Премиера в България: 17.11.2017г.
Световна премиера: 17.11.2017г.
Жанр: Екшън, Приключенски, Фентъзи
Продължителност: 120 минути
Формат: 3D/IMAX 3D/4DX
Сценарист: Крис Терио, Джери Сигел, Джо Шустер, по персонажи на Бил Фингър и Боб Кейн
Режисьор: Зак Снайдър
В ролите: Хенри Кавил, Бен Афлек, Гал Гадо, Езра Милър, Джейсън Момоа, Рей Фишър, Ейми Адамс, Джеси Айзенбърг, Джеръми Айрънс, Дж. К. Симънс, Амбър Хърд, Уилям Дефо
Разпространител: Александра филмс / Warner Bros. Pictures

Вдъхновени от безкористната саможертва на Супермен, с вяра, че могат да бранят човечеството от всеки злодей, които искат да му навредят, Брус Уейн и Даяна Принс, са готови да се изправят пред всяка опасност. Заедно с Батман, Жената Чудо, Аквамен, Киборг и Светкавицата ще сформират силен екип, с който ще опитат да надвият наскоро събудена извънземна заплаха. Дали няма да е твърде късно да спасят планетата, без Човека от стомана.

[tabs title=““ active=0 event=“click“]

[tab title=“Трейлъри“]

 


[/tab]
[tab title=“Галерия“]


[/tab]
[tab title=“Новини“] Новини за филма тук[/tab]
[tab title=“Още за филма“]

Warner Bros. Pictures представя първото епично приключение на „Лигата на справедливостта“ на голям екран, режисирано от Зак Снайдър и с участието на прочутите супергерои на DC: Бен Афлек като Батман, Хенри Кавил като Супермен, Гал Гадот като Жената чудо, Езра Милър като Светкавицата, Джейсън Момоа като Аквамен и Рей Фишър като Киборг.

Мотивиран от възстановената му вяра в човечеството и вдъхновен от саможертвата на Супермен, Брус Уейн се обръща за помощ към новооткрития си съюзник Даяна Принс, за да се изправи срещу още по-силен враг. Заедно Батман и Жената чудо се заемат да намерят нов екип от мета-човеци, за да се противопоставят на новопоявилата се заплаха. Но въпреки сформирането на тази безпрецедентна Лига на героите – Батман, Жената чудо, Аквамен, Киборг и Светкавицата – може би е твърде късно за спасяването на планетата от нападение с катастрофални последици.

С филма към ролите си се завръщат Ейми Адамс като Лоис Лейн, Джеръми Айрънс като Алфред, Даян Лейн като Марта Кент, Кони Нилсен като Хиполита и Джо Мортън като Сайлъс Стоун, а сред новите попълнения са Джей Кей Симънс като комисар Гордън, Киъран Хайндс като Степенуолф и Амбър Хърд като Мера.

  Сценарият на „Лигата на справедливостта“ е дело на Крис Терио и Джос Уидън, по сюжет на Крис Терио и Зак Снайдър, по мотиви от героите на DC, Супермен е създаден от Джери Сийгъл и Джо Шустър. Продуценти на филма са Чарлс Роувън, Дебора Снайдър, Джон Бърг и Джоф Джоунс, а изпълнителни продуценти са Джим Роу, Бен Афлек, Уесли Колър, Къртис Канемото, Даниъл С. Камински и Крис Терио.

Творческият екип на продукцията включва оператора Фабиан Вагнер („Игра на тронове“); художника Патрик Татопулос („Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта“); монтажиста Дейвид Бренър („Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта“); номинирания за „Оскар“ монтажист Ричард Пиърсън („Конг: Островът на черепа“, „Полет 93“); отличения с „Оскар“ монтажист Мартин Уолш („Жената чудо“, „Чикаго“); номинирания за „Оскар“ дизайнер на костюми Майкъл Уилкинсън („Американска схема“); и ръководителя на екипа за визуални ефекти Джон “DJ” Дежарден („Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта“). Автор на музиката е номинираният за „Оскар“ композитор Дани Елфман („Милк“, „Мъже в черно“).

Warner Bros. Pictures представя продукция на Atlas Entertainment/Cruel and Unusual, филм на Зак Снайдър, „Лигата на справедливостта“, който превзема кината на 3D и IMAX 3D. Филмът се разпространява по света от Warner Bros. Pictures, a Warner Bros. Entertainment Company.

justiceleaguethemovie.net

 


 

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

САМ НЕ МОЖЕШ ДА СПАСИШ СВЕТА

„Отдалече се задава заплаха“, предупреждава Брус Уейн.

