След седем сезона сприхавия професор Джордж Джентли ще приключи своя последен случай с два, пълнометражни епизода.

Три седмици след като заснема финалната сцена, Мартин Шоу дава това интервю, в което споделя дори как обича да прекарва свободното си време. Актьорът се оказва много различен човек от мрачния и мълчалив Джентли. Мартин е дружелюбен, земен и забавен.

Поредицата е базирана от части на романите на Алън Хънтър. Началните епизоди се развиват през 60-те години на миналия век в североизточна Англия. Финалните два епизода ще въвлекат зрителя в новото десетилетие – 70-те.

В първия от тях, Джентли, Джон и Сержант Рейчъл ще започват разследване на случай, който може би е съдебна грешка.

Как се почувства от факта, че идва краят на сериала?

Мартин Шоу: Агентът ми се обади и каза, че от февруари започваме снимки на последните два епизода за Джордж Джентли. Каза, че са решили да го приключат. Това е брилянтно решение. Отдавна си мислихме, че не може нещата просто да останат висящи във въздуха. Необходимо бе да дадем правилния завършек на всичко.

Това, което сътворихме е неизбежно и правилно за човек като Джордж Джентли. Направихме го по брилянтен начин. Доволен съм. Ако бяхме продължили, самият аз щях да започна да се пропуквам. Хората щяха да започнат да ме питат дали не съм твърде възрастен за полицай. Това би помрачило и реалността, в която героят живее. Още в началото на сериала го питат, кога ще се пенсионира.

Ще го видите в новото полицейско управление. То е осъвременено, наистина модерно и Джордж не може да намери нищо в него. Не се чувства удобно. Смятам, че героят ми не е голям почитател на промените.

Какво се случи през последния ден от снимките?!

Мартин Шоу: Бе странно. Времето беше лошо- много мрачно и валеше силно. Последния кадър включваше мен, гледащ отвъд камерата и пушещ цигара. Останалите актьори бяха приключили за деня, но бяха там и чакаха края. Целия екип и хората от продукцията бяха там.

С приключването на снимките избухнаха аплодисменти. Всички се преместихме във фоайето на сградата отсреща и се отдадохме на шампанско и понички. Отпразнувахме го. Държах и реч, но се разчувствах. По средата… собствените ми думи някак ме задавиха.

Запази ли си нещо за спомен от сериала?!

Мартин Шоу: Ако отворя шкафчето на бюрото на Джордж ще открия много папки и половин бутилка скоч. Чаша и неща, които никой не е видял, но са част от неговия свят. На първия ден Мо ми даде цигара Ronson и запалка, на която пишеше „Това е запалката на Джордж, с обич Изабела“. Запазих нея.

На какво отдаваш популярността на сериала?

Всъщност не зная. Често ми задават този въпрос. Ако можех да отговоря, сигурно щях да бъда холивудски продуцент и да печеля милиони.

Ако трябва да предположа, бих заложил на лекотата, удоволствието и светлината в сериала, както и основния актьорски ансамбъл.

Хората си падат по носталгията и по драмите. Въпреки че не сме създали конкретно криминална драма. По-скоро това е драма за семейството, децата и техните отношения.

Имаш ли любими спомени от 60-те и 70-те?

О, да! По онова време тъкмо завършвах драматичното училище и кариерата ми започваше. Бе време изпълнено с надежда и промени.

Когато не работя обичам да създавам неща с двете си ръце. Имам голяма градина и отвъд нея започва полето. Там съм паркирал един стар фургон на колела. Около 100 годишен е. Опитвам се да го възстановя. Стигнал съм до стълбището…

А какво става с летенето?

Самолета, който имам в момента, се нарича L-4 Piper. По време на Втората световна война е бил познат на американските военновъздушни сили, като „скакалецът“. Веднага щом времето се подобри, ще се завърна към летенето…

Най-почтеният детектив от Северна Англия,  Джордж Джентли, се завръща на работа заедно със своя доверен партньор сержант Бакхъс.

В шокиращия последен сезон на тази дългогодишна хитова детективска драма те заедно разследват убийства и корупция на фона на бурните времена във Великобритания през 60-те години на миналия век.

Когато последното разследване на Джентли води до тъмна мрежа от синдикати и политически интриги, ще направи ли той немислимото и ще промени ли хода на правосъдието? Ще успеят ли Джентли и Бакхъс да преодолеят отчуждаването между тях преди предстоящото пенсиониране на Джентли и как той и екипът му ще оцелеят, когато са изправени пред смъртна опасност?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 4 = 10