„Бялата принцеса“ е лимитиран сериал, базиран на романа на Филипа Грегъри (The Other BoleynGirl) със същото име, директно продължение на трикратно номинирания за Златен глобус „Бялата кралица“, който също проследява битката за английската корона от перспективата на жените.

Мини сериалът, който дебютира по Epic Drama на 26 май и ще се излъчва всяка сряда от 22:00 часас повторение в неделя от 22:55 часа, е състредоточен върху брака на Елизабет Йоркска и Хенри VII, чиято цел е да сложи край на Войната на розите.

Политическите и емоционални различия между двама им, обаче, водят до нови конфликти. Това е поглед зад кулисите на сериала за династията, любовта и предателството.

Исторически: Коя точно е Бялата принцеса?

Основаването на династията на Тюдорите и краят на кралската битка между Йорк и Ланкастър, известна като Войната на розите, започва от Елизабет Удвил – майка на Елизабет Йоркска или „Лизи“.

Елизабет Удвил се споразумява с Лейди Маргарет Бофорт, майката на Хенри Тюдор, който е с най-кралско потекло в рода Ланкастър, за когото иска да омъжи дъщеря си, Елизабет Йоркска. Според историческите извори, след сватбата свекървата на Елизабет, Лейди Маргарет, започва да ревнува, тъй като вече не може да манипулира единствения си син – бракът му с Елизабет се оказва щастлив.

Елизабет ражда седем деца на Хенри VII, преди да почине на 37-ия си рожден ден от следродилна треска, малко след като последното им дете – Катрин – умира в деня на раждането си.

Според преданията, тя е мила и грижовна жена, считана е за красива, а фактът, че Хенри VIIнаистина я е обичал, се смята за безспорен от поведението му след смъртта й: той й прави разточително погребение, въпреки, че има репутация на скъперник, а и никога повече не се жени.

Принцесата на малкия екран

Макар че предисторията „Бялата кралица“ получава висока оценка от кинокритиците, продуцентите от ВВС не възнамеряват да снимат продължение.

x

Вместо това, американската ТВ мрежа Starz му дава зелена светлина, след като се споразумява за сътрудничество със създателите на оригиналния сериал. Продължението е снимано в Бристъл: изграждат цели 15 специално построени снимачни декора, които играят ролята на различни части от Двореца Уестминистър.

Екип от 200 човека изгражда декорите в продължение на седем седмици, като детайлите са обстойно проверени за историческа достоверност. Разбира се, снима се и на външни терени: сватбата на Хенри VII и Елизабет, например, е заснета с участието на стотина статисти в Катедралата на Бристъл.

Като си говорим за сватби: Джоди Комър, която е в главната роля и е известна най-вече като наемния убиец Виланел в Killing Eve, скоро ще се появи с Райън Рейнолдс в амбициозната му комедия Free Guy. Актрисата дава обяснение защо Елизабет Йоркска носи сватбена рокля в червено и черно.

Тя смята, че така Елизабет показва, че не се омъжва по любов, а влиза насила в този брак. Джекъб Колинс-Леви (Young Wallander), който е в ролята на Хенри VII, добавя, че аленото е цветът на войната, така че роклята на Елизабет е изключително обидна, според понятията на онова време.

Така, в началото на поредицата в осем части, Елизабет явно гледа на брака си като на война на живот и смърт, което още се усложнява от Лейди Маргарет – в ролята е актрисата Мишел Феърли,известна като Лейди Кейтлин Старк от Game of Thrones.

С течение на времето – измамите и интригите са изместени от истински емоции, които придават смисъл на мотото на сериала – „Любов до смърт“.

От 26 май, всяка сряда в 22:00 с повторение в неделя от 22:55, по Epic Drama.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

64 − = 54