Източник: Deadline

България е малка държава в източна Европа с население от 7 милиона души. Тя отново преживява своя звезден миг. За втори път в историята, българския е говорим език в голям, холивудски филм. През 2004г. Том Ханкс говори на български в „Терминалът“. Сега в „Борат 2“, дъщерята на главния герой, Тутар (Мария Бакалова), отново говори български език. Изпълнението и е едно от най-пробивните за 2020г. Комедията изстреля непознатата българска актриса към световната слава и най-престижните филмови отличия. Тя вече спечели не малко награди за това свое изпълнение.

Бакалова е на 24г. и има малка роля в българското предложение за Оскар „The Father“. Така тя извади заглавието (което спечели награда от фестивала в Карлови Вари) под светлините на прожекторите.

Мария Бакалова на брега на Черно море. Снимка- личен архив!

В Zoom чат, на български език, Бакалова сподели своята „История на Пепеляшка“ с един от главните редактори на Deadline, която също е българка- Нели Андреева. Мария разказа за най-добрите, най-трудните и най-страшните моменти при работата върху Борат.

Искам повече!

Това е била темата на монолога и от спектакъла за нейното дипломиране през 2019г. в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Две седмици по-късно, тя сама записва и изпраща прослушването си за мистериозен кастинг, който ще промени живота и завинаги.

Мария е родена и израсла в град Бургас, на Черно море. Първата и любов е музиката. Вземала е уроци по пеене и флейта. С навършване на 13г. това и се е сторило недостатъчно и е започнала да учи актьорско майсторство.

Още докато била отлична ученичка в училището по приложни изкуства в родния и град, Мария започнала да рисува надписа Hollywood върху бюрото си и да записва мисли, за преместване в Лос Анджелис.

Започнах да мечатя, че пристигам в Лос Анджелис, да търкалям куфара си по тези незабравими улици, с надвисналите палми и надписа Hollywood отзад. Казвах си, че един ден ще се превърна в голяма, филмова звезда.- припомня си Бакалова

Мария Бакалова, като малка

С навлизането в тийнейджърството, нещата се променили и тя започнала да си повтаря, че това са детинщини и че никога не е имало големи, холивудски звезди от източна Европа. Откъснала страниците от тетрадката си, на които били записани плановете за Холивуд. Сменила фокуса към европейското кино, където успешна кариера изглеждала далеч по-възможна. Започнала да изучава работата на най-големите в занаята, като Ингмар Бергман, Емир Костурица и Андрей Звягинцев. Мария станала истински фен на датските филми.

Големия екран винаги е бил целта на Бакалова. Актьорските уроци в България, обаче традиционно са насочени към театъра. Много от наученото за актьорското майсторство във филмите (помогнало и за изпълнението в „Борат 2“), тя дължи на режисьорите на „The Father“- Кристина Гроздева и Петър Вълчанов, двама от най-добрите филмови творци в България за изминалото десетилетие. Те преподавали в часовете по актьорско майсторство за филм в Академията. Бакалова толкова много харесала уроците, че се явила за доброволка да помага с графиците и други задачи. Само и само да има възможност да присъства всяка седмица и да се учи. Тя дори пътувала с тях до снимачната площадка на филма, където гледала и попивала.

По време на третата си година в академията, един от режисьорите се обадил и и предложил да се яви на кастинг за малка роля в новия им филм „The Father“. Тя не могла да си намери място от щастие. Получила ролята и я заснела. Мария била съпругата в сцена- спомен (в историята на филма, героинята и е починала).

Актрисата иска хората да гледат „The Father“, защото третира глобални проблеми, като комуникацията в епохата на мобилните устройства, която всъщност унищожава действителната такава в живота ни. (вижте трейлър на филма по-долу, където на финала може да видите и Мария Бакалова.)

„The Father“ спечели много национални и международни награди, включително Кристален Глобус по време на международния фестивал в Карлови Вари. Нанси Бишъп, кастинг директора на „Борат 2“, оперираща от офисите в Лондон, видяла филма и е забелязала Бакалова, като потенциалната дъщеря на Борат. Преди да се случи това, тя вече се е допитала то Юлиан Костов, млад актьор, който вече е спечелил европейска и американска слава (предстои да го видим в изключително очакваната адаптация на Netflix по „Shadow and bone“), за помощ в намирането на млада, българска актриса за кастинга. Бакалова не е познавала Костов до тогава, но сега те вече са приятели и продуцентски партньори.

Мистериозния кастинг за „Борат 2“, притесненията на Мария , че ще стане обект на трафик на хора и органите и ще бъдат продадени на черния пазар, както и всичко останало от звездната и приказка, продължи да четеш тук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

60 + = 68