Все повече се убеждавам, че когато даден сериал или филм започва да ми вади очите в световните медии, а аз упорито продължавам да го избягвам… греша. Случаят с „Елит“ бе идентичен с този с „Дамски гамбит“ (справка тук).

Сериалът упорито ме атакуваше от всички световни източници, през които черпя информация за cineboom и така и „не намирах време“ (обичайното оправдание), да го изгледам. Е в дългата поредица от празнични дни това се промени. И слава богу.

Историята проследява съдбата на ученици в изключително елитно училище за супер богаташи в Испания. Един от героите има две майки. Друг е гей, мюсюлманин и наркодилър едновременно. Друг герой обича да гледа, докато приятелката му спи с други мъже. Друг герой е излязла от затвора. Друг е осиновен. Друга героиня е мюсюлманка и принудена да свали шала от косата си още първия ден, в противен случай е заплашена от изключване. Друга героиня е в тройка (разбирай тя е гадже с двама мъже , които спят заедно също). И първи сезон започва с брутално убийство на един от главните герои….

Безумията в сериала започват още с героите и техните съдби. Ще добавим към това, че той е испански. Говори се на испански. Но сериала е толкова лъскав, толкова тузарски, нахакан, модерен и актуален. Убийствен саундтрак. Брилянтен актьорски ансамбъл. БРИЛЯНТЕН.

В сериала изобилстват сцени, които обичайно не виждаме. В него има секс. Много. Под всякаква форма и количество. С много плът и много ама много голи сцени. В сериала има хетеросексуален секс. Има гей секс. Има би секс. Има тройка. В сериала има секс с мюсюлманка. В сериала има гей секс с мюсюлманин. И това е част от неговото ДНК.

„Елит“ е толкова хаплив в диалога си, толкова двуличен, че на моменти в съзнанието му пулсираше друга дума- триличен. Една от главните героини, особено във втори и трети сезон, бе абсолютен еквивалент на Церсей Ланистър от „Игра на тронове“. Нейната лукавост, злост, нарцисизъм, наглост и безочливост е съизмеримо само с тези на кралицата на седемте кралства.

„Елит“ изследва изключително деликатните и проблемни отношения на двама тийнейджъри- мюсюлмани с техните родители. Всички забрани с които те се борят за да преживеят най-хубавите години от живота си. „Елит“ изследва сложните отношения на семейство, в което парите са пропили родителите и отношенията с децата им са почти формални, а те са оставени да се отглеждат и възпитават сами. „Елит“ ни потапя и в изключително сложните и за преобладаващата част от нас НЕРАЗБИРАЕМИ отношение между трима човека, които могат да се обичат и да бъдат във връзка едновременно. „Елит“ изследва болезнената тема на скритата хомосексуалност, допълнително затруднена от религия, възпитание и националност. „Елит“ ни потапя в света на изключително жестоките училищни години, когато оцеляването на отделния идивид в гората от характери е способно да остави отпчатък върху човека завинаги. Сериала отива там- където никой друг не е посмявал да отиде, в скритите дебри на приемствеността, разбирането, отхвърлянето и анатемосването на онова, което не разбираме.

Интригите между отделните герои така се преплитат, съдбите са толкова брилянтно свързани, че каквото и да ви кажа, то няма да ви подготви за лудостта и мерзостта на „Елит“ . Представете си трима най-добри приятели. Алфа мъжкар и двамата му дружки. Единия е бисексуален в тройна връзка а другия е гей във връзка с гей-мюсюлманин. А сега си представете как, когато алфа мъжкаря се напива безпаметно, приятелите му го отнасят до къщата му, събличат го и го слагат да си легне. И си лягат до него и се нахвърлят един на друг, докато той спи до тях….

Паралелите с „13 причини защо“ са неминуеми. Училището, сложните отношения на тийнейджърите, родителите, убийството…. Дори в развръзката на убийството още от първи сезон на „Елит“ има много от развръзките в сезоните на „13 причини защо“- смазваща доза реализъм и достоверност. „Елит“ обаче отива далеч отвъд това. Той е модерен, той е горещ, той минава ВСИЧКИ граници, той е за младите и не толкова за младите. Той е вулгарен, той е секси и недостъпен.

Отношенията в този модерен свят са толкова динамични и актуални, в сериала дори се споменава Netflx. В сериала има социални мрежи, модерни телефони, безпаметни напивания, наркотици и т.н. Всичко, което младежите в тези им години, преследват и нямат търпение да преживеят.

„Елит“ e поредния удар в десетката на Netflix. Със своето изключително friendly отношение към разновидностите на човешката сексуалност, с размиването на догми и канони, с прекрачване на всички обществено приети норми, „Елит“ напомня на „Sense8“, друг изключителен сериал на Netflix.

„Елит“ излъчи своя трети сезон през 2020г. Всеки сезон съдържа по 8 епизода. Сериалът е толкова популярен, толкова успешен, че той вече е подновен за сезони 4 и 5. Сезон 4 очакваме да видим по някое време през 2021г. , но всичко зависи от приключването на COVID-19 пандемията и отлаганията покрай нея.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

26 − = 18