Заедно с океана идват и Меткаина- Нави клан, който живее в плитки води. За разлика от Оматикая, които живеят на земята, Меткаина са се адаптирали биологически за живот във водата. Техни отличителни белези са опашките и едни ивици, подобни на перка, които им помагат за придвижване във водата.

Камерън не е искал да приеме подхода, който всеки филм от 1954г. и „Чудовището от черната лагуна“ използват- ципести крака. Вместо това екипът е създал нещо за актьорите- резервоари с вода и оборудване за motion- capture, където да могат да „отработват“ тези ивици- придатъци.

Дадохме им реактивни раници. Имаха възможност сами да ги стартират, докато се реят. Могат да стигнат до недостиг на въздух под водата, и когато стане трудно да натиснат спусъка, а раницата ще ги изстреля няколко метра нагоре. Това им позволява да движат бедрата си така, сякаш имат опашка. Нарекохме този тип плуване- крокодилско. – разказва Камерън

(L-R): Ao’nung, Ronal, and Tonowari in 20th Century Studios’ AVATAR: THE WAY OF WATER. Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Ронал (Кейт Уинслет) и Тоноуари (Клиф Къртис) са предводителите на Нави от Меткаина. На снимката тук виждаме бременната Ронал и Тонауари, който обяснява нещо важно за културата на Меткаина и тулкун. Техните татуировки, вдъхновени от полинезийската и меланезийската култури, демонстрират авторитета на героите.

Тя е Тсахик- духовен лидер, шаман, пазител на мъдростта. Мъжът-лидер се наричка Олоейктан. Той се грижи за справяне с ежедневните трудности- ловуване, тъкане и всякакъв вид работа по платовете. Той е светския лидер, а тя духовния. Ако конкретно решение не попада в изцяло в правомощията на единия или другия, то тогава те достигат до общо споразумение по темата. Въпреки, че виждаме Тоноуари, като голям, силен, алфа-мъжкар и лидер, той не смее да мръдне без мъдростта на Ронал.

Става ясно, че Джейк познава Тоноуари. Преди време лидерите на клановете са се събиурали и са обсъждали нашествениците и тяхното нахлуване на Пандора. Въпреки това, той никога не е прекарвал време в селото му. Има напрежение между двамата. Уважават се, но Джейк моли за нещо, което е опасно за Тоноуари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

62 + = 71