Култовата тийн-драма-трилър на Netflix е тук със своя пети сезон. След позагубения блясък в предходния, тук поредицата се опитва да изтупа прахта и да се върне към формулата, която работеше преди.

Фабулата е старата. Има убийство. Някой е мъртъв или поне така изглежда. Има обвиняем. Започваме да циркулираме между настояще, минало и всички заподозрени. Постепено стигаме до убийството и виждаме всичко.

„Елит“ сезон 5 вади на преден план най-неочаквания герой от сериала. Патрик, който се опита да влезе под светлините на прожекторите миналия сезон, в този е централна фигура. А новият обект на чувствата му e бразилец, Иван.

„Елит“ успя, защото дава такава свобода на човешката сексуалност, каквато не сме виждали в съвременните филми и сериали. Всички тук са богати, известни и опитват ВСИЧКО. Имаме хетеросексуални, готови да опитат всичко (Самуел). Имаме бисексуални, готови да опитат всичко (Ребека). Имаме гей, готов на всичко (Омар). Имаме Лесбийка, готова на всичко (Менсия). Имаме и хетеросексуален, който си мисли, че е такъв, но не е съвсем наясно със себе си и изследва чувствата и влеченията си.

Иван и Патрик

Иван е най-красивото нещо в новия сезон и е единствената смислена, сюжетна нишка. Иван и отношенията му с Патрик са нещото, което получава най-много екранно време в „Елит“ сезон 5. Очарованието и усмивката, която не слиза от лицето на бразилеца, ще накара всеки зрител да се влюби в него още от пръв поглед. Няма как да не го обикнеш. Патрик от своя страна в новия сезон се превръща в пълнокръвн герой с добра история и мотивировка на поведението. Той е отхвърления, необичания и онзи, към който никой не се обръща и никой не гледа сериозно. Дори и собствения му баща. Всеки гей/ бисексуален мъж в годините на своето съзряване е търсил собствената си идентичност. Тръбял е навред общоприетото, че е хетеросексуален. Докато сам не се убеди, че сърцето му и желанията му всъщност са други. Иван пресъздава по прекрасен начин на екран точно това търсене на собствената си сексуалност, а Патрик е начина и пътят към неговия успех. Сексът между двамата (да стигаме и до там) е толкова забавен, ТОЛКОВА ЗАБАВЕН, че в момента в който Патрик иска да го обърне по-корем и да „го почне“, реакцията на Иван ще накара зрителя да се усмихне до уши.

Самуел е превърнат в абсолютно второстепенен герой. Неговите появявания и сюжетната му нишка са едно голямо нищо. Той е непрекъснато намусен, непрекъснато сериозен, лутащ се в отношенията си с Ари и в общи линии един пълнеж.

Ребека и Менсия

Ребека и Менсия са втората най-силна сюжетна нишка след тази на Патрик и Иван. Тя обече остава опорочена и недоразвита. Уж раздели, уж връщания, уж завист, уж разбиране, уж… в края на сезона, ако зрителя се дръпне и се запита, какво се случи с тези двете този сезон, отговора е едно голямо нищо.

Кайетана и Принцът…. Принцът е герой, който тук търпи сериозно развитие. Той дори има своя хомо-момент. Да целува се с друг мъж, по собствена воля. Е, не преминава на другия бряг, но все пак моментът е ключов за подобряването на героя му. Истината е, че актьорът в ролята е твърде неопитен и плахите му очички, гледането в земята и неспособността да се защити след случващото се, са всичко друго, но не и поведение на Принц.

Омар е абсолютно обезличен. Бидейки в най-силната гей връзка в изминалите 4 сезона, тук той и забежката му с Патрик е превърната в едно голямо нищо. Омар е вечния беден, вечния работещ, вечния смотльо, който търси любов, ама май не съвсем и…. нещо подобно. В края на сезона сюжетната линия на Омар е точно там, от където започва- на средата на нищото. А вкарването на бездомника в историята му успява да я обезличи дори още повече.

Исадора е второто, сработващо, най-прекрасно нещо в сезона, след Иван. За всеобща изненада или не, именно двамата нови герои са причината, новите епизоди да си струват гледането. Исадора е богата, известна, самоуверена, изключително красива, кокетна и нахакана. Исадора е олицетворение на съвременния инфлуенсър, въпреки, че не се изживява, като такава. Начинът, по който защитава Принцът и особено пътешествието до Ибиза, я превръщат във втория най-силен герой и история, след тази на Иван с Патрик. Отгоре на всичко именно тя е основата, върху която „Елит“ сезон 6 ще стъпи, за да разгърне своята мистерия.

Исадора и Принцът

Убийството, обратите, историята на Иван и баща му, както и случката с Исадора са силните моменти, които карат сезона да изпъкне над средното ниво. Мистерията около убийството е добра. Парченцата от пъзела, разръснати през сезона са достатъчни, че да провокират зрителя да започне да търси отговори. Финалният обрат не е очакван, въпреки че минути по-рано вече ти проблясва, какво всъщност се случва. Именно тези събития са доброто в сезона, което надделява над провалените истории на отделните персонажи. А именно те бяха силата и причината предишните сезони да са толкова обичани и сполучливи. И да, тук има изключителен момент за размисъл, който вкарва бащата на Иван. Забежката му с Патрик. Колко редно е това? Колко секси и похотливо е всъщност? Възможно ли е толкова млад баща, да има син, на годините на Иван? Колко секси е португалския език, особено, докато баща и син си говорят на него? Гей ли е бащата? Гей ли е Иван? И изобщо в 21 век и „развратните“ години, в които живеем, човешката сексуалност възможно ли е да бъде ясно дефинирана? Аз харесвам мъже. Или харесвам жени. Или харесвам и мъже и жени? Можеш да харесваш всичко. Можеш днес да си така, утре онака а други ден иначе. Това е истината за съвременните младежи и средата, която „Елит“ третира. Свободата да търсят, да искат, да опитват и да усещат. Това, нормите и стегнацията на обществото от преди години, го превръщаха в невъзможно и недопустимо. В наши дни, всеки може да бъде всичко, каквото пожелае и с всеки, с когото пожелае.

Това проповядва и „Елит“.

Това показват и неговите герои.

И именно фактът, че това е един от най-успепешните, най-гледаните испански сериали за всички времена, далеч отвъд границите на испаноезичния свят, означава едно- светът се променя. Новата реалност е тази, която „Елит“ показва. Брутална, жестока, нецензурирана, свободна, истинска, жива.

„Елит“ сезон 5 е далеч от най-добрите на поредицата. Новите епизоди обаче успяват да поставят много морални въпроси, много силни, нови персонажи и достатъчно апетитна мистерия за разплитане. И да, съдържат секс. Много секс. И партита. И дрога. И яка музика. И секс между мъже. И секс между жени. И секс между мъже и жени. И тройки. И четворки. И осморки. И каквото ви хрумне. Ще има и за онези, които ще го пуснат заради секса. Ще има и за онези, които ще го пуснат, заради убийството и мистерията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =