cineboom – сайт за кино, стрийминг и книги

„Кралят на планината“ от Андерш де ла Моте

Новият шведски крими бестселър „Кралят на планината“ е тук, готов да превземе съня ви

Почва нова поредица, която ще спечели феновете на „Кестеновия човек“ и на книгите на Ю Несбьо

Андерш де ла Моте, един от топ крими авторите на Швеция, започва нова хитова поредица с най-добрата си книга досега – „Кралят на планината“, издадена у нас от „Емас“. През тяхната редакция минават текстовете на някои от най-внушителните скандинавски криминални автори, като Ю Несбьо, Сьорен Свайструп, Юси Адлер-Улсен, Самюел Бьорк… И все пак рядко са попадали на такава силна заявка за приза „Невъзможен за оставяне“. Шведът Андерш де ла Моте изобщо не е начинаещ в писането, но с „Кралят на планината“ достига съвсем ново ниво – и за радост това е едва първата книга в бъдеща поредица за запомнящата се полицайка Лео Аскер. Мрачно, дръзко, впримчващо и оригинално – очаква ви страхотно крими преживяване, което донесе на Де ла Моте номинация за крими роман на годината на Швеция и за най-добър съспенс на наградите на „Сторител”.

Защото е същество с вид на човек, родено от болка и трескави сънища. Но всъщност е чудовище. Така започна неговата история.”

Двама младежи – дъщеря на заможни родители и приятелят ѝ, изчезват безследно след разходка в планината. Момчето е почитател на руини и изоставени сгради, а момичето е запалена фотографка. Единствената налична улика е тяхна снимка, публикувана в социалните мрежи. Първоначалната теория е отвличане с цел изнудване, но дните отминават, а искане за откуп липсва.

Дръзката инспекторка от отдел „Тежки престъпления” в Малмьо Леко Аскер оглавява мащабното разследване. Ала скоро, по нареждане на началството, Аскер е отстранена от случая и е преместена в никому неизвестния отдел „Ресурси”, мило наричан отдел „Безнадеждни случаи“. И докато инспекторката се мъчи да въдвори ред на новия си пост,  разследването става все по-заплетено. Трупът на издирваното момче е намерен в изоставена на пътя кола, а макетни фигурки на изчезналата двойка се появяват в съседното градче.

            С помощта на своя приятел от детството Мартин Хил, лектор по архитектура и запален почитател на развалини и изоставени сгради, Лео Аскер тайно продължава разследването си по случая. Много скоро ѝ става ясно, че зад отвличанията стои човек с патологичното желание да господства над чуждия живот, да бъде крал на планината…

За автора:

Андерш де ла Моте е роден през 1971 г. в Билесхолм, Швеция. След като завършва гимназия, се мести в Стокхолм, където преминава обучение по криминално право и превенция в Шведската полицейска академия. Работи като полицай и специалист по сигурност. Публикува своя първи роман „Играта“ през 2010 г. и оттогава се превръща в един от най-обичаните криминални автори в Швеция.

За книгата:

„Превъзходен скандинавски ноар…Този напрегнат роман няма да ви остави да заспите цяла нощ.“ – „Пъблишърс Уикли“

„Обезпокояващ. Де ла Моте успя да ме плени още от първата страница.“ – Кайл Милс, автор на „Човекът без сянка“

„Бях настръхнал, докато четях последните сто страници.“ – Андрю Грос, автор на „Синята зона“

„Кралят на планината“ е еталон за скандинавско криминале: пристрастяващ, зловещ и завладяващо атмосферен. Леоноре Аскер и чудесно нареченият отдел „Безнадеждни случаи“ са пленителни и непредвидими. Това е новата поредица, от която всеки има нужда. НЕНАДМИНАТ.“ – Уил Дийн, автор на „Последният изгорял“

 

Exit mobile version