Издателство „Лемур“ има удоволствието да ви покани на събитието „Как се раждат книгите“, по време на което ще споделим любопитни факти от света на книгоиздаването

В края на май паркът пред НДК се изпълва с книги, а културният календар – с литературни събития. Но знаете ли какъв е пътят на едно издание докато стигне до домашната ви библиотека? Как се избират новите заглавия? Каква е ролята на преводача, редактора, коректора? Как се създава отличаваща се корица?

Отговорите на всички тези въпроси ви очакват на 30 май (вторник) от 18:30 часа в РЦСИ „Топлоцентрала“, ет. 2, Сцена Бар.

В рамките на културната програма на Пролетен панаир на книгата ви каним на една литературна вечер, посветена на различните етапи на книгоиздаването – от подбора и правата до книжарницата. Заедно с преводачи, дизайнери, редактори и още интересни гости ще обсъдим примери от практиката и ще ви разкажем как се раждат книгите.

Модератор на събитието ще бъде журналистката Анна Ангелова – продуцент и водещ на предаването „Библиотеката“ по БНТ.

Сред гостите са Дария Карапеткова – преводач и преподавател в Софийски университет, талантливите дизайнери от dequitas и коректорката Валентина Пенева. Преводачката Рада Ганкова ще се включи с кратко видео с любопитни факти относно работата си по романите „Торто арадо“ от бразилския писател Итамар Виейра Жуниор и „Време за преструвки“ от португалския автор Жоао Пинто Коелю. Соня Хачикян, управител на „Лемур“, ще разкаже повече за подбора, редакцията и разпространението на книгите.

Събитието е за всички, които:

  • обичат да четат и искат да научат повече за пътя на книгите.
  • изучават книгоиздаване, превод, дизайн или предпечат и искат да чуят реални примери от практиката.
  • искат да срещнат хора със сходни интереси и професионален път и да се потопят в света на книгите.

Заповядайте на 30 май (вторник) от 18:30 часа в РЦСИ „Топлоцентрала“, ет. 2, Сцена Бар за една интересна (и полезна) литературна вечер с „Лемур“!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

98 − 93 =