Вечерта на 15 септември, въпреки плахите стъпки на есента, шумът на вълните се усещаше в Центъра на София, където се състоя официалната премиера на книгата „Голи и солени (морето преди бетона)“ на издателство „Кръг“.

В уютната атмосфера на открития бар зад Национална библиотека – Once Upon a Time Biblioteka, голяма част от 23-мата автори, съставителката на сборника Жанина Драгостинова и други гости и читатели на издателството си припомниха любими мигове от времето, когато черноморският бряг е бил символ на свобода на мисълта, далеч от всякакви догми.

Събитието откри главната редакторка на издателство „Кръг“ Николета Руева, а Жанина Драгостинова влезе в ролята на водеща и разказа защо е поканила всеки един от авторите. „През годините съм работила с повечето автори и по някакъв начин тази книга е моето любовно обяснение към тях“, каза тя. Журналистката и преводачка Драгостинова, която е основен двигател книгата да се публикува, даде думата на част от присъстващите. За „Голи и солени (морето преди бетона)“ говориха Соломон Паси, Галя Лозанова, Иван Попйорданов, Ани Вълчанова и др.

Културоложката Слава Янакиева, която е авторка на историята „Влюбена в Созопол“, сподели: „Много се радвам, че се събрахме толкова различни хора, защото това дава много по-широк поглед върху времето, за което се говори. Защото това не е било само време на лични и емоционални преживявания, а време на някакви социални разделения, на политически разделения. Време, което е преживявано по различен начин и дори впечатляващо е това кой какво е избрал да сподели с публиката“.

На събитието присъстваха голяма част от авторите на разказите:

Галя Лозанова

Матей Константинов

Соломон Паси

Иван Бакалов

Иво Беров

Чавдар Ценов

Стоян Т. Михайлов

Михаил Вешим

Слава Янакиева

Василена Мирчева

Георги Папакочев

Ана Вълчанова

Иван Попйорданов

Енчо Господинов

„… Ходехме голи, гладни, солени и щастливи“, пише в своя разказ в книгата журналистът Иво Беров и именно тези негови думи дават заглавието на сборника. Според него дори в тази книга се чувстват социалните различия между хората от онзи период.

Актрисата Ани Вълчанова и журналистът Иван Бакалов, чиито снимки допълват историите в сборника и илюстрират времето, за което авторите разказват, също присъстваха на събитието. Сред гостите имаше знакови представители на медиите и културната сфера ­– медийният експерт Георги Лозанов, поетът Любомир Николов, който е в България за няколко дни, но уважи събитието, журналистът Бойко Василев и др.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 4 = 5