Премиера в България: 15.03.2019г.
Световна премиера: 16.11.2018г.
Жанр: Комедия, Драма, Музикален, Биографичен
Продължителност: 130 минути
Формат: 2D
Сценарист: Питър Фарели, Ник Валелонга, Брайън Хейс Къри
Режисьор: Питър Фарели
В ролите: Виго Мортенсен, Махършала Али, Линда Карделини, Себасчън Манискалко, Димитър Маринов, Майк Хатън, Джо Кортезе, Маги Никсън, Франк Валелонга, Ник Валелонга
Разпространител: Арт Фест / Participant Media / DreamWorks / Amblin Partners / Universal Pictures

Когато Тони Устата (Виго Мортенсен), охрана в нощен клуб от италианската част на Бронкс, е нает за шофьор от д-р Дон Шърли (Махършала Али), световнопризнат чернокож пианист, приключението на двамата се превръща в приятелство по пътя от Манхатън към южните щати. Там те трябва да разчитат на „Зелената книга“ като пътеводител на безопасните за тъмнокожи места.
Двамата се изправят срещу расизъм, опасности, а историята поразява с топлота, човечност и хумор – Тони и Дон успяват да загърбят различията си, за да оцелеят и да преживеят заедно едно пътуване, което ще запомнят за цял живот.

3 награди Оскар 2019 г. (най-добър филм, сценарий и за Махършала Али) и 2 номинации
3 награди Златен глобус 2019 г. и 2 номинации
Награда и 3 номинации от Британската академия 2019 г.
1962 година е. Трио музиканти и доста отракан, цапнат в устата шофьор-бодигард обикалят „дълбокия Юг“ на Съединените щати в опит да променят трупаните с векове предразсъдъци към хората с цвят на кожата, различен от белия. Начело на триото е виртуозният класически и джаз пианист Доналд Шърли (1927-2013), а „Зелената книга“ е специален пътеводител с хотели и места за хранене и забавление, които са безопасни за тъмнокожи, излизащ ежегодно от 1936 до 1966 г. под името „The Negro Motorist Green Book“ (с автор Victor Hugo Green). По време на това турне се поражда сърдечната дружба между Дон и шофьора му Тони Лип.
Приятелството им продължава в реалния живот за прототипите на главните герои до 2013 година, когато Дон и Тони си отиват от този свят в рамките на няколко месеца. Димитър Маринов е в ролята на руския виолончелист Олег.

Зелената книга

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 7 = 1