая с Патрик Нес тук, той не го прави.

Потенциал за втора, трета и 55 книга от митологията след тази- има. При ясните сигнали, че автора няма да се завърне тук, остава усещането за излъгани надежди и похабен потенциал. И някак цялата книга по-скоро няма една всеобща кулминация. Има си своите множество малки кулминации при разплитането на отделните истории, но общата история не получава своята кулминация. Това оставя усещането за искане на още, освен вече прочетеното. И това разваля усещането от иначе прекрасно написаната книга и нейната впечатляваща история. Отношенията с Гудман не получават завършек. Нито добър, нито лош. Те спират някъде там и толкова. Кой е истинския свят? Могат ли да влизат в „Лета“ и да излизат по собствено желание? Могат ли да събудят останалите? Може ли този свят да бъде населен от събудени хора? Кой е програмирал Шофьора? Купища въпроси остават без отговор, а историята и събитията ги задават….

„Освен този живот“ е прекрасен придатък към продължаващия да набира популярност жанр за подрастващи. Книгата носи неподправения, изключителен дух на Патрик Нес. Всички, които са харесали трилогията „Живият Хаос“ ще се влюбят в Сет и мистерията тук. Дали ще харесат и финала е въпрос на нагласа.

Романа е на родния книжен пазар от Artline Studios. Към момента на публикуване на материала правата върху него не са закупени за екранизация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

37 + = 43