След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира над 100 рецепти, с които ще ни покаже родната кухня в нова светлина – тази на сезонното хранене.
На пазара вече може да откриете „Вкусът на България в четири сезона“ – ароматна смес от традиционни ястия, забравени класики и нови гозби, извоювали своето място на родната трапеза. А общото помежду им е, че в тях се оглеждат вековните традиции на нашия народ в областта на храненето и всеки може да си ги приготви без особени усилия.
В настоящето издание присъстват както емблематични ястия от различни краища на страната, издържали изпитанията на времето и настанили се трайно на трапезата ни; рецепти, които усмихнатият водещ е открил по време на своите пътувания, така и личен негов прочит на навлезли в ежедневието ни популярни храни като чийзбургера или браунито.
Верен на своя неподражаем стил, Звездев е подбрал рецепти, които предлагат бързо, лесно и вкусно решение на дилемата „Какво да сготвя тази вечер?“. Но и не забравя да напомни, че нашите предци са поддържали здравето си, хранейки се разнообразно и подбирайки най-пресните продукти спрямо сезона.
Илюстрирано с богат снимков материал и ясни и точни указания на любимия кулинар, подплатено с неговото неповторимо чувство за хумор, изданието е подходящо както за начинаещи в кухнята, така и за майстори-готвачи.
Потопете се в това вкусно пътешествие в българската кухня, което ще ви помогне да се храните по-разнообразно и здравословно и ще ви напомни, че връзката с миналото, душевният покой и балансираното хранене често са тайните съставки на дълголетието.
Иван Звездев е един от най-популярните и обичани родни кулинари. Телевизионните му предавания и книгата му „Вкусът на България“ са въведение в готварството на цяло едно поколение, а „Кухнята на Звездев” продължава да бъде най-популярният български канал за готвене в YouTube и вдъхновение за мнозина любители на вкусната храна.
Из „Вкусът на България в четири сезона“ от Иван Звездев
Драги ценители на българската национална кухня!
Щастлив съм, че мога да споделя с вас прекрасните и ароматни български рецепти, характерни за всеки сезон от годината.
В наши дни по всяко време можеш да намериш череши, домати, спанак, пъпеши, коприва…
Но е хубаво да се знае, че нашите деди и баби са били здрави не просто защото много са се трудили и движили, а защото са знаели как да се хранят здравословно и правилно, без да са учили медицина и без да са познавали нутриционисти.
Точно това е моята цел в тази книга – да посоча подходящите рецепти и продукти, с които да готвим във всеки един сезон на годината.
Защото именно през зимата човек има нужда от киселото зеле, което е много богат източник на витамин C, а не от пресни малини или ягоди, които са от другата страна на Земята.
През последните 25 години готвих и се запознах с много възрастни хора и освен разговорите как се прави ракия, много подробно ги разпитвах за начините, по които са се хранили в миналото.
Ще се постарая да обобщя всичко в тази книга.
Пролетта, зеленият сезон, в който зареждаме организма с много ценни минерали и витамини.
Това е времето, когато наблягаме на копривата, лапада, спанака, агнешкото месо, пресния лук, пресния чесън и голямото разнообразие от зелени салати и репички. През този сезон типичната баница не се прави само със сирене и яйца, а се обогатява със спанак, коприва или лапад, като често точно тези баници носят и името „зелник“ – защото се готвят с нещо зелено, въпреки че има и рецепти, в които се слага и кисело зеле. През пролетта по Черноморието излизат и едни от най-вкусните и полезни риби – карагьоз, от който ще ви направят маринована риба, пресен сафрид и черноморско попче. Няма нищо по-хубаво от дивата българска риба. Хапвайте я по-често и ще сте здрави, тя е много по-вкусна от отглежданата по изкуствен начин в различни водоеми.
В края на пролетта се появяват първите ягоди и малини – плодове с много мощни антиоксиданти, които почистват организма. Излишно е да споменавам черешите, без които нашата кухня нямаше да я има!
