Властелинът на световните екрани през изминалата седмица НЕ са пирати, не са плажуващи спасители, не са и пришълци. Световните екрани бяха спечелени от един филм, който лежи на крехките рамене на една жена. Съдържа дори думата жена в заглавието си. Режисиран е от жена. Та как е възможно такъв филм за „домакини“ да влюби публика и критика в себе си?

Истината е, че филмът работи на всички нива. И успява на всички нива. Като за начало, историята:

Историята на Жената чудо започва в древния град Темискира, вдъхновен от гръцката митология и легендата за амазонките. Отделена от света, Даяна Принс (Гал Гадо) е отгледана като непобедим войн. Когато американският пилот Стив Тревър (Крис Пайн) катастрофира на брега на острова и разказва за големия конфликт, бушуващ във външния свят (Първата световна война), Даяна напуска дома си, убедена, че може да предотврати заплахата.

Не мога да повярвам, че една жена е способна да направи такъв филм. Просто не мога. През 2003г. тя влюби света в Чарлийз Терън и нейното „Чудовище“ (Пати Дженинкс е режисьор на заглавието). Сега тя влюби света в друг герой- Гал Гадот. Режисьорката е успяла да улови нужното, което да покаже на зрителя, за да го накара да му пука. Ние проследяваме Даяна от детските и години, през юношеството до момента, в който Гал Гадот поема нещата в свои ръце. Запознаваме се с формирането на това съзнание. На това момиче. Откриваме способностите и уменията и заедно с нея. Тя самата се изненадва, с откриването на всяка нова способност.

Пати Дженингс залага на изключителни гледки на острова, в първата част на филма. Величествена природа, спиращ дъха океан. Могъщи амазонки, коне. Неусетно сме потопени в атмосферата и очакваме да видим дали сме способни да потънем в случващото се на екрана. И потъваме….

Тренировките на Даяна са първите сигнали за екшъна, който ни очаква за в бъдеще. И те са брилянтно оркестрирани. Сцената с първия яростен сблъсък на Даяна и нейната „тренираща“ е изключителен и Гал Гадот ни позволява да си дадем сметка, какво ни е подготвила за напред.

Във филма има много хумор. Много. Огромна част от него се случва благодарение на отношенията между Жената чудо и героят на Крис Пайн. Той сам по себе си е достатъчно забавен, но отношенията им са изпълнени с комични ситуации. Като започнем от срещата им НА ГОЛО на острова, минем през Даяна пробваща 200 дрехи в Лондон и пропукването на една пола, та стигнем чак до …. „Даяна, свали меча моля те, ти си дама“.

Пати Дженингс дирижира забавните диалози и сценки с изключителна виртуозност. На няколко пъти се хващам, че усещането ми е : „На границата са и всеки момент ще пресолят манджата с тези смешки“. Това така и не се случи. Тази граница в НИТО един момент не е премината.

Жената чудо (2017) Гал Гадот и режисьорката на филма Пати Дженкинс

Гал Гадот е брилянтен избор за ролята на Жената Чудо. Тя е висока и физически силна жена. Но същевременно с това екзотично красива и толкова фина, елегантна и женствена. Както не можем да си представим Железния Човек да е друг, Капитан Америка да е друг, така не мога да си представя по-правилен избор за Жената Чудо от този.

Екшън епизодите са впечатляващи. Те наистина ще ви съберат очите. Да има момента в който дигиталното копие на Гал Гадот е прекалено осезаемо, но дори тогава сме склонни да го преглътнем, защото то се вписва брилянтно в общия план и задъханост на действието.

Поредица правилни избори превръщат филма в истински триумф. Това са режисьорът Пати Дженингс, актрисата Гал Гадот и втъкаването на много хумор, насред екшън и експлозия от визуални ефекти.

„Жената чудо“ е най-доброто, което може да гледате по родните екрани този уикенд. Въпреки премиерата на „Мумията“, който бе убит от публика и критика още преди да е тръгнал и продължаващите пирати и спасители, истината е една- Жената Чудо е филмът, който ТРЯБВА да гледате.

Вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява Александра Филмс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here