„Не се задава“, отговаря Даяна Принс. „Вече е факт“.

            В „Лигата на справедливостта“ Земята е атакувана от най-зловещите извънземни сили, развихря се един античен злодей, който се възползва от нейната уязвимост след смъртта на сина на Криптон. Ако човечеството има шанс да оцелее, Батман и Жената чудо трябва да убедят своите нови попълнения мета-човеци Киборг, Аквамен и Светкавицата да обединят сили в битката за спасение на планетата.

Скоро след като видяхме за последно Брус и Даяна да поемат всеки по своя път, историята събира тези двама герои, които макар да имат еднаква цел, я преследват по различен начин. Тяхната взаимна мотивация, да постъпят правилно,  така че саможертвата на Супермен да не е напразна, ги кара бързо да намерят общ език и да се изправят срещу Степенуолф, огромен воин от ужасяващия свят на Апоколипс, който жадува да завладее света и да го превърне в свой собствен. Той не е обикновен злодей и ще могат да го победят само необикновени сили.

Зак Снайдер обяснява: „Само идеята да съберем на едно място героите от Лигата на справедливостта, които да заемат своето място в кино вселената като екип и да се впуснат в невероятно приключение… самата идея беше безкрайно вдъхновяваща“.

Чарлс Роувън, които е продуцирал няколко филма в жанра, казва: „Една от причините да продуцирам тези филми е, че се чувствам възнаграден – да се отдаде почит към традицията, да се открият нови начини за нейното пресъздаване чрез различни средства и да се разшири комиксовата вселена. Надявам се като резултат всеки да намери нещо за себе си, независимо дали става дума за феновете от години или за нови такива. И сега, с всички тези герои, събрани за първи път заедно, имаме възможност да представим няколко нови образа, които зрителите да опознаят… и да следват оттук нататък“.

Във филма загубата на Супермен – и на надеждата като цяло – е катализатор на всичко, което се случва. Но времето за тъгуване е малко, а за предприемане на действия – още по-малко. Земята е уязвима, лесна за атакуване заради тази празнина. И защото героят, който воюваше за надеждата и справедливоста, вече го няма, Лигата трябва да се обедини в негова памет и да се бори за света, който той е спасил.

Продуцентът Дебора Снайдер добавя: „Възможността да съберем всички тези герои, които са уникални сами по себе си, и притежават различни сили и способности, за да видим колко силни могат да бъдат като екип, беше вълнуваща. Без да споменавам неотложността на тяхната мисия. Нямат време за подготовка. Те трябва да действат от момента, в който се събират заедно, защото срещу тях е изключително труден противник“.

Със създаването на Лигата, историята ни отвежда до края на Земята и отвъд: от мрачния Готъм до Сентрал Сити, от пренаселения Париж до вледенената пустош на Исландия, от Темискира до Атлантида, и от шумния Метрополис до спокойния Смолвил. Ако Брус и Даяна успеят да съберат останалите за тази            чудовищна битка, в която на карта са заложени всички техни светове, те ще се превърнат в най-великия отбор от супергерои във вселената на DC.

ЛИГАТА

Мъдрост, състрадание, смелост, мощ, суперскорост, свръхкибернетични сили и няколко разбиващи Бат-транспортьори. Дали комбинацията от всичко това ще е достатъчна, за да се спаси света от тази сериозна заплаха, която нараства неумолимо?

БАТМАН

Възрастта предопределя опита, особено ако сте Брус Уейн, който се е подвизавал като бдителния Черен рицар повече от половината си живот. Той е виждал всичко… или поне така си мисли. Умения в бойните изкуства, изключителната сила и издръжливост, високотехнологични костюми, последно ниво оръжия и джаджи, блестящ интелект и огромни лични ресурси – всичко това му е под ръка, всичко това е така подредено, че той може да действа сам.

Досега.

Фактът, че Брус Уейн прибягва до помощта на други е отражение на тази негова същност, която той с болка се опитва да прикрие, но всъщност е в основата на неговата личност и популярност. Бен Афлек, също и изпълнителен продуцент на филма, влиза за трети път в костюма на героя, който според актьора служи като мост между хората и мета-човеците. Сега Батман ще трябва да изгради връзката между героите, сред които и е самият той.

