Познавам купища международни актьори, които отчаяно се опитват да се впишат в индустрия, която не би им дала много шансове, но също така няма идея, какво да прави с тях. Това е един жесток свят, в който порасналите ти казват, че си почти нещо, но не си достатъчно от друго, за да успееш. Често завършваш без работа и без надежда.

Това, в което се убедих с времето, е че ако имаш ниша, си истински благословен. Стига да не отричаш истинското си аз. Да, ще трябва да се научиш да гледаш на себе си, както индустрията те вижда. Можеш да използваш това, за свое преимущество. Междувременно можеш да подобряваш себе си, да ставаш по-добър в онова, което правиш, да създаваш собствени неща и да вдъхновяваш други. Надявам се моята история да те мотивира.

Юлиан Костов в кадър от „Shadow and Bone“ на Netflix

Роден съм в морския град Варна в годината на голямата промяна за България- 1989!Точно два месеца преди комунистическия режим в цяла източна Европа и Съветския Съюз да падне. Мисля, че живота и кариерата ми са белязани от тази дума: промяна!

Винаги съм обичал киното. Играех си от малък с ръчно направени светлинни мечове. Можех да рецитирам всяка реплика от „Матрицата“. Никога не съм смятал да се занимавам с актьорство. Нямаше нито един актьор, който е роден и израсъл в Източна Европа и да е бил успешен на запад.

Бях депресиран и не исках да напускам стаята си в малкия град Тилбург. Там учих бизнес. По онова време гледах много телевизия и филми. Жокера на Хийт Леджър бе катализатора, който ме подпали най-силно. Актьорството е професия, с която мога да се занимавам? Това беше! Mестя се в Лондон за да стана актьор.

Всъщност научих много за съществуването на агентите от реклама в сайта backstage. Отидох на прослушване за един. Харесаха ме и ме записаха. Получих още един агент и успях да се добера до първата ми работа- реклама. Бях мъжът на Gillete. Бях в екстаз. Как обаче да стигна до истинското актьорско във филмите? Тогава започнах да разбирам брандинга. По онова време акцента ми бе „международен хибрид“. Като дете бях учил английски, гледайки Cartoon Network и реших, че има как да подобря американския си акцент. Нямах пари за уроци по диалект. Цяла година повтарях след Ханк Муди в „Californication“ и случайни клипчета в YouTube. Обаче успях!

Осъзнах също, че ще трябва да потренирам. След няколко урока, успях да намеря AMAW LONDON- студиото, което промени живота ми. По онова време бях влязъл в четвърти рунд от прослушвания за ролята на Фин в „Междузвездни войни“. Поредицата е изключително важна част от моя живот. Смятах, че ми е писано да се присъединя към нея. Само за да се убедя, че всъщност не ми е. Бях отчаян и разочарован с месеци. Минаха години, докато успея тотално да променя начина, по който гледам на прослушванията. Следвах мъдрите думи на Брайън Кранстън: Ходех на прослушвания, за да спечеля работа. Сега ходя на прослушвания, за да свърша работата!

Започнах да печеля главни роли в малки филми и повтарящи се роли в големи сериали. Нещата се раздвижиха, но не толкова бързо, колко исках. Бях без пари и едва успявах да си плащам наема всеки месец. Отказах главна роля в сериал в родната ми България. Причината? Не се вписваше в преследваната от мен международна кариера. Разбира се, след като отказах ролята не получих нова цяла година. Въпреки това не съжалявах. Живота има смисъл наобратно, не в правата посока. Така си мислех.

Тогава стартирах компанията си Jupiter Lights. Исках да създавам своя работа. Не можех да чакам индустрията да ме открие. Започнах да организирам уъркшопове с кастинг директори, чиято цел бе моята ниша. Така се запознах с Нанси Бишъп. Насладихме се на дълго и продуктивно, съвместно сътрудничество. То доведе до откриването на номинираната за Оскар Мария Бакалова и ролята и в „Борат 2“.

Разбира се, бе изключително тежко и отне време. Разбрах, че съм преминал на следващото ниво. Конкуренцията вече бе различна. Не можех да чакам. Трябваше да постигна своето и да дам сила на другите, затова се заех и продуцирах пълнометражния филм „The Dare“ с бюджет от $1 млн. Той се прожектира в кината и бе достъпен като video on demand по целия свят.

Трябваше да споделя знанието си за това, как да стартираш в индустрията. Станах ментор на деца у дома, които искаха да извървят моя път. Споделях възможности за кастинг с приятели-актьори от моята държава, за да може да успеем заедно. Някак по пътя, актьорската ми кариера отново тръгна. Знаех, че ако искам да продължа да помагам на децата, ще трябва да създам бизнес.

Това винаги е била моята мотивация зад онова, което Jupiter Lights Media е сега: създай, подпомагай, обучавай и изгради мост за български таланти в международната, развлекателна индустрия. Поне моето вярване в това, доведе до нашия шампион Мария Бакалова. Аз я намерих за Нанси Бишъп, водех я през продължилите месеци screen tests и я менажирах през изминалите две години. Изключително доволен съм от постигнатото. Успехът и направи така, че българите да се чувстваме чути и видени. Всичко това се случи паралелно, докато стартирах sales компания с приятел и изиграх чудесни роли в „Back, Temple“ и „Shadow and Bone“.

Хората ме питат как намирам време? Отговарям им, че нямам друга опция. Няма много варианти за хора, като мен, затова трябва да ръководя, да помагам на други и да бъда супер активен. В противен случай ще се удавя в самосъжаление и негодуване срещу ужасните стереотипи на кастингите, с които се сблъскват всички хора от Източна Европа.

Наръчника на оптимиста потвърждава- възможно е! Просто трябва да знаеш какво преследваш и да не се отказваш. Става въпрос за много търпение. Ако си отхвърлен, успей за себе си или помогни на някой друг. Благословени сме с възможността да работим във времена, в които да си различен и с разнороден произход, вече не е ограничаващо, а е разглеждано, като преимущество. Следвай своята истина, освободи артиста в теб и не позволявай на никой да ти казва, че не си достатъчно добър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

27 + = 28