Източник: Deadline

Ако си пропуснал първата част от разговора на номинираната едновременно за Златен Глобус 2021 и Американската Гилдия на Актьорите, Мария Бакалова, с един от главните редактори на Deadline (също българка), наваксай от тук.

По онова време „Борат 2“ е проект, обгърнат в тайнственост. Прослушването за роля в мистериозната комедия е била основната тема на разговор по време на дипломирането в НАТФИЗ през 2019г. Буквално всички момичета от курса и са изпратили за прослушването своите записи с нужните данни. Не и Бакалова. Тя била доста скептична за проекта и усещала нещо злокобно, като трафик на хора.

Под натиска на връстниците си, Мария си казала:

Е няма да съм единствената, която не е участвала в това прослушване!

Прибрала се около 5 часа сутринта, след партито и сама се записала. На сутринта и предстоели снимки за филм, така че имала възможност да запише само 2 дубъла.

Било истинско предизвикателство за нея да превъзмогне страха си и да говори на английски език. В разбиранията и нейния български акцент е непреодолимо препятствие за кариера в Холивуд. Всяка година стояла будна по цяла нощ за да гледа Оскарите и си казвала:

Боже, защо не съм се родила в англоговоряща държава, че поне да имам шанс да бъда там?

От тогава до сега, Мария е приела акцента си и вече смята, че това е част от нейната същност. Част от нейния етнически бекграунд и определено не е нещо, от което да се срамува.

Година по-късно Бакалова отбелязва годишнина от прослушването и с Instagram пост от къщата си в Лос Анджелис, където е карантинирана, докато снимка „Борат 2“. Точно както си е мечтала, с изглед към надписа Hollywood. В поста тя разказва (на български език) за пътешествието от създаването на записа за прослушването, като шега, през страховитото и пътуване до Лондон за прослушването лице в лице, до работата и върху това, което тя нарича „най-великия и забавен филм за всички времена. “ Мария включва и видео без звук от първото и прослушване. Вижте го тук:

Това, което е направило пътя и до Лондон страховит, са били вътрешните и страхове за трафик на хора. Поради изключително дълбоката тайнственост около проекта, тя се е страхувала да не бъде изнасилена, убита или органите и да бъдат извадени и продадени на черния пазар. За това помолила Костов да чака отвън, когато влязла на първото прослушване със Саша Барон Коен и екипът му. Споделила му, че ще записва с телефона си и ако нещата загрубеят ще го плъзне под вратата, за да може в последствие той да използва записа за доказателство.

Бях готова да направя всичко. Дори сега съм готова да направя всичко и може би това идва от желанието ми да бъда актриса. Имаше много рисковани моменти по време на продукцията, но ние сме актьори и изкуството е над всичко. – споделя Бакалова

Разбира се нищо от притесненията и не се случило и тя заковала първото и последвалото второ интервю лице в лице. Там била помолена да импровизира всякакви обичайни за модерната цивилизация неща- виждане на врата и таван за първи път, да опита да използва мивка за тоалетна, да си наплиска лицето с вода от тоалетната, да яде риба от аквариум…

Имало един изключителен момент по време на първата среща. Бакалова не била гледала първия „Борат“. Помолили я да импровизира “ струна в мозъка и, която се разтяга и пука“. Това е реплика изпозлвана от самия Борат в новия филм, по време на сцената с детегледачката. За изненада на всички тя запяла песента „Едерлези“ без въобще да знае, че популярната песен е била използвана за любовна тема по време на първия филм.

Мария признава, че е правила много луди неща по време на прослушването и самия филм.

Изключително рискован момент за снимки бил Марш за оръжието, където Барон Коен е бил преследван и гонен от сцената, след като подканил всички да запеят с него расистка песен. Бакалова го играла телевизионна журналистка и интервюирала  нищо неподозиращи участници. Думите на Коен всъщност показвали точното и местоположение насред тълпата.

Беше доста страшно!- споделя Мария за бягството и спасението и в новинарския бус

Актрисата признава, че е усетила огромно напрежение по време на интервюто с  Руди Джулиани. Разбрала е важността на сцената и малкото време, с което е разполагала за да я заснеме. Барон Коен е бил принуден да пусне филма на 23.10.2020г. преди президентските избори в САЩ през Ноември.

Подготовката и е включвала много изучаване на кариерата на Джулиани, но също така и план , какво да прави ако Барон Коен не успее да излезе от скривалището си в тоалетната. Изучавала е изходите и е запомняла местоположението на охраната на продукцията.

Да отиграва невероятни каскади в безпрецедентни ситуации с нищо неподозиращи, обикновени хора, не е било лесна работа. Бакалова помни паник атаката от първата самостоятелна сцена, без Барон Коен до нея. Тутар е трябвало да дръпне реч за мастурбацията пред женския клуб на републиканките от Хилсбъро.

Изключително предизвикателство са били и многоезичните диалози между нея и героя на Барон Коен. Във филма тя говори на родния си език- български, а той на иврит и малко на полски. Никой от двамата не разбирал и дума от това, което другия казвал. При все това и двамата имали смислени разговори не само докато били сами, но и пред други хора.

Сцена от „Борат 2“

Най-важното било да има достатъчно репетиции на английски език. Докато играли сцена така тя успявала да знае за какво си говорят всъщност. Не разбирала какво казва той, но имала сценария в главата си.

Една култова реплика от филма, изречена от Бакалова- „Glytnah bebeto“- се превърнала в емблематична за „Борат 2“ и била запомнена от феновете по целия свят. Освен изключителната популярност на фразата, за глътнатото пласмасово бебе, Бакалова демонстрирала, какво се случва след това или иначе казано показала изключително важното право на всяка жена ДА ИЗБИРА!

Тази сцена е част от идеята за силните жени, която филмът тиражира по своя особен начин. Богатия набор от актьорски способности показан от Бакалова в тази сцена, нищо неподозиращите участници и оцелялата от холокоста Джудит Дим Евънс и прекрасната и реплика „Нека правим любов, а не война“, обобщават посланието на целия филм. Сцената на детегледачката и монологът и „Ти си красива“ изиграват определяща роля в пробуждането на Тутар. Тива са двата най-любими момента на Мария в целия филм.

Бакалова вече работи със CAA и подготвят следващата си роля след „Борат 2“. Нейната мечта за датските филми е все още жива и е твърде възможно да се отправи към Хамлет. Все пак ролите и в българските филми са били предимно драматични.

Тя вече прибра основните нoминации за най-престижните статуетки. Номинация за Оскар въобще не е извън възможностите!

Мария Бакалова пред дома и в Бевърли Хилс, Калифорния, 11.01.2021

Мария ще бъде изключителна късметлийка, ако сбъдне детската си мечта и присъства на Оскарите.

Това няма да е причината да почувствам, че съм успяла. Това ще бъде първата стъпка към успешна кариера и ще възстанови вярването ми, че няма невъзможни неща.

Успехът на Бакалова вече е спохождал други. Според нея най-големия принос от това е, че той ще отвори вратите на изключително слабо представените актьори от източна Европа в Холивуд.

Това е най-значимото нещо. Да дам на хората надеждата, че е възможно. Ако дадеш всичко от себе си, може да ти се случи всичко. Защо не?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

83 − = 73