Премиера в България: 07.09.2018г.
Световна премиера: 07.09.2018г.
Жанр: Ужаси, Мистерия, Трилър
Продължителност: 96 минути
Формат: 2D/IMAX 2D/4DX
Сценарист: Гари Доберман
Режисьор: Корин Харди
В ролите: Демиан Бичир, Бони Ерънс, Сандра Роско, Таиса Фармига, Шарлът Хоуп, Джони Койн, Ингрид Бису
Разпространител: Александра филмс / New Line Cinema, Warner Bros.

Филмът разказва за млада монахиня от абатство в Румъния през 50-те, която се самоубива.Свещеник с опит в екзорсизма (Демиан Бичир) и неговата асистентка (Таиса Фармига, сестра на звездата от „Заклинанието“ Вера Фармига) са изпратени от Ватикана да разследват случая.Рискувайки своя живот и своята вяра, двамата се сблъскват със зловеща сила, след като абатството се оказва арена на ужасяваща битка между живите и прокълнатите.

Хорър трилърът „Монахинята“ на New Line Cinema представя нова мрачна част от вселената на „Заклинанието“, чийто счупили рекордите филми ужасиха зрителите по целия свят.

Режисьор на новия страховит хит е Корин Харди (“The Hallow”), а продуценти са Джеймс Уан и Питър Сафрън, като последният е продуцент на всички филми от поредицата „Заклинанието“. Филмът разказва за шокиращия произход на демоничната монахиня Валак, направила своята страховита първа поява в „Заклинанието 2“.

След като млада монахиня от манастир в Румъния се самоубива, свещеник с опит в екзорсизма и негова послушница на прага на своя последен обет са изпратени от Ватикана да направят разследване. Двамата разкриват сатанинските тайни на ордена. Рискувайки не само своя живот, но и своята вяра и своите души, те се сблъскват със зловеща сила в лицето на една монахиня и манастирът се превръща в арена на ужасяващата битка между живите и прокълнатите.

В „Монахинята“ участват номинираният за „Оскар“ Демиан Бичир („По-добър живот“) като отец Бърк, Таиса Фармига (сериала „Зловеща семейна история“) като сестра Ирене и Йонас Блокет („Тя“) като Френчи, местния селянин. Актьорският състав включва още Шарлот Хоуп (сериала „Игра на тронове“) като сестра Виктория, Ингрид Бису („Тони Ердман“) като сестра Оана и Бони Арънс, която се завръща към ролята си от „Заклинанието 2“ като едноименната героиня.

Харди е режисьор на „Монахинята“ по сценарий на Гари Добърмен („То“, поредицата „Анабел“), по сюжет на Джеймс Уан и Добърмен. Ричард Бренър, Уолтър Хамада, Дейв Нюстедър, Добърмен, Майкъл Клиър и Тод Уилямс са изпълнителни продуценти.

Екипът зад камера на Харди включва операторът Максим Александър („Гласовете“, „Анабел 2: Сътворение“), художникът Дженифър Спенс („Анабел 2: Сътворение“, „Не гасете светлината“, поредицата „Коварен капан“), монтажистите Майкъл Алър („Не гасете светлината“, „Паранормална активност: Призрачното измерение“) и Кен Блекуел („Смъртоносна азбука“, „Петък 13-и“) и художникът по костюми Шарън Гилъм (сериала „Черно огледало“). Музиката е дело на Абел Коржениовски („Хищници в мрака“).

New Line Cinema представя продукция на Atomic Monster / Safran Company „Монахинята“.

Филмът ще бъде разпространяван във формат 2D по кината и IMAX от Warner Bros. Pictures.

thenunmovie.net

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

Finit Hic, Deo!

(Господ е до тук)

Нечестивото зло, скрито зад свята маска, се завръща в хорър трилъра „Монахинята“, поредната глава от вселената на Джеймс Уан „Заклинанието“, като целият филм е посветен на произхода на тази ужасяваща героиня.

Зрителите се сблъскаха за първи път с демоничната монахиня Валак, която се появи като видение на Лорейн Уорън и изпълни душата й със страх в хитовия филм на ужасите „Заклинанието 2“. В епичната битка между доброто и злото в „Монахинята“ се впускат свещеник с мрачно минало и послушница, която също има своите тайни, изправяйки се срещу демоничната монахиня.

