Докато боксофисът през 2009-2010г. не се е променил кой знае колко, анимационните филми удариха рекордни боксофиси. Благодарение на „Играта на играчките 3″и „Шрек завинаги“, както и изненадващите блокбастъри „Аз, проклетникът“, „Как да си дресираш дракон?“ и „Рапунцел“, се оказа, че анимационните филми са донесли над $1,5 млрд. от общите приходи за 2010г.  което е повишение с над 16% спрямо 2009г.  С три касови продължения, една предистория и няколко добре подредени времево, анимациите през 2011г. имат потенциала да повторят този растеж спрямо 2010г.

„Колите 2“ е изключително добре позициониран, така че да направи купища пари. Първата част донесе приходи от над $244,1 млн. през 2006, което е над $300 млн. днес, след приравняване инфлацията от цената на билетите.  Филма определено не е сред най-обичаните филми на Disney-Pixar,  и съдейки по популярността на продаваните играчки с героите от филма, това мое твърдение се затвърждава! „Колите 2“ ще повдигне адреналина и екшъна, поставяйки колите в ситуация на международен шпионаж. Добавяйки допълнителни приходи от 3D и  IMAX прожекциите си, „Колите 2“ се е устремил да надмине приходите на „Колите“, с премиерата си на 24 юни!

Следващия изключително силен облог за анимационен касоразбивач е „Кунг-фу панда 2“ (27 май)! Той също е позициониран във времето така, че да носи огромни печалби. Оригиналната Кунг-Фу Панда се появи горе-долу по същото време през 2008г. и донесе над $215,4 млн. Филмът се превърна в един от най-касовите на Dreamworks за всички времена.  Tова е третият опит на компанията да стартира франчайз след „Шрек 2“ и „Мадагаскар 2: бягство от Африка“. „Шрек 2“ донесе изключителни приходи в пъти над предшественика си, докато продължението на „Мадагаскар“ загуби част от публиката си. „Кунг-Фу панда 2“ също ще спечели повече приходи, благодарение на 3D  и IMAX билетите си.

Другите два франчайза продължават с „Puss in boots“ и „Веселите крачета 2“, които са готови за сериозни касови постъпления. На 4-ти ноември е премиерата на „Puss in boots“, който за първи път се появи в „Шрек 2“! Това ще бъде първият филм от Шрекоманията, който да се появи извън летния сезон.  Отгоре на това идва и след като се е появила най-слабата в боксофис отношение част „Шрек завинаги“ с приходи от $ 238, 4 млн. Котаракът в чизми е популярен герой , но едва ли той би могъл да възвърне бившата слава на поредицата, без участието на Шрек, Фиона и магарето.

„Веселите крачета 2“ излиза 2 седмици по-късно и се е заканил да подобри рекорда на предишната част от $198 млн. Но докато оригиналната анимация от  Ноември 2006г. имаше своите купища почитатели, дистрибуторите от Warner, не са се впрегнали да творят кой знае каква рекламна кампания, за да поддържат интереса на феновете!  Освен това „Веселите крачета“ се появи в момент, когато  пингвините бяха изключително популярни („Маршът на пингвините“ и „Мадагаскар“). След това „Всички на сърфа“ направи слабите $58,8 млн., а пингвините на „Мадагаскар“ не бяха особено убедителни. Имайки предвид, че това е третият голям, компютърно-анимационен филм през ноември, определено ще е предизвикателство за „Веселите крачета 2“ да успее!

Извън продълженията и предисториите има още няколко големи анимационни филми, които ще имат своята премиера през 2011г.  Режисиран от Гор Вербински („Карибски пирати: проклятието на черната перла“)  и озвучен от Джони Деп, „Rango“ завладява екраните от 4-ти март! Филма има уникална визия, първокласен талант-озвучител, въпреки че уестърнската му история няма да бъде притегателната сила на филма, но за добро или за зло, той НЯМА да бъде триизмерен.

„Рио“ атакува на 15 април. Той е 6 филм на Blue Sky Animation, които стоят зад поредицата „Ледена епоха“! Подобно на „Ледена епоха“ , „Рио“ включва цяла плеяда от разнообразни, говорещи животи в най-различни приключения. Сините папагали в „Рио“  са значително по-приятни за окото от праисторическите зверове в „Ледена епоха“ , като освен това, новия филм, може да се похвали и с герой, значително маркетингово стратегически и ефектен от СКРАТ! Имайки предвид, по-високите цени на билети, при които ще стартира „Рио“, като нищо, той ще задмине оригиналната „ледена епоха“ със $176,4 млн.

В един от най-уникално изглеждащите проекти за годината, Стивън Спилбърг е зад камерата, а заглавието е „Приключенията на Тинтин: Тайната на Еднорога“! Към момента, с насрочена премиерна дата за 23 декември 2011г., Тинтин въплъщава в себе си motion capture технологията на WETA digital, (същата използвана за Ам-гъл във „Властелинът на пръстените“ и Кинг Конг в „Кинг Конг“). Въпреки, че Тинтин, не е изключително популярна марка на пазара, блокбастърската визия на Спилбърг и първокласното Коледно място на премиерата, гарантират на филма блокбастърските му постъпления!

„Майло на Марс“ ще избухне седмица след „Ранго“ през Март!  Но като цяло анимираните филми за извънземни обикновено са провали, като изключим „Уоли“ и „Чудовища срещу извънземни“! „Мечо Пух“ е единствената ръчно рисувана анимация тази година, но е поставена в изключително тежка позиция, излизайки на 15 юли в един ден с „Хари Потър и даровете на смъртта – част втора“! Въпреки, че все още има време това да се промени. Класическите герои от „Мечо Пух“, са се появявали на голям екран много пъти още от 77-ма година насам, въпреки че нито един не е бил боксофис успех. Една по прилична премиерна дата  би могла да се превърне в боксофис успех за лентата!

Така че филмите са много! Очакванията са големи. Време е да се приготвим…

1 коментар

  1. Добре много хубави филми ще излязат на бял свят, но всички съм ги гледал, затова направете по-добри че,и даже от тези, по-добри ,че да луднът по тях и рейтингът да се вдегне ,че и покрива да изферчи и тогава ще имате по високи заплати и толкова.А другата година ще направите , по-добри та мисля де от къде да знам , че може да направите по-добри ама както и да е, мислете и ще видим какво ще излезе?…
    Вие бяхте с мен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 19 = 27