Юни е месец за кралски истории по Viasat History. Още на  2 юни, четвъртък, в 22:00 часа отваряме рядък архив от последните 100 години, за да оживим историята на възхода, падението и оцеляването на кралските семейства по целия свят – с филма в 6 части „Кралските семейства: Запазване на короната“.  На 19 юни, неделя, пък в същия час е дебютът на историята на Грейс Кели, красивата актриса, която се издига до звезда и става модна икона на 50-те, след коетошокира света, когато напуска Холивуд, за да се омъжи за принц Рение на Монако!

В промеждутъка изследваме „Тайните на цивилизацията“ в три части – от древен Египет до древен Рим – от 10 юни, петък, в 22:00 часа.

Изчезналите милиони на Грейс Кели
Неделя 19 юни в 22:10 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Grace Kelly’s Missing Millions
Година: 2021

BKBDP1 GRACE KELLY PORTRAIT WITH HUSBAND, PRINCE RAINIER OF MONACO GKLY 001

Историята на Грейс Кели, красивата актриса, която се издига до звезда и става модна икона на 50-те, е добре известна. След това тя шокира света, когато напуска Холивуд, за да се омъжи за принц Рение на Монако, но по-малко известна е историята с изчезналите ѝ милиони. След трагичната смърт на Грейс изглежда, че тя е имала активи от едва 10 000 долара и порутена вила в Ирландия. В този документален филм финансовият следовател Джема Годфри е на лов за изчезналите милиони; колко е спечелила Грейс в кариерата си, каква е финансовата цена на двойните стандарти в Холивуд по отношение на пола и какви скрити съкровища тя е притежавала, наследила и завещала?

Кралски семейства: Запазване на короната
Премиера от четвъртък 2 юни в 22:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Royals: Keeping the Crown
Година: 2021

В началото на 20-ти век е имало над петдесет кралски семейства по целия свят. Сега този брой е намалял повече от наполовина. Проучваме рядък кралски архив от последните сто години, за да оживим историята на възхода, падението и оцеляването на кралските семейства по целия свят. След Първата световна война както германската, така и руската монархия губят троновете си. В отчаянието си някои кралски особи, лидери на държави, приветстват фашизма, за да запазят привилегиите си.

След Втората световна война монархиите се опитват да скрият продажното си военно минало, но големите социални промени през 1960-те и 1970-те години принуждават кралските семейства да променят самоличността си или да рискуват да загубят троновете си. През 1980-те години кралските семейства са изправени пред нова заплаха: възхода на натрапчивата жълта преса – сега новото поколение кралски особи трябва да се представят като „нормални хора“, за да запазят короните си.

Тайните на цивилизацията
Премиера от петък 10 юни в 22:00 ч.

Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Secrets to Civilisation
Година: 2021

Този сериал разглежда как авангардната наука променя начина, по който мислим за древното минало. Изследваме краха на цивилизациите от бронзовата епоха преди повече от 3000 години, възхода на класическата цивилизация и разпадането на Римската империя. Видни историци споделят как последните данни за състоянието на планетата пораждат нови идеи за въздействието на климата, пандемиите и вулканичната активност върху човешката история, от древния Египет до падането на Рим. Събирайки доказателства от древен полен, пещерни образувания, човешка ДНК и остатъци от вулкани и древно замърсяване, запазено в арктическия лед, ние откриваме колко сме уязвими към бързите промени в околната среда и как отпечатъкът на човечеството върху планетата датира от много по-отдавна, отколкото смятаме.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

67 + = 69