 „Хората не са равнодушни към Батман, защото от една страна той е супергерой, а от друга е точно като всички нас“, отбелязва Афлек. „Той се чувства уязвим; кърви, ако бъде ранен. В своята същност той е истински човек, но освен това е супергерой. При него са в сила всички възможни противоречия, които правят историята му още по-интересна“.

„Комиксите за Батман са едни загадъчни истории“, продължава той. „Загадки за човешката същност, характер и идентичност, мистерия какво всъщност представлява човек и дали някога ще бъде намерен отговор на този въпрос“.

Сега, след смъртта на Супермен, Батман трябва да се разрови в душата си и да открие желанието не само да приеме чужда помощ, но и активно да започне да търси такава помощ. Поне веднъж той трябва да работи с други и за да го направи, трябва да стане… по-приятен.

Роувън отбелязва: „Никога не бихте определили Батман като приятна личност, но сега в този конкретен случай Бен го представя точно в тази светлина, защото героят се опитва да излезе на светло и да намери начин да убеди другите да работят заедно с него. Прекрасно е да видиш Бен, който представя героя в съвсем различна светлина. Разбира се, има си ги и мрачните оттенъци в характера. Все пак, това е Батман. Но той проявява и чувство за хумор в резултат на тези усилия, които са му толкова непознати, и Бен е страхотен в тези сцени“.

Първата личност, която всъщност търси Брус, е тази, с която той заформя нещо като приятелство – Даяна Принс. Брус веднъж й казва, че усеща една задаваща се атака. А когато става въпрос за чувството на Батман за предстояща опасност, той обикновено е прав. Все пак, „Брус направи грешка със Супермен и това му коства първия истински съюзник и огромна загуба за целия свят“, казва Афлек. „Той няма да направи тази грешка отново“.

ЖЕНАТА ЧУДО

Ако Батман има дългогодишен опит, на който се осланя, Жената чудо притежава мъдростта на вековете, с безброй години обучение зад себе си, преди да се появи в света на хората. Тя владее всички бойни техники, борави с Ласото на Хестия, което повелява всеки да казва истината, екипирана е с броня на китките, която отблъсква куршумите и носи непробиваем щит.

Готова без страх да се впусне в битка – тя е в стихията си още когато за първи път се бие редом с хората в Първата световна война – Даяна Принс се бори за справедливост като Жената чудо, независимо кой я търси. Точно както я потърсиха Батман и Супермен, на които тя помага срещу Думсдей. За да спечели тази битка, Супермен пожертва себе си в името на нещо по-добро. Това е постъпка, която Даяна напълно разбира. Но се задава още по-голяма заплаха и тя трябва да обедини сили с Батман, за да се изправи срещу нея.

За Гал Гадот, която почти е завършила снимките на „Жената чудо“ преди да започне работа по „Лигата на справедливостта“,  няма по-лесно от завръщането към този образ, но тя се оказва неподготвена за удоволствието от това да види всички от Лигата заедно.

„Да нося костюмите на Жената чудо за мен беше съвсем естествено, защото го правих вече шест месеца преди това“, казва Гадот. „Но да видя всички останали с костюми беше прекрасно. Спомням си, че първите три дни не спирах да оглеждам останалите момчета и себе си с костюмите и не спирах да се смея, защото всичко изглеждаше сюрреалистично. Толкова много супергерои на едно място. Беше наистина страхотно да снимаме този филм“.

Преди екипът да се събере, той трябва да бъде открит. Всичко, което Брус знае за различните места, където да търси героите, е от файловете, които е конфискувал от LexCorp, и досиетата, предоставени му от Аманда Уолър. Но той си е набелязал Даяна и когато се опитва да се свърже с нея, тя се появява. „Първият герой, с който Даяна се свързва, е Батман, всъщност Брус Уейн“, отбелязва Гадот. „Те се предизвикват един друг и макар че Батман обикновено е мрачен и отегчителен, а Даяна е мила и заредена с оптимизъм, двамата имат много общо: опитват се да се изолират от света по някакъв начин“.

Точно като Батман, Жената чудо трябва да се научи да излезе от сенките, да обедини сили с останалите и дори да ги поведе срещу нещо, по-голямо от това, което някога си е представяла.

СВЕТКАВИЦАТА

            Когато Брус търси Бари Алън, това е среща между опита и ентусиазма, но какво друго да има един младеж? За разлика от годините, през които Жената чудо и Батман са се стражавали с всевъзможни врагове, Бари признава, че никога не е участвал в битка, заявявайки раздразнено: „Току-що избутах няколко хора и избягах“.

            Разбира се, той може да бяга – да го наречем, че е бърз, поне според Бари, е свръхопростяване на нещата. Меко казано.

