Оригиналният филм от 2017г. посочва обозначава Зак Снайдер, като основен режисьор, въпреки намесата на Джос Уедън. Когато седнеш да гледаш четиричасовия епос на Снайдер обаче е някак трудно да си представиш, че двама режисьори е възможно да работят с един и същи материал- единият да се провали тотално, а другият дори да го обогати. На фона на всички многократно подобрени неща в режисьорската версия на Зак Снайдер, Рей Фишър и неговия Киборг буквално открадват зрителското сърце.

Възможно ли е да има възмездие за разочарованието и гнева на Рей Фишър?

Докато гледаш версията на Снайдер си даваш сметка защо Рей Фишър бе толкова разочарован и несъгласен с начина, по който Уедън е вплел героят му в историята.  Във версията от 2017г. Kiborga е по-скоро „иска да бъде супергерой“, често казва „Booyah“ и е ужасно самоуверен и самохвалко.

Снайдер поправя сюжетната арка . Ние не просто виждаме историята на произхода му (която бе изцяло заличена във филма на Уедън), а успяваме дори да започнем да му симпатизираме. Снайдер многократно е казвал, че Киборга е сърцето на „Лигата на справедливостта“, героят, който използва скръбта си за да спаси света. Снайдер ни показва героя, преди да се превърне машина. В онези времена той е ученика Виктор Стоун. Брилянтен ум, голямо сърце и човек, винаги помагащ на другите в нужда. Без да мисли за последствията. Бил е изключително умен и много добър футболист.

Трагичната история на Киборг

Баща му Силас винаги е бил твърде зает в лабораторията. Той се сдобива с третата Mother Box и експериментира с нея. Същевременно майката на Виктор е родителя, който винаги е до него и го подкрепя. Отношенията с баща му са изпразнени от съдържание, тъй като Силас почти няма време за семейството си. Въпреки не по-малко предизвикателната си кариера, майка му винаги намира време за сина и. Тя успява да присъства на всеки футболен мач и да аплодира своето дете.

Във Версията на Зак Снайдер разбираме, че най-голямата трагедия на Виктор, поради която мрази баща си, не е загубата на тялото му. Един ден докато се връщат от футболен мач, Виктор и майка му се скарват заради непрекъснатото отсъствие на бащата и тогава претърпяват катастрофа. Майка му загива на място, а той губи тялото си и баща му го превръща в Киборг.

Той не е готов след загубата на съпругата си да загуби и сина, за това той събужда The Mother Box и чрез извънземната и сила дава тяло на сина си. Във версията от 2017г. тази сцена с трансформацията е доста претупана, но в тази на Снайдер, сцената е буквално сърцераздирателна.

Дългия път на Виктор към себеприемането

Докато баща му си мисли, че спасява сина си, Виктор го обвинява, че му е дал живот, като чудовище! За разлика от версията на Уедън, тук той не е твърде уверен в силите си. Виктор не ги използва за да плаши баща си. Във версията на Снайдер героя е несигурен как точно би могъл да води нормален живот и просто не използва силите си. Най-значимата причина, поради която обвинява баща си, е че ако е бил на мача през въпросната вечер с катастрофата, майка му е щяла да оцелее.

Въпреки това именно думите на баща му го карат да приеме силите си и да ги използва за добро. Причината Виктор да се присъедини към Батман е, че Степънулф отвлича баща му в търсене на третата Mother Box. Ролята на Силас не свършва там. Той е основната причина, поради която Киборга приема себе си и своята съдба- той не е развалина.

Екипа решава да събуди The Mother Box за да съживи Супермен. Само той може да победи извънземните сили. Успяват, но с това привлиат и Степънулф, който идва да души наоколо. Няма какво да го спре. Кутията ще бъде открадната и за да се подсигури, че Лигата ще успее да я проследи, Силас я нагрява до степен, тя да стане възможна за проследяване в последствие. Насред всичко това обаче той се жертва, за да може Виктор да продължи делото му.

Снайдер не губи последната част от филма в безсмислени кавги между Киборга и Аквамен, свалки между него и Жената чудо или в абсолютната безсмисленост на Светкавицата. В оригиналния филм Киборга едва се слива с The Mother Boxes, а Супермен ги разделя. Тук той буквално слива съзнанието си с тях. Трите кутии опитват да го манипулира, като се облягат на скръбта му от загубата на родителите и собственото му тяло.

Момента на истинската му трансформация идва, когато той осъзнава, че загубеното не може да се върне и че всъщност далеч не е загубил всичко. Той не е сам. Историята му е гръбнак на сюжета. Това е е история за загубата и себеоткриването, връщането на човечността, въпреки факта, че е почти машина.

Снайдер не просто го превръща в интригуващ герой с потенциално бляскаво бъдеще. Той го представя, като вдъхновяващ символ на надеждата, който въпреки това избира да е герой. избира да спаси света въпреки че е загубил всичко. Включително най-обичаните от него хора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 2