Един от най-влиятелните сериали в телевизионната история свърши. „Живите мъртви“ достигнаха своята кулминация рано в понеделник (21.11.2022г.) сутринта със своя последен епизод 24 от сезон 11. По случая AMC бяха създали истинско усещане за събитие.

Телевизията организира мащабна премиера в кино салон в Лос Анджелис, на която бяха поканени избрани гости и фенове да изгледат на живо , в реално време (заедно с телевизионната му премиера) епизода. Преди старта на прожекцията станахме свидетели на пристигането на звездите по червения килим.

„Живите мъртви“ притежава един от най-мащабните актьорски ансамбли за всички времена. Ако прибавим към тях и онези, чиито герои са мъртви от отминали сезони, говорим за епичен набор от знаменитости и любими лица. Червения килим бе воден от Крис Хардуик. Именно той бе и основния проблем на частта с пристигането на знаменитостите. Бяха му отредени 30 мин. в които да ги  интервюира да смени по няколко приказки с тях, преди да влязат в кино салона. През него преминаха огромен набор от звездите на „Живите мъртви“ и всяко интервю бе по-сконфузено от предходното. Всички въпроси бяха клиширани и останах с впечатлението че гледам „Гласът на България“, където Иван Лечев казва „концертно изпълнение“, „ти си завършен певец от световна класа“ и други подобни. Актьорите се чудеха , какво да отговарят на различни въпроси с един и същи корен- как се чувстват от това, от онова и от ей т’ва там също.

Набързо всички влязоха и прожекцията започна. Остана усещането за претупан фрагмент от вечерта, реализиран насила. Няма да говоря за сюжет- всичко го гледахме. Но какво усетихме?!

Големият финал на най-гледания, най-обичания (мразения?!) и най-дълго продължилия сериал на нашето време, започна. Да инвестираш 12г. от живота си в една телевизионна продукция е ужасно много. Преживяването на възходите и паденията на изминалите 11 сезона неминуемо оставя своя отпечатък върху очакванията и възприятията на феновете за последния. От времето в което Анджела Канг пое сериала , до самия му край, той не спря да обръща мнението на зрителите от – тя върна поредицата в най-добрата и форма, до тя тотално смаза всичко добро в „Живите мъртви“. Последния епизод дойде след един огромен 11 сезон, който ни даде напълно безсмислените Reapers и непохватното справяне с историята на Commonwealth. И именно в епизоди 23 и 24 Анджела Канг успя да върне феновете на борда. Предпоследния и особено последния епизод бяха добри. Не не бяха феноменални. Но бяха добри. МНОГО добри. Спомнете си последния сериал, чиито финален епизод ви е харесал. Трудно е нали? Финалът на „Живите мъртви“ остави приятно усещане за добър финал. Да на фона на много слаб сезон, но при все това- добър финал.

Получихме изключителен завършек на историята на Росита. Един герой, който бе тотално подценяван в последните сезони даде страхотен финален епизод, ужасяваща „смърт“, спасение и изключително силна, емоционална и въздействаща, финална сцена. Щеше да е жалко просто да умре при падането- толкова много бяхме преживели с Росита. Ухапването даде двойна сила на сбогуването с героинята. Тя се събра с детето си, посрещна една спокойна и положителна вечеря с приятели. Натрупа спомени. Росита умря сред хората, които я обичат. Сред близки и приятели. Тя умря, сред своето семейство в мир и в покой.

Получихме разговора между Маги и Нийгън. Разговора в който стана ясно- тя не може да му прости. Извършеното от него е непростимо. Но нима сюжетната линия на  Нийгън не ни предостави най-силната история за изкупление, която някога сме гледали? Възможно ли е да симпатизираме така силно на човек, който е извършил това, което той извърши в сезон 7 епизод 1? Маги никога няма да му прости. Но ще му даде шанс. Точно както той спаси Хършил и му даде шанс за живот.

Получихме и сцената на сбогуването между Керъл и Дарил, последните двама герои живи от сезон 1 насам. Тя бе много силна, разтърсваща и някак… тяхна си. Дарил никога не прекрачи границата. Тя никога не прекрачи границата. Възможно ли е да съществува истинско, чисто и неподправено приятелство между мъж и жена? Тези двамата го доказаха по най-чистия и възможен начин. Spin-off сериала с Диксън е „постлан“, а излизането на Керъл от историята е факт.

