През февруари Viasat History показва нов археологически сериал, изследващ някои от най-великите загадки от омагьосващия свят на Древния Египет. Откриваме забележителните тайни, стоящи зад необозначени саркофази, необичайни погребения, ужасяващо обезобразени мумии и още много… „Зад обвивките на мумиите“ – от 20 февруари в 22:00 часа.

Picture shows_Drama reconstruction – An ancient Egyptian Mummy lying in its sarcophagus in a hidden tomb

Експертите се опитват да намерят изгубената мумия на най-великата царица на Древния Египет – жената-фараон Хатшепсут. Тя е изтрита от историята след мистериозната ѝ смърт в зенита на нейното царуване. Може ли откриването на нейното тяло да даде отговор за убийството й?

Водещи египтолози търсят истината зад шокиращите останки на 3000-годишната крещяща мумия. Нейната запазена гримаса е замръзнала във вечен вик, сякаш страданието ѝ в този свят я е последвало и в отвъдния живот. Кой е този древен мъж? И какво се е случило, че да остане така, сякаш е изваден от кулминацията на филм на ужасите?

Научаваме също за живота и смъртта на фараона Секененре Таа, фараона Рамзес V. Неговата мумия на петна изглежда спокойна, но той е фараонът, управлявал Египет по време на упадъка на държавата. Има доказателства за умишлено нанесени рани по тялото му, предполагащи насилствена смърт. Ако е така, кой е убиецът? Или може би белязаното му лице предполага, че е паднал жертва на библейска чума?

Също така откриваме, че експонат от музей за странни неща в Ниагара Фолс е всъщност отдавна изгубеният фараон от най-бележитата египетска династия. Екип от водещи египтолози и учени изследват отново доказателствата за да разкрият как тялото на легендарния цар накрая се е озовало на другия край на света. Сега, благодарение на усилията на учените, неговото тяло най-накрая е върнато в Египетския му дом.

Част от египтолозите в сериала са Д-р Ребека Брадшоу, награждаван изследовател и ТВ водещ с фокус върху конфликтите и културите в Близкия изток и Африка. Разнообразната ѝ работа включва изяви по различни канали, сред които BBC, Ал Jazeera, PBS и Channel 5; професор Салима Икрам, пакистански професор по египтология в Американския университет в Кайро, участник в много египетски археологически проекти и автор на няколко книги за египетска археология; Д-р Крис Нонтън, писател и ТВ водещ, който също така е експерт по живота на Флиндърс Петри, “бащата на египетската археология”; а д-р Боб Бианки е американски автор, лектор и ТВ личност – той е член на Международната асоциация на египтолозите.

Зад обвивките на мумиитее с ексклузивна премиера по Viasat History във вторник, 20 февруариот 22:00 часа.

Запазете неделните вечери от 22:00 часа за необикновени разследвания по Viasat History в рубриката „Загадъчни недели“, с която пътуваме по света, за да открием нови факти за многоинтригуващи събития в човешката история!

Разглеждаме нова част от Помпей в Италия и научаваме как са живели някои от нашите най-богати и най-бедни римски предци, изследваме рядко виждани архивни кадри, които очертават хронологията около убийството на Джон Ф. Кенеди в Съединените щати и научаваме за най-новите открития в Египет относно инженерната мощ на древните му жители. Също свързана с Египет е и най-голямата премиера за месеца – сериалът в шест части „Зад обвивките на мумиите“ – от 20 февруари в 22:00 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 4