Изключително енергичен студент, който посещава колежа в Сентрал Сити, Бари изучава наказателно право с надеждата един ден да освободи своя баща, който е зад решетките. Изгарящ от нетърпение да обедини сили с бореца срещу престъпността Батман, бързата мисъл на Бари може да бъде изпреварена само от способността му да се движи с хипер-скорост.

Езра Милър, който играе двете роли, се определя като голям почитател на комиксите, на героя и на физиката, на която той дължи много. „Светкавицата е учен от гледна точка на това, че ученият изучава естествения ход на нещата, прави наблюдения и провежда експерименти“, обяснява Милър. „Но Бари се интересува също така от квантова механика, защото буквално се влива в нея“.

„Когато за първи път виждаме Бари във филма“, продължава Милър, „той току-що е открил своите възможности. Все още не ги е изпитал, не е пробвал нищо. Но той започва да усеща, че една възможност се отваря пред него“.

Тази възможност се проявява в лицето на самия Брус Уейн. Първоначално съпротивляващ се, когато Бари разбира, че всъщност Батман иска неговата подкрепа, той не може да сдържи вълнението си – чувство, което Милър очаква да изпитат и зрителите. „Светкавицата е като всеки от нас, който като зрител е развълнуван от възможността да се включи в играта. Той е замаян и радостен, слисан и объркан… и наистина уплашен“, споделя Милър.

Представени от Милър, младостта и наивността на Бари само засилват неговото очарование. Но молекулите, които бушуват в него му придават нервност и бърз стил на говорене, които бързо биха изнервили останалите супергерои, ако не беше неподправения му ентусиазъм и желание да се включи в Лигата. Лигата, чиито членове според Брус са „недостатъчно“ на брой.

Въпреки присъщото му лекомислие, Милър усеща тежестта от това да се присъедини към Лигата, след като се появява на снимачната площадка заедно с останалите супергерои. „Това е като усещането да погледнеш някой, който познаваш, но се оказва, че всъщност гледаш картина на известен художник. И ти самия също си на нея!“, обяснява той.

КИБОРГ

            В съвременния свят много хора не могат да си представят какво е да нямаш достъп до интернет и постоянния му поток от информация за един ден или дори за няколко часа. А какво ще стане, ако самият ти си интернет? Какво ще стане, ако ти си „включен“ в непрекъснат 24-часов цикъл от информация, който преминава през теб?

            Виктор Стоун някога е бил звезда куортърбек в колежа в университета в Готъм Сити, но един ужасяващ инцидент едва не му коства живота. Неговият баща, ученият Сайлъс Стоун го спасява, но това му коства много. Сега наполовина човек и наполовина робот, Виктор прекарва дните и нощите си в опити да опознае новите биометрични части на тялото си. Точно благодарение на тях, той знае, че Брус и Даяна го издирват почти преди да са започнали.

            „Киборг се превръща в технологията, която е използвана за възстановяването му“, обяснява Рей Фишър, който играе новосъздадения мета-човек. „Технологията, която баща му използва, е извънземна, и го изпълва със свръхвъзможности. Той има суперсила. Той може да лети. Той е технопат, което означава, че може да взаимодейства с всичко технологично. Той разполага с тонове информация не само от нашата галактика, но и от други вселени. Но за него всичко това е съвсем ново и му коства много усилия.

            „Киборг преминава през наистина интересно развитие, защото трябва да преглътне факта, че извънземната технология, благодарение на която е жив, е същата технология на Апоколипс, която заплашва Земята“, отбелязва Роувън. „Дали неговата човешка страна ще се окаже по-силна от извънземната или извънземната техника ще надделее? Един истински актьор, който може да ви убеди в двата аспекта на неговата дилема, така доказва своя талант“.

            Киборг предпочита да остане в сянка, все още несвикнал с новото си тяло и с това да контролира способностите си, но за Фишър включването в Лигата е нещо несравнимо. „Да бъда част от отбора за мен беше като да извървиш един пълен кръг“, казва той. „Израснах с Батман. Като дете завързвах кърпа около врата ми и скачах от нашата веранда, все едно съм Супермен. И ето ме тук. Не съм си и мечтал животът ми да се развие по такъв начин“.

АКВАМЕН

Твърдо убеден, че силният човек е най-силен сам, Артър Къри е истински особняк. Когато Брус го проследява до отдалечено рибарско селце в Исландия, изглежда повече от сигурно, че нищо и никой не може да накара Аквамен да сложи край на своята изолация.