Сериалът свърши с надежда. Надежда за по-добро бъдеще. Надежда за сигурност и възможност за живот в новия свят. Имаше светлина, имаше усмивки, имаше положителни нагласи и много, много доброта. Имаше спокойствие. И мир. И усещане за край. Имаше усещане за някакъв вид затваряне на кръга. Да видели сме режисьора Грег Никотеро под формата на зомби. Той е първото Зомби на Дарил в сезон 1, той е и последното му зомби в сезон 11. Видели сме някъде в бекграунда на сезон 11, епизод 24 и Чандлър Ригс, актьорът изиграл Карл Граймс. Дарил е започнал сериала с „Да го духаш“ , а на неговия финал последната му реплика е към Керъл и е: „Обичам те!“.

И някак на фона на всичко това преживяхме и най-голямата надежда на феновете. Видяхме и Рик и Мишон. Да успяха да оплетат конците така, че да не схванем достатъчно. Но видяхме много. Мишон е в нови доспехи и с екпиран кон. Тя чете дневника, писан от Рик. Видяхме как той всъщност е стигнал до нея. Рик е на друго място и в друго време. Той е бос. Облечен е с яке на CRM, каквото носеше Сайлъс в „World Beyond“ докато беше служител на CRM. Рик носи оръжието, с което войниците на CMR разбиваха черепите на мъртъвците в „World beyond“. Рик се е опитал да избяга, но при все това е заловен отново от хеликоптер на CRM. Къде се намира? Сградите срещу него сочат едно- той е във Филаделфия.

След финала на епизода се върнахме в кино салона, където бяха всички актьори и продуценти. Водещия Крис Хардуик кани на сцената цялата рота герои – минали и настоящи- за интервюта, разговори- кой от кой по-тъп от предходния. Актьорите се чудеха какво да отговорят, всички бяха толкова развълнувани от епизода, от събирането им на едно място, от края на епохата „Живите мъртви“, че никой не го интересуваше за тъпите въпроси на водещия, който питаше „как се чувстваш“ под различна форма. Видяхме тийзъри и за трите spin-off сериала, които ни очакват през 2023г. Научихме, че Дарил обикаля замъци в Европа и язди коне в своя. Видяхме Маги и Нийгън в първи видео-трейлър за техния. Водещия зададе цял куп въпроси на Данай Гурира за Мишон, нейното облекло или нещо от финала на сериала, а тя отговори съвсем друго и демонстрира ясно, колко е развълнувана.

На сцената се нижат Нийгън, Маги, Арън, Дарил, Керъл, Росита изненадващо се появява Ейбрахам, който и подарява цветя и това е супер мило. Има закачка между Ейбрахам и Нийгън, все пак появяването на втория бе причина за смъртта на първия и излиането му от сериала. Появи се Бет, дори Лори- съпругата на Рик, която никога не бе виждала Джудит на живо. Лори роди Джудит в сезон 3, точно преди да умре и Карл да я убие. Когато за последно тя вижда Карл, той е момче, а сега на сцената до нея седи пораснал мъж, заснел първия си късометражен филм. Появиха се Магна и групата и, появи се Юджин и отчето.

Имаше много актьори, които не можаха да присъстват и изпратиха своето видео обръщение. Сред най-болезнените липси бяха Глен и…. Рик Граймс. Андрю Ликнълн се появи и се извини стократно, че не може да присъства и изрази цялата си любов към всички и всичко.

Панелът завърши със специално записано видео на любимите актьори, споделящи емоционални видеа с благодарност към феновете. Защото всичко бе за феновете. И те го знаят. И ние го знаем . „Живите мъртви“ с всичите си 12г. и 177 епизода бе само за феновете. Всичкия този възход и падение бяха за нас. „Живите мъртви“ се превърна в марка надскочила своя телевизионен свят. Бранда прерасна в тетрадки, фигурки, бухалки, играчки, чанти, дрехи и какво ли не. Единствената поредица с толкова силен мърч отдел бе „Междузвездни войни“. „Живите мъртви“ вече упорито дишат във врата им…

Сериалът свърши. Да живее сериала. Защото за нас феновете, само през 2023г. ни предстоят Spin-Off поредицата за Дарил, „Dead City“ на Маги и Нийгън и сериалът за Рик и Мишон. Да не забравяме и следващия сезон на „Fear the walking dead“.

„Живите мъртви“ свърши.

Да живее вселената на „Живите мъртви“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =