Вчера (26.05.2021г.) бе официалната премиера на мини-сериала „Бялата принцеса“ по Epic Drama. Поредицата е базирана по романа на Филипа Грегъри (The Other Boleyn Girl).

Продукцията ще се излъчва всяка сряда от 22:00 часа с повторение в неделя от 22:55 часа, а историята е фокусирана върху брака на Елизабет Йоркска и Хенри VII, чиято цел е да сложи край на Войната на розите.

В ролята на крал Хенри VII се потапя актьорът Джейкъб Колинс- Леви, който разкрива изключителни детайли за героя си, майка му и съпругата му, в едно много лично интервю.

Представи се и ни кажи, коя роля играеш в „Бялата принцеса“?

Джейкъб Колинс-Леви: Казвам се Джейкъб Колинс-Леви и съм в ролята на крал Хенри VII.

Кой е Хенри?

Джейкъб Колинс-Леви: Той е енигма. Неговото възпитание е много различно от това на всеки друг от кралското семейство. Живял е в изгнание много дълго време. Подобен тип възпитание те променя, особено когато си захвърлен в кралски съд на едва 28 годишна възраст. Той не е свикнал лесно да се доверява на хората, защото често е бил лъган и изоставян. Баща му умира преди да се роди. Не познава особено много майка си, докато расте. По-голямата част от времето си прекарва във Франция, като политически затворник.

Хенри сякаш забелязва едни неща и маркира други в съда- гледа как хората се държат, отбелязва определени поведенчески модели. Когато в крайна сметка е поставен в ситуация да бъде крал, това го променя фундаментално. Той е отгледан да бъде такъв, но не смятам, че някога си е представял какво е да си най-могъщия човек на света. Не мисля, че го осъзнава преди да седне на трона. Преди да се случи това, Хенри е много други неща. Той е затворник. Той е графът на Ричмънд. Хенри е част от придворния живот, но от ден първи той е наясно с амбицията и притискането от страна на майка му, да го превърне в крал.

Като какъв Хенри започва своя живот?

Джейкъб Колинс-Леви: Като политически затворник в изолация. Той е граф в кралския съд, но живее живот, в който още като дете се мести много от място на място, докато 28 годишен не се завръща в Англия. Смятам, че Хенри се научава да наблюдава, винаги следи внимателно как се държат хората. Има логика в това той да не може да се доверява лесно, но винаги да успява да си постави маска тип „вярвам ти“. Смятам, че е успял да се научи на това от ранна детска възраст.

Коя е Маргарет?

Джейкъб Колинс- Леви: Маргарет е майката на Хенри. Тя е насред своя трети брак с Томас Стенли. Героинята е с благородническо потекло, изключително амбициозна жена и майка.

Що за жена е Маргарет?

Джейкъб Колинс- Леви: Маргарет е амбициозна и безмилостна. Тя иска най-доброто за Хенри. Няма съмнение в това. Мислите и пътуват само посока към това, да даде най-доброто на своя син. Тя прави много жертви. Част от тях, особено тези за да успее да го качи на трона, са доста противоречиви. Героинята има кралска връзка, но това не е най-важното. Нейното дете е единственото което има и ще има. То е най-важното нещо за нея. Цел на живота и е да успее да го качи на трона. Когато Хенри VII умира, възрастната Маргарет умира два месеца, най много да е било година след него. Някак цялото и съществуване е предопределено от нейния син.

Защо Лизи и Хенри са принудени да са заедно?

Джейкъб Колинс- Леви: Лизи е Елизабет от Йорк. Тя е Бялата Роза. Тя представлява домът Йорк. Хенри представлява домът Ланкастриан и домът на Тюдорите, новия дом, чиито основоположник е той. Тези два дома непрекъснато воюват по време на Войната на Розите. Ако има как да се намери начин, да се оженят, войната ще приключи. Англия ще се обедини и ще имаме крал и кралица, които са най-доброто от двата дома.

Смятам, че това за което не си дават достатъчно сметка е, че се мразят изначално. Обречени са да бъдат врагове. Постепенно обаче започват да откриват един в друг неща, в които да се влюбят. Исторически погледнато бракът им е един от най-добрите сред кралските семейства. Изключително честен брак, който започва много трудно, но прави рязък завой. Двамата наистина се влюбват и се допълват един друг по определени начин. Според мен това е най-добрата възможна връзка.

Способен ли е някога Хенри да повярва безрезервно на Лизи?

Джейкъб Колинс- Леви: Мисля, че Хенри започва да вярва на Лизи. Той си дава сметка, че освен Джаспър, тя е може би единствения човек, който го разбира. Лизи разбира природата на неговите страхове и знае как да я канализира. Мисля, че на фона на всички проблеми, връхлитащи царуването му, тя успява да намери начин да го успокоява. Може би поради тази причина той често се замисля, дали нейния начин на справяне с проблемите, не е начина, който е редно сам да поеме?

Има един вид доверие в това да знае, че тя го разбира. Май никой на друго не е способен. Смятам, че това е причината той да се влюби в нея. Смятам, че тя държи настрана от него много неща. С напредването на поредицата, мотивацията и се променя. Докато заплахите за короната му идват непрекъснато, той започва да се пита, дали всъщност може да и вярва. Бракът им, който в определени части на сериала е много, много добър, започва да се разклаща…

С какви политически инструменти разполага една дама от кралското семейство във времената на господство на Тюдорите в Англия?

Джейкъб Колинс- Леви: За съжаление това е общество, управлявано от мъже. Все пак имаме и пълнокръвни жени, като Маргарет, която дърпа конците от съда!

Какво е да работиш с Мишел Феърли?

Джейкъб Колинс- Леви: Мишел е невероятна. Тя е класна актриса. Аз имам много малко опит, за това работата ми с толкова опитна актриса, като Мишел, е истинска наслада. Просто я наблюдавам. Гледам как докато се сработваме успява да намери начин, сцените да се случат. Тя винаги се опитва да намери начин да открие мотивацията на героя. За мен, възможността да я гледам, е изключително преживяване, от което съм научил много като актьор. Тя е истински учител!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

22 − = 18