            С други думи, Артър не е отборен играч. Потомък на човек и кралица от легендарния подводен град Атлантида, Артър никога не се е чувствал като у дома си нито на сушата, нито във водата. Но в мразовитата отдалечена земя, която счита за свой дом, човекът с дивашка прическа, тромаво тяло и пронизващи очи е открил някакво подобие на мир, и той не се интересува от това да напусне общността, която защитава, и съответно това му гарантира така желаната анонимност.

Изграждайки своя герой, Джейсън Момоа споделя: „Той е наследник на трона на Атлантида, но все още не е станал крал. Така че, както винаги, той е между два свята. Но тук, на най-отдалечения вледенен край на Земята, той намира своето предназначение. Артър е добър човек, помага на хората, които се нуждаят от помощта му, и той е намерил място, където го приемат и уважават. Тук той може да свали своята „маска“.

Самият Момоа донякъде може да бъде определен като нетрадиционен избор за героя, тъй като не прилича на типичните илюстрации на Аквамен от който и да е период. Но това е точният пример за склонността на Зак Снайдър да не спазва каквито и да било традиции. „За мен Джейсън е въплъщение на духа и душата на героя“, твърди той. „Той има невероятна енергия и е страшно интелигентен. Това не беше типичния лъскав герой, а Джейсън донякъде прилича на рокендрол звезда, което превръща Аквамен в достъпен и готин герой, но в същото време като всички супергерои на DC, е подходящ за подражание.”

„Когато разбира, че има своето място в Лигата на справедливостта, той започва да мисли, че все пак би могъл да пасне някъде“, отбелязва Момоа. „И той наистина може да приложи своите умения за нещо добро“. Тези таланти включват използването на блестящ могъщ Тризъбец, който може да разделя морета, плуване с изключително висока скорост и възможността да диша едновременно на повърхността и във водата.

СУПЕРМЕН

Във филма това, което обединява всички герои, е необходимостта да се спаси Земята от унищожението, на което е подложена от един извънземен враг – Спепенуолф и неговата армия от парадемони. Но това, което вдъхновява мисията, което кара Брус Уейн да събере тези герои, е обещанието, което е дал на друг герой, който вече не е сред тях: Супермен.

„Да играя Супермен е несравнимо с нищо друго“, казва Хенри Кавил, за когото третата изява в ролята е толкова приятна, колкото и първия път. „Направо е сюрреалистично“.

Добавете към това присъствието на пет от другите герои на DC около него.  Кавил си спомня: „Веднъж бях много уморен в края на един дълъг ден и си мислех: Гладен съм и нямам търпение да си легна. И тогава осъзнах, че около мен са Киборг, Аквамен и Жената чудо, всеки със своите костюми и всичко изглеждаше фантастично. И изведнъж нямаше и следа от умората ми. Исках да живея в този момент и оценявам това, което правя, за което си мечтая още от дете, но то е още по-яко, защото се случа наистина след години. Така оценяваш това, което си постигнал“.

Супермен олицетворява висшето признание на истината и справедливостта и и дълбоко уважение към цялото човечество. Липсата на този идол, чиято саможертва изуми света, вдъхновява създаването на Лигата на справедливостта. Но има и други, които се борят да подредят своя живот, без да им предстои някаква мисия.

Докато светът скърби за своя защитник, за Лоис Лейн и Марта Кент загубата е много лична. „Марта вижда, че всички скърбят за героя Супермен, а тя скърби за Кларк, своя син“, казва Кавил. „А тя не може да каже, че Супермен е бил неин син. Тя преминава през една ужасяваща болка и уединение. Мъчително е и за Марта, и за Лоис да виждат как тези хора страдат за човек, който никой от тях не познава“.

Даян Лейн се завръща в ролята на Марта, а Ейми Адамс поема отново ролята на Лоис Лейн. Адамс подозира, че нейната героиня, някога упорит репортер и боец, е изгубила смисъла на живота си. „Сега тя е Лоис след Кларк“, казва актрисата. „Тя не е същата като преди и определено усеща липсата на надежда, която той внася в живота й. Лоис се чувства опустошена, затова и се самоизолира“. Точно по тази причина тя пише глупави статии за Daily Planet, защото, както казва Адамс „тя не може да се върне към онова време и да се изправи отново пред света“.

[/tab]
[tab title=“Рецензии“]
„Лигата на справедливостта“ на 3D или не?  [/tab][/tabs]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + = 14