Сериозно и дългоочаквано четиво е на книжния пазар. Книгата “Обратно броене: 1945” от Кръс Уолъс и Мич Уайс (издателство “Труд”) е една от най-осбъжданите заглавия още с появата си на американския книжен пазар през 2020 г.

Денят е 12 април 1945 г. Президентът Рузвелт е мъртъв, а неговият наследник Хари Труман е на път да разбере за свръхсекретния проект “Манхатън”, чиято цел е разработването на първата в света атомна бомба. Труман трябва да поеме командването на нация, която воюва на множество континенти. “Обратно броене: 1945” е завладяваща истинска история за бурните дни, седмици и месеци, които следват, и които водят до съдбовната дата – 6 август 1945 г., когато Труман дава заповед за хвърляне на бомбата над Хирошима.

Крис Уолъс, журналист и водещ на Fox News Sunday, разкрива на читателите съзнанието на емблематичните фигури в историята, имащи косвено и реално учасие в проекта “Манхатън”. От легендарния Алберт Айнщайн, който в крайна сметка нарича своята гласна подкрепа за атомната бомба „единствената голяма грешка в живота ми“, до водещия изследовател Дж. Робърт “Опи” Опенхаймер и съветските шпиони, които тайно проникват в екипа му; до ожесточените състезателни пилоти на самолета, избран да хвърли бомбата, и много, много други.

Може би “Обратно броене: 1945” е най-вече историята за изпитанията на новия президент, изправен пред решение, за което знае, че ще промени света завинаги. Пътуването на Труман през тези 116 дни е история на голяма драма: от шока от научаването за съществуването на бомбата до противоречивите съвети, които получава от генерали като Дуайт Д. Айзенхауер и Джордж Маршал, до борбата с опустошителната касапница, която ще настъпи, ако той стартира първото американско оръжие за масово унищожение.

В книгата са публикувани много уникални снимки, за чието публикуване е поискано разрешение от Държавния архив на САЩ, както и прословутото писмо на Айнщайн до американския президент за опасността на новото оръжие. Интервюирани са няколкото останали живи свидетели на събитията, а стилът на Крис Уолъс е толкова жив и интересен, че книгата оставя без дъх до последните страници.

Очаквайте през м. юни пак от същия автор “Обратно броене: Осама бин Ладен”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − = 10