Издателство ПЛЕЯДА представя „Жертвеният жребец 1: Дойдох, видях, победих“ от Колийн Маккълоу

Роман за една от най-знаменателните епохи в историята на човечеството, за човека, чиито забележителни способности предопределят печалната му съдба.

През последните дни на Римската република Гай Юлий Цезар е и обичан, и презиран, но властта му е непоклатима. Ала стремежът му да върне Рим към старите порядки е обречен на провал. Патрициите са неспособни и не желаят да приемат идеята му. Недоволството им приема уродлив образ – краят е предизвестен.

Междувременно в пристъп на великодушие Цезар се отправя към Египет, за да се срещне с Помпей Велики и да му прости, задето се е опълчил срещу него.

По същото време цар е Птолемей, който е женен за сестра си Клеопатра. Неговите близки кроят заговор за убийството й, хвърляйки върху нея вината за хаоса и глада в страната, а тя е принудена да се спасява с бягство.

Неочакваното появяване на Цезар им дава още една възможност да намерят оправдание за неуспехите си.

Ала великият пълководец не им позволява да го превърнат в изкупителна жертва – съгласно договорите с предишните царе той е господар на Египет и те са длъжни да му се подчиняват безпрекословно.

Първата му заповед е да известят Клеопатра незабавно да се върне.

Въвлечен в гражданската война между Птолемей и Клеопатра, Цезар е изправен пред труден избор – да приеме любовта на жената, от която е запленен, или да изпълни дълга си като римлянин.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

93 − = 91