Лятото е сезонът на зеленчуковите ястия и прекрасните български плодове.
Това е моментът, в който наблягаме на таратора, шопската салата, гювечите, тиквичките с кисело мляко, патладжаните и чушките с доматен сос. По обясними причини, тъй като е горещо, мнозина избягват месото, но трябва да се отбележи, че точно по време на жътва хората носели различни луканки, бабек, странджански дядо и други сушено-месни специалитети.
Това е интересното в нашата кухня, че по Коледа от прасето се правят различни специалитети, които се пазят, за да се носят на нивата, тъй като няма опасност в топлото време да се развалят, докато прясното месо много бързо става опасно.
Затова през лятото трябва да наблегнем на пресни плодове и зеленчуци, пиле и риба. В края на сезона вече имаме сочни български дини и пъпеши, с които да утоляваме жаждата.
Есента е най-шареният сезон и ми е любима! Тогава започваме подготовката за зимата, ред е да се заложат туршиите и киселото зеле. Отново поглеждаме към нашето Черноморие, където е времето за паламуд, чернокоп, лефер. Вече имаме грозде, приготвя се виното, пече се ракията от събраните в края на лятото плодове, наслаждаваме се на прекрасните смокини и тиква.
Готови са и прекрасното отлежало зряло овче сирене и кашкавалът и готвим разнообразие от мусаки с картофи, патладжани или тиквички.
Заради многобройните есенни панаири и земеделски празници е създадена българската скара от вкусни кебапчета и кюфтета, които в миналото са се правили предимно от овче или телешко месо. Свинските кюфтета и кебапчета са по-нов вариант, защото прасето все още не е достатъчно угоено и се е чакало Коледа. Така е било в миналото. Сега целогодишно имаме всички тези продукти, но си струва да се съобразите с вековните хранителни навици на нашия народ.
Зимата – това е сезонът, в който се набляга на свинското месо, различните ферментирали зеленчуци и туршии.
Свинската мас вече е призната от специалистите като полезна, защото е богата на олеинова киселина, следователно ще подсилим организма, като сложим няколко лъжици в ястието от най-старата мазнина, позната по нашите вземи.
Зимата е сезонът, в който трябва да се наблегне на чесън, праз лук, ряпа, кисело зеле, боб и леща. Точно тези продукти са с дълъг срок на годност и затова са типични през зимата, но освен това ни зареждат с мощни антиоксиданти, като специално за чесъна може да се каже, че е един естествен антибиотик.
И както винаги съм казвал – ако не ти се готви, не готви! Намажи си филия и си хапни.
А когато ти се готви, има рецепти за всеки сезон! Опитай и се наслади на ястията в тази книга!
Добър апетит!
Иван Звездев
Баница със спанак
Вид на ястието: Закуска
Време за приготвяне: 1 час
Брой порции: 8
ПРОДУКТИ
1 пакет точени кори (500 г)
400 г краве сирене
4 яйца
300 г почистен и измит спанак (или 1 кг, ако е непочистен)
8 с.л. олио
4 с.л. грис
Начин на приготвяне
Спанакът се реже на дребно, поръсва се с малко сол и внимателно се разбърква.
В купа се разбиват 3 от яйцата. Наливат се 4 с.л. от олиото, разбърква се и се слага натрошеното на дребно сирене. Размесва се добре.
С олио се мажат 3 кори за баница, поръсват се с малко грис, слага се малко спанак, 3 – 4 лъжици от яйчената смес със сирене и отново се слага грис. Завива се на руло, което се поставя в намазнена правоъгълна тава с размер 40х25 см. Така се завиват и подреждат всички кори.
В купа се разбива последното яйце с 2 с.л. олио. С него се намазва повърхността на баницата. Правят се прорези с нож.
Баницата се пече в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна на горно и долно печене за около 30 минути.
След изваждане се покрива с чиста кърпа и се оставя за 15 минути да омекне, след което се сервира.