Продукцията се излъчва всяка сряда от 22:00 часа с повторение в неделя от 22:55 часа, а историята е фокусирана върху брака на Елизабет Йоркска и Хенри VII, чиято цел е да сложи край на Войната на розите.

Ако сте пропуснали интервюто с Джейкъб Колинс – Леви (Хенри VII), може да го прочетете тук!

В ролята на неговата майка, Лейди Маргарет, гледаме звездата Мишел Феърли. Актрисата е добре позната на родните фенове от култовата и роля на лейди Кейтлин Старк, „Игра на тронове“.

Бихте ли се представили, както и да споделите коя е вашата роля?

Мишел Феърли: Моето име е Мишел Феърли и играя ролята на Лейди Маргарет Буфорт.

Коя е Лейди Маргарет?!

Мишел Феърли: Тя е майката на Хенри Тюдор.

Какво мотивира Лейди Маргарет?

Мишел Феърли: Религията. Знанието, че тя е права. Абсолютната вяра в Господ, убежденията и преди всичко в това, че синът и трябва да седне на трона!

Какво ще се случи, ако предадеш Лейди Маргарет?

Мишел Феърли: Можеш да умреш. Тя има много силно усещане за правилно и погрешно, което идва от религията. Героинята е безмилостна в постигането на основната си цел- сина и да седне на трона. Лоялните към каузата и хора са безценни за нея.

Каква е каузата и?

Мишел Феърли: Да качи сина и на трона и да го задържи там.

Какво иска Лейди Маргарет?

Мишел Феърли: Тя иска могъщество. Способна е да направи всичко, за да го постигне.

Колко важен е сина и за нея?

Мишел Феърли: Той е най-значимото нещо в целия и свят.

Какво би направила с него, ако имаше друга кръв?

Мишел Феърли: Не е доказано, но се смята, че Маргарет е заповядала убийството на принцовете в Кулата.

Как тя възприема Лизи?

Мишел Феърли: Маргарет възприема Лизи, като един от начините сина и да получи короната. Тя е била използвана, като разменна монета за благосъстояние и мощ в собствения и брак. За това е готова да направи същото с Лизи, стига това да доведе до сядането на сина и на трона.

Страхува ли се Лейди Маргарет, че Лизи може да стане по-близка със сина и, отколкото тя самата е?

Мишел Феърли: Не смятам, че допуска това. Тя не допуска дори, че е възможно двамата да се влюбят, но се случва. В процеса на случването на това, тя е изхвърлена от картинката. Унижена е. Отношенията и с Хенри, са на майка, която никога не е била до него. Той и е отнет след смъртта на втория и съпруг, който умира преди раждането на Хенри. След възкачването на трона на Хенри IV, Маргарет е принудена да се омъжи за трети път, едва тринадесет годишна. Хенри е „осиновен“, обучен и възпитан от чичо му Джаспър Тюдор.

Маргарет почти няма общо с възпитанието на сина и. Общували са си чрез писма. Не го е виждала всеки ден. Години минават, преди да се видят лице в лице. Когато Хенри се възкачва на престола, те за първи път живеят заедно, в продължение на няколко години. Двамата са непознати.

Що за сила са притежавали жените от кралско потекло в онези времена?

Мишел Феърли: Жените сред Тюдорите са били по-скоро пиoнки. Те са използвани за постигане на мощ. За постигане на благосъстояние. За да бъдат запазени семействата в безопасност.

Маргарет е сгодена за първи път на три годишна възраст. След смъртта на баща и, тя се превръща в една много богата жена. За да подсигури собственото си благосъстояние, майката на Маргарет буквално я „продава“ на нейния жених. Маргарет никога не признава този брак, но той е бил използван за да постигане на мощ!

Кой е най- могъщия човек, от обкръжението на Хенри, в началото на историята?

Мишел Феърли: Това е Маргарет. Но тя прекрасно осъзнава, че синът и е Краля! Иска да му влияе. Не иска да го отчужди. Тя се опитва да овладее мощта, която е постигнала. Предлага му неща. Той ги приеме в хода на историята, поне в началото. Докато не формира собствени отношения с Лизи. Тогава тя става неговия най-близък човек. Хенри е един много религиозен мъж, но не толкова, колкото майка му.

Маргарет слухти около сина си. Той обаче има собствено мнение и воля. Успява да ръководи, а не да бъде кукла на конци, на собствената си майка. А тя се опитва да постигне точно това. Прави немислимото, за да качи сина си на трона. Влиза в обкръжение, от което е отвратена. Лишава се от преследване на собствените си мечти, за да направи сина си крал. Тези жени са били изключително мотивирани. Искали са да постигнат определено положение в обществото. Ако не са успявали, се оказвали без сила и щели да бъдат смятани за ненужни.

Какво е за вас, да бъдете част от предимно женски, актьорски ансамбъл?

Мишел Феърли: Гледам на тях, като на герои. Че са жени, е случайност. Това е драма, която се развива между невероятни жени. За мой най-голям срам, аз не знаех коя е Лейди Маргарет, преди да приема ролята. А тя е невероятна жена. Какво само е постигнала! През какво са преминали тези жени, само за да останат живи! И са успявали да убедят своите партньори, съпрузи, да мислят, че имат сила. А всъщност винаги са били зад кулисите и са манипулирали. Били са ушите в обкръжението. Имали са шпиони навсякъде. Никога не са оставали изненадани, от случващото се. Тяхна работа е било да знаят, какво точно се случва!

Чия работа е било?

Мишел Феърли: На Маргарет и жените от обкръжението. Налагало им се е. Иначе са щели да бъдат заменими. Работата им е била да останат значими.

Какво означава да бъдеш майка на Краля?

Мишел Феърли: Маргарет вярва, че Бог и е проговорил, докато е била млада. Била е впечатлена от светците. Била е просто дете. Прекарвала е много време насаме със себе си. Била е много добре образована. Родителите и не са присъствали в живота и. Съществувала е по-скоро самостоятелно.

Чела е много. Била е очарована от постигнатото от Джоан от Арката! Когато Хенри се ражда, Маргарет вярва, че Бог и е проговорил. Бил и е казал, че синът и  е законния престолонаследник на трона на Англия. През цялото време тя се придържа към това вярване. Уповава се на него и се опитва да го постигне.

Дали Маргарет не се нуждае от това Хенри да се чувства несигурен, за да може тя да запази силата си?

Мишел Феърли: Смятам, че Маргарет използва Хенри в този аспект. Иска да задържи влиянието върху сина си. Тя иска просто той да мисли, като нея. Да не поставя под въпрос казаното или направеното от майка му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 7 = 2