Голям почитател на поредицата, и особено на монахинята, режисьорът Корин Харди споделя: „Това, което най-много ми хареса в монахинята, след като я видях за първи път, беше мистериозността. За появата й нямаше никакво обяснение, но вида и поведението й бяха абсолютно изумителни. Тя е перфектният образ от филм на ужасите – расото й забулва лицето и кара тялото и крайниците й да изглеждат нечовешки. Тя се движи толкова плавно, сякаш краката й не докосват земята“.

Продуцентът на филма Джеймс Уан допълва: „Идеята, че човек, който трябва да е толкова свят и непорочен като една монахиня, може да се превърне в такава зла и свръхестествена сила, може дълбоко да разтърси много хора“.

Не е тайна, че от момента, в който за първи път се появи на екрана, Уан и продуцентът Питър Сафрън са наясно, че монахинята е влязла под кожата на зрителите. Сафрън си спомня: „Тя имаше относително малка, макар и важна роля, така че беше невероятно това колко бързо успя да прикове вниманието на хората. Веднага разбрахме, че монахинята заслужава свой собствен филм; зрителите искаха да знаят от къде се появява тя… и защо“.

Уан и Сафрън избират Харди за режисьор, след като гледат неговия филм „The Hallow“. Харди отбелязва: „Беше сбъдната мечта да получа обаждане от тях. Знаех, че този филм е точно като за мен и бях развълнуван от възможността да добавя нова порция към вселената на „Заклинанието“.

Сафрън казва: „Ние харесахме филма на Корин и разбрахме, че той е перфектният избор. Той е талантлив режисьор, създава запомнящи се образи и наистина е наясно как да поражда напрежение и уплаха у зрителите, така че да ги накара да пищят“.

Сценаристът Гари Добърмен, който е и изпълнителен продуцент, е съвсем естествен избор да напише сценария след като е автор на изключително успешния „Анабел“ и на историята за създаването на страховитата кукла – „Анабел 2: Сътворение“, в който злата монахиня се появява за кратко.

„Сценарият е толкова зараден с напрежение“, отбелязва Харди. „Гари е невероятно талантлив писател. Той познава много добре този жанр, защото точно като мен обожава филмите на ужасите и това си личи от всеки написан от него ред. Той балансира сюжета с интересни идеи и герои, изправени пред ужасяващи последствия. Историята ви грабва от началото и не ви дава покой до края“.

            Демиан Бичир, който е в ролята на отец Бърк, казва, че още докато чете сценария, е моментално въвлечен в тази паранормална история. „Обожавам драматичната атмосфера и за мен отец Бърк е един от най-богато обрисуваните герои, на които съм попадал. А сценарият е много добре написан – толкова сложен и стига толкова далеч в посланията си“.

            В ролята на послушницата сестра Ирене е Таиса Фармига, която също не пести суперлативи за сценария. Тя споделя: „Наистина харесах сценария на Гари. Мисля, че доказва колко добър сценарист е, щом като в история, която е толкова ужасяваща и страшна, той е добавил и по-светли моменти, за да може публиката да има възможност малко да се позабавлява. Изглежда като да се повозиш на влакче на ужасите, в което са налице всички тези шеметни спускания и изкачвания“.

При измислянето на историята, Добърмен и Уан се потапят в мрачния готически стил, свързан с лошото предчувствие, което човек придобива от самото място на действието – замък в Трансилвания, Румъния, където се усеща присъствието на злото. Във филма замъкът е владение на църквата и функционира като манастир от години. За засилване на страховития елемент, манастирът е затворен и монахините са напълно изолирани от останалия свят.

Добърмен отбелязва: „Това е една голяма цитадела в подножието на Карпатите и те са тук съвсем сами. В манастира има дълги коридори и арки, както и голям параклис – неща, които не може да видите в една обикновена къща. Представете си, че млада послушница се озовава за първи път зад тези крепостни стени. Изведнъж се оказваш много малък на фона на всичко наоколо и са налице много сенки и мрачни места, от където може да изникне нещо страшно. В тази среда всичко изглежда още по-страховито“.

Уан добавя: „Тези монахини са като в капан в този манастир и тяхната мисия е да държат демоничното създание затворено, въпреки че то се опитва с всички сили да излезе на свобода. Опитват се да попречат на злото да проникне в нашия свят… а това е класическа готическа история“.

В тази зловеща крепост залозите са по-високи от всякога… защото нищо не е такова, каквото изглежда.

Монахинята

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here