Ако си в настроение да избягаш в пищна, историческа драма с екзотична сценография и интригуващи герои, това е точния начин да прекараш следващите няколко неделни вечери. Време е да се потопиш в тази впечатляваща ера от дивана на твоя хол.

Историята е адаптирана за екран от носителя на Оскар Сър Кристофър Хамптън („Изкупление“, „Опасни връзки“). „Сингапурска хватка“ е язвителен поглед към японското нашествие в британската колония Сингапур, през 1942г.

Историята се фокусира върху заможно, британско семейство, което живее там в огромна къща, докато събитията започват да се случват .

Уолтър Блекет си партнира с „Мистър Уеб“ (Чарлс Денс) в печеливша компания за гума. Докато в Уеб прозира нотка либерализъм, от Блекет струят по-скоро алчност и арогантност. Когато Уеб се разболява, Блекет разбира, че синът му Матю (Люк Тредуей) е на път да наследи основната част от бизнеса.

Уолтър Блекет е безмилостен и арогантен в бизнеса. Той е доста комбинативен герой. Така е спечелил състоянието си. Оцеляващ е. Не е от онези, които просто седят и си мислят „Морално правилно ли е? Смяташ ли, че трябва да направим това?“ На всички, освен семейството си, той гледа като на мишени за печелене на още власт- споделя актьорът Деивид Мориси („Живите мъртви“)

В лицето на флиртаджийката Джоан (неговата изключително разглезена дъщеря), той намира съучастник. Джоан (актрисата Джорджия Близард) се съгласява не просто да обърне чара си срещу Матю, но и да се омъжи за него, в опита си да го привлече на страната на баща си.

Смятам, че отношенията между Уолтър и Джоан са изключителни. Това е една от причините, поради които се съгласих да поема ролята на баща и. Той се възхищава на дъщеря си далеч отвъд нормалните отношение между дете и родител. – допълва Дейвид

Тя обожава поставената и задача. Въобще не се притеснява или срамува от предложението му. Дали той наистина буквално запраща дъщеря си в блудство или продължава британската традиция да ожениш собственото си дете, в опит да придобиеш повече власт на друго място? Той гледа на нея, като на бизнес пионка, като част от играта. Уолтър определено не харесва сина си Монти (Люк Нюбъри). Той го разочарова. Монти е отрепка, водещ хедонистичен живот в Сингапур. – добавя Мориси

Смятам, че Уолтър Блекет бе изключителен герой по отношение на готовността с която преследва постигане на абсолютната власт. Чудовищно е. Той е човек, който наистина е вярвал във важността на собственото си съществуване, собствения си бизнес и интересите на държавата му. В сърцето си той е британски търговец в странство, който се вижда като бенефициент за местното население. Притежава изключителна самоувереност и жертва на собствената си алчност. – разказва още Дейвид Мориси

Смятам, че той е жертва на собствения си поглед към света, както повечето британци по онова време. Те са на място, на което арогантността им е така заслепяваща, че не виждат нищо друго , а светът им започва да се разпада. Той обаче умее да заляга и да се потапя. Някак циркулира около японската инвазия в Сингапур, докато се опитва да оправи собствената си бъркотия.

Много се е променило от тогава, но все още стои усещането за привилегироваността на белите, на колонизаторите. Сякаш ние даваме нещо на света и заслужаваме да бъдем отгоре, сякаш обучаваме целия свят. Тази история дава поглед към конкретен момент от колониалната история на Великобритания, която е много малко героична. В нея има много расизъм, алчност и сребролюбие. Има и известна доза завземане на земи и безскрупулно поведение.

Продукцията е заснета в Малайзия, където времето доказва, че може да бъде истинско предизвикателство.

Понякога ни застигаше буря. Тя можеше да трае пет минути, можеше да трае и пет часа. Изключителният ни дизайнер Роб Харис приготвяше сцена на градинско пари и бурята връхлиташе. Целия арт отдел започваше да тича наоколо с чадъри и да се опитва да вземе различни неща. Сблъсквахме се с жегата, влажността, бубулечките и мухите. Така и трябваше да бъде за героите, които се очакваше да изиграем. Допадна ми да бъда там. Това е едно прекрасно място от света. – споделя Дейвид

Костюмите са изключителни, особено роклите с прекрасните им щампи, които жените носеха. Дрехите, които аз носех, бяха от лека материя, но въпреки това се потях. И след това обличахме тези странни неща за вечеря. Насред жегата сме и внезапно ни дават дебели ризи и костюми с папионки. Тогава си мислех, „Как хората са живели по този начин?“ И са яли тези ужасни, британски храни в Сингапур. Не са се аклиматизирали особено добре. Не са имали желание да се интегрират в тази култура.

Дейвид Мориси винаги изследва периода или събитието, в което му предстои да участва. Изключително интересно му е било да чете за падането на Сингапур.

Много малко знаех за тази част от историята. Смятам, че учените знаят много, но масовия зрител не. Причината е, че това се случва по същото време, по което японците атакуват Пърл Харбър. Това събитие е е поставило Великобритания на кръстопът. Тази драма е отправната точка и хората дори не предполагат, както ги грози.

Не бях чел книгата. Бях чел обаче книгата на Фарел  „The Troubles“, която разказва за британците в Ирландия. И двете са част от трилогия за Британската империя, заедно с „Обсадата на Кришнапур“. Кристофът Хамптън е писател, на който съм се възхищавал в продължение на много години. Обичам чувствителността му и неговия хумор. Когато прочетох сценария най-много ме привлякоха две неща. Уолтър Блекет е човек от висшето общество- не играя често такива персонажи. Историята е хаплива, изпълнена с хумор и сатира.

Допадна ми и друго- някак се страхувах да поема тази роля. Мислех си, че ще бъде много трудно да го изиграя. Щом почувствам това за някой герой обаче, категорично трябва да го направя. Поема ли роля ми се иска да е възможно най-различна от останалите. Обичам да играя герои, които са от погрешната страна на закона. Опитвам се да променям това възможно най-често.

С остаряването, нещата се променят. Ролите също. Насред своите 20г.получавах роли в които да съм есктроверт, който да се вгледа в себе си. Сега по-скоро получавам роли на интроверт, който трябва да погледне отвъд себе си. Подобно на Уолтър. Той е в позиция на абсолютна сигурност, когато зрителя се среща с него. Той изживява мечтите си и ставаме свидетели на това, как те започват да се разпадат.

Никога не бях ходил в Малайзия. Това бе нещо ново за мен. Синът ми бе ходил в Тайланд и Камбоджа. Аз обаче никога не бях ходил в тази част на света. Част от актьорите имаха лично време докато снимахме. Използваха го за да попътуват. Реших, че и аз ще отида в Тайланд и ще отседна в хубав хотел. Платих за три нощувки. Беше на плажа, бе невероятно….Имаше три различни басейна. Единия бе с бар по средата. Имаше и четири ресторанта на световно ниво. Когато пристигнах, отидох в стаята си и си легнах. Спах почти през цялото време. Събуждайки се си мислех, че може би трябва да отида на басейна и на плажа. Но не го направих. Бе прекрасно място, но едва успях да видя нещичко от него. Толкова бях изморен. Това бе голямото ми приключение, което просто проспах.

Довечера (14.03.2021г.) от 22:00 часа по Epic Drama ви очаква втория от 6-те епизода на сериала. Повторенията са във вторник и събота след 22:30.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

70 − = 60