Вторият път, когато Дамхауг спечели „Ривертон“, беше за романа „Петият сезон“.

Докато българското издание на страхотния нов трилър „Затваряй си очите“ беше вече под печат, Торкил Дамхауг спечели за трети път най-голямата награда за криминална литература в Норвегия „Ривертон“. Тази победа няма прецедент в историята на наградата, получавана досега и от Том Егеланд, Ю Несбьо и Курт Ауст. Романите на Дамхауг, спечелили приза предишните два пъти, са популярни и в България – „Подпалвачът“ и „Петият сезон“. Издател на автора в България е „Изида“.

В романа двама бездомни братя, Карол и Марек, се препитават, като ограбват хора в центъра на Будапеща. Един ден те внезапно се натъкват на ценен, но и смъртоносно опасен улов – чанта, пълна с дрога за милиони форинти, която е част от много по-голяма престъпна мрежа, в която са замесени едни от най-влиятелните личности в унгарската столица, както и самата полиция. Впоследствие Карол губи живота си, а десетгодишният Марек остава напълно сам и трябва да направи всичко по силите си, за да се спаси от хората, които искат да си върнат откраднатото.

Норвежката Марлен Глене е студентка по медицина първа година в Будапеща. Младата жена е измъчвана от проблемното си минало и чувството за вина, че е причинила смъртта на собствения си баща, затова и пребиваването й в Унгария е вид бягство от болезнените спомени и от разкъсващите я угризения. Но и тук, в унгарската столица, съдбата й е подготвила нови душевни терзания. Пътят й случайно се пресича с този на Марек, когато го преглежда в една болница и той открадва нейния медальон, подарък от баща й. От този момент норвежката студентка бива въвлечена в кошмарен водовъртеж. Хората около нея започват да умират един след друг в бърза последователност, а онези, които искат да й помогнат, като Шамуел Херцел, студент последна година, изследващ паметта и водещ лекциите по аутопсия, биват наранени. Кой я преследва и защо? Тези ужасяващи събития имат ли нещо общо с Марек, който непрестанно бяга от „лошите хора“ и който вижда в Марлен своя спасителка?

„Затваряй си очите“ е напрегнат психологически трилър, разкриващ красивата, но и брутална страна на Будапеща. На фона на старите сгради и дворци, на красивия Дунав, срещаме едно силно разделено общество, в което върлуват расистки и антисемитски идеологии, което носи бремето на древната история, на войните и кървавите политически сблъсъци, на икономическите кризи, което се стреми към прогрес, но и е непрестанна жертва на корупцията и стремежа към личностна изгода. С дълбока човечност и състрадание към малкия човек Дамхауг не създава просто една криминална история, а обрисува многопластова действителност, която българският читател ще почувства изключително близка до себе си.  

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

59 + = 60