Жизнени показатели е дълбок, трогателен и приповдигнат портрет на живота в болница в малък град в близост до Барселона в разгара на пандемията Covid-19. Изключителната поредица от три части изследва физическите и емоционални предизвикателства, пред които са изправени пациентите и здравните работници не само на работното място, но и у дома със семействата и близките си. Като улавя интимните истории на своите субекти, режисьорът Феликс Коломер ни напомня за забележителната способност на човека за любов и доброта, когато се сблъсква с най-лошите обстоятелства. Премиерата на оригиналния документален сериал на HBO от Испания е на 7 февруари в HBO GO.

Жизнени показатели проследява пациентите и здравните работници в болница Парк Таули в град Сабадел, който се намира на 20 км от Барселона. Действието в документалната поредица се развива в продължение на няколко седмици между март и юни 2020 Г. по време на най-тежките моменти от първата вълна и надхвърля възприемането на пациентите като поредната бройка и приканва зрителите да се срещнат с засегнатите от пандемията.

Освен че показва ситуацията в болницата, Жизнени показатели отива и по-далеч, напускайки границите на местоработата им и придружавайки здравните работници до домовете им. Там те изпитват вълнението от събирането със семействата си и разочарование, когато виждат, че външният свят все още е твърде безразличен към това, което се случва. Жизнени показатели става свидетел как семействата на пациентите се справят с най-емоционалните моменти – видео разговорите и болезнените сбогувания.

Жизнени показатели – епизодите

Епизод първи „Хаос“ – режисьор Феликс Коломер
Пред огромното разрастване на Covid-19 лекарите не могат да се справят и медицинските сестри са оставени да се оправят с много случаи почти сами. Болница Таули в Сабадел започва да се реорганизира, разширява зоната за лечение и премества персонал, като някои медицински сестри ще работят за първи път в интензивното отделение.

Епизод втори „Надежда“ – режисьор Феликс Коломер
Съвместната битка на здравните работници и жертвите на Covid-19, както и техните семейства, успява да вдъхне на медицински сестри още по-голямо желание да се борят за живота на пациентите. Някои намират убежище във вярата си, други в близките си, но не всички обаче успяват да намерят това, което търсят.

Епизод трети – режисьор Феликс Коломер
Някои пациенти напускат интензивното отделение и след време се връщат, за да благодарят. Те почти не разпознават сестрите, които са се грижили за тях, когато са били тежко болни, нито останалите пациенти, които са били на съседните легла. Но има толкова много благодарност, когато се срещнат отново, за да отпразнуват живота.

В HBO GO има отделни специални секции с документални поредици и с документални филми с общо над 280 заглавия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 5 = 14