Безмесни ястия ни пазят млади и здрави!
Според суровоядците „живата храна” може да излекува организма от всичко и да го запази по-дълго време млад. Разбира се, е важно това, което влиза в тялото, да е максимално чисто и необработено с химикали. Малко хора са напълно суровоядни, принципът е 80 % от храната да е сурова, а останалата – готвена – тя, разбира се, също е растителна. Само в периодите, когато организмът е заболял, се минава на напълно сурово хранене. Това учи книгата „Жива храна за младост и дълголетие” на Анастасия Леви (изд. „Милениум”). В нея са събрани рецепти за вегетарианско, веганско и суровоядно хранене, които могат да ни помогнат да сме много по-здрави, да изглеждаме по-добре и да живеем по-дълго. Но без да пренебрегваме кулинарните качества на ястията, които слагаме на масата си.
През последните години храната, която купуваме, става все по-вредна. Болестите се множат, особено смъртоносните и много хора решиха да си помогнат сами като внимават какво вкарват в организма си. Те откриха, че месото, наред с полуфабрикатите, газираните напитки и захарните изделия, е една от най-вредните храни. Това е и основната причина все повече хора да стават вегетарианци, вегани и суровоядци.
Изследванията от последните 20 години показват, че съществува връзка между яденето на месо и рака на дебелото черво, на ректума, на гърдите и на пикочния мехур. Тези видове злокачествени тумори се срещат рядко сред хората, които малко или изобщо не употребяват месо, като например адвентистите от седмия ден, японците и индийците, но преобладават сред народите, които се хранят с месо.
Днес вече сме наясно, че консумацията на месо се свързва с атеросклероза, високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт.