Има филми. Има и ФИЛМИ! „Момиче с потенциал“ е от вторите. Обожавам, когато филм посочи общоприетa нормa, сам се предизвика да q прекрачи и след това го направи! Пример:

– Извини ме, ако искаш сега може и да ми се изплюеш в кафето. Заслужавам си го.

… и момичето пред кафемашината се изплюва в кафето му, подава му го и той най-демонстративно си пийва и и предлага среща!

Как ви звучи?! Това е стилистиката на непрекъснатото прекрачване на граници в „Момиче с потенциал“. Още откриващата сцена на филма е толкова приковаваща, че мигновения обрат след нея, ще ви накара да зейнете от… уау 🙂 !

Млада жена, наранена от трагично събитие в миналото й, търси отмъщение от всички, които й се изправят на пътя.
Касандра е жена с богато минало и противоречиво бъдеще. Самата тя решава да стане господар на съдбата си и да се превърне в катализатора на всичко, което предстои да се случи в живота й…и в този на другите около нея.

В главната роля е Кери Мълиган, която едва 25 годишна, през 2010г. е номинирана за Оскар за главна женска роля, за изпълнението си в „Съзряване“. От тогава Кери е затегнала корсета и не го пуска. Филмите и героините в които се превъплъщава са исторически и тя винаги е слабата, ранима и обичана/обичаща жена. Тук тя е ВСИЧКО, което никога не е била! Кери Мълигън е движена от жаждата за отмъщение. Нейната героиня е претърпяла нещо, белязало настоящето и бъдещето и завинаги. Не, не е била изнасилена. Не, не е била бита. Не , не е чак толкова тривиално.

Героинята и е изключително изхабена от живота жена. В даден момент по възможно най-сладурския начин тя открива първите искри на любовта в този свят, в който сама е поставила пред себе си всичко черно, лошо, негативно и зло. И когато доброто, когато един мъж, който може би е различен, се появява на „вратата и“, героинята и е… малко смахната. Преди време, докато все още е следвала медицинското си образование той е бил част от света и, но именно тогава тя е преживяла голямата травма, превърнала я в това, което е сега.

Тя прелъстява, тя мами и тя… убива? Дали? Какво може да отключи такава непримиримост и да превърне миналото в двигател на бъдещето? Отмъщението ли остава единственият вариант да живееш живота си и да гледаш напред, освободен от товара на всичко, което е било? И има ли по-опасно явление от момиче с потенциал?

„Момиче с потенциал“ е изключително приковаващ. Неговия налудничав сценарий и героиня, каквато не сме свикнали да гледаме на екран го превръщат в нещо различно дори за време, в което НЕ СМЕ потънали в пандемия вече повече от година.

Кери Мълиган прави ролята на живота си и категоривно изнася целия филм на плещите си. Без нея , „Момиче с потенциал“ няма шанс. Толкова крехка, ранима и нежна! Толкова безкомпромисна, ужасяваща и стряскаща. Тук Кари е всичко, което никога не е била в предходните си филми. И дори в актуалния и нов филм по световните екрани „The Dig“ ,  в който си партнира с носителя на Оскар Ралф Файнс, тя отново е наденала корсета. Това затвърждава усещането, че „Момиче с потенциал“ е може би изключение и едва ли скоро ще видим Кери да раздава правосъдие по начин, по който го прави в „Момиче потенциал“.

Със сигурност след края на филма в главата ви ще пулсира сцената, в която тя пияна излиза от бар и един „сваляч“ се опитва да я задърпа. Случва се нещо, след като тя си тръгва и в гръб той я заплашва и и обяснява с други думи казано „ти си жена и разбираш ли аз мога да ти сторя зло“. Кери се обръща към него прави няколко крачи и му обяснява, че точно защото е жена тя може и би му направила два пъти повече зло! Или може би в съзнанието ви ще остане финала, който заковава идеята за тотално налудничавия, прекрачващ граници непрекъснато и същевременно с това силно пристрастяващ филм?

Момиче с потенциал“ дебютира по световните екрани на 25.12.2020г. и вече с поредица от номинации за „Златен глобус“ 2021 и Американската Гилдия на Актьорите. И в двете предстоящи церемонии, Кери е отличена с номинация за главна женска роля. Филмът е от каталога на Форум Филм България, но дали той ще има кино премиера в страната ни към момента на публикуване на този материал не е ясно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

67 − 57 =