Поредицата на AMC е истински феномен в световната, телевизионна история. 11г. след дебюта си сериала стартира своя последен сезон с вярна войска от фенове, които не я изоставиха и през най-тежките и години. „Живите мъртви“ преживяха зараждането и възходът на стрийминг услугите. Те оцеляха при гороломно падащия рейтинг от телевизионните излъчвания. Той вече не е мерило за интересът към тези продукции. „Живите мъртви“ преживяваха през цялото това време една негативна класация- всяка година това бе най-пиратствания сериал в света! При все това, те дадоха начало на „Fear The Walking Dead“, „Walking Dead: World Beyond“, предстоящите поредици „Дарил и Керъл“ , както и „Tales of the Walking dead“. Предстои ни и трилогия от филми за Рик Граймс.

На фона на всичко това, навлизайки във финалната права в един много специален , последен сезон, новото започва още от формата. За първи път този сезон ще имаме не две, а три части. Всяка от тях ще включва 8 епизода. Вместо досегашните 16, този път ще заключим цели 24 епизода, за да приключим всичко. Дългоочаквания старт е на 22.08.2021г. по телевизия AMC и на 23.08.2021г. по телевизия Fox България, от 23:00 часа. В ерата на стрийминг войната, платформата AMC + е поредния начин да гледате епизодите седмица по-рано. По тази причина премиерата вече е качена и достъпна за всички потребители на услугата.

Ето и впечатленията от нея….

Епизодът е добър. Много добър! Започва бавно, с дълъг, екшън епизод без диалог. Част от него вече видяхме в откъс, който CINEBOOM показа насковро. Има нов вид зомбита. Такива не сме виждали до сега. Може би те имат своя комиксов първообраз, но в телевизионната вселена ги виждаме за първи път. Екшън епизода ще накара всички да ахнат от изумление по нашите герои- Маги, Керъл и Дарил, които са в центъра на големия пердах. Зачудих се обаче, стрелите на стрелците май не намаляваха в „кошниците“ на гърба им….

Мотивацията за безумната мисия, на която Маги изпраща всички е логична. В свят след апокалипсиса и особено в света на „Живите мъртви“ изхранването винаги е било основен проблем. Когато от толкова много време няма продукция, няма земеделие, няма животновъдство, няма нищо… основната цел на лидерите е да намират препирание за своите хора. Тук попадаме на точно такъв проблем, допълнително „натегнат“ от неочаквно обстоятелство.

Бурята и влизането в подземието е хитър ход, за да доразвием идеята за „новия“ вид зомбита и онова, което може би стои зад тях. Преди всичко слизането в подземията е брилянтен начин да обтегнем отношенията между Маги и Нийгън. Сцената с първата им директна конфронтация показва Нийгън в светлина, в която от много време той се опитва да ни убеди, че се е превърнал живота му- аутсайдер, отритнат, преосмислил миналото, добър. Възможно ли е стария Нийгън да си е отишъл? При все това идеята за извеждане на отношенията им на преден план, в следствие случката от сезон седем, епизод 1 и убийството на Глен е логична и разумна. Тя обаче остава под въпрос големия пропуск, който някак през годините остана недоразвит. В онзи момент, Глен не бе единствения убит. Ейбрахам също умря по идентичен, брутален и жесток начин. Росите е все още „налична“ в сериала. Освен, че героинята и бе дръпната много назад от светлината на прожекторите, моментът с отношенията и с Ейбрахам останаха някъде там. Как Маги имаше мотивацията и сега и предстои това с Нийгън в този сезон, а Розита няма нищо? Едното е логично, но другото е не по-малко логично и липсва в историята…..

Опита за изолация на Нийгън и все пак вземането му на мисията „се бият“ едно с друго. При все това присъствието му е неизбежно, за да достигнем до този финал. Този финал в който нотката на Нийгън от едно време се завръща. Дали? Какво стана с Маги? Дали тя няма да преживее „фалшивата смърт“, която някога Глен преживя и вбеси феновете? И защо в тийзъра от епизод 2 чухме „Къде е Маги?“ и отговора на очудения Нийгън „Беше точно зад мен“. Защо не я видяхме никъде в промото? Лорън Коън е подписала нов договор за това, да бъде главен герой в тези 24 епизода. Какви са шансовете тя да приключи още с премиерния?

„Живите мъртви“ успяват да създадат напрегнат, новаторски и доста различен епизод с премиерата на последния сезон. Завръзката на отношенията и особено изповедите пред новата колония на Езекил, Юмико, Принцесата и Юджин са изключително точно попадение. Чуваме за първи път неща за героите, които никога не са били изказвани гласно до сега. Първата среща с новата колония е тайнствена, напрегната и определено изнервяща. Какво ще се случи, кога ще видим Стефани (жената, с която Юджин си говореше по радиото), Памела (лидерът на новата колония) и синът на Памела (който е ключов в комиксите, там той убива Рик Граймс!!!) , предстои да разберем.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 52 = 62