Всяко лято Монтерей бей, на 200 км южно от Сан Франциско, е домакин на най-голямата „конференция“ на морски животни на планетата. Някои от най-впечатляващите океански обитатели – сини китове, тюлени, делфини, морски видри и големи бели акули – се събират край калифорнийския бряг тук всяка година.

Great white shark in the deep blue water

Една от причините за важността на това събитие, е че много от тези животински видове някога са били обект на риболов, който ги довежда почти до изчезване. Сега това е преустановено и океаните са защитени, а феноменът е обект на изследване от специалисти в  документалния филм в две части „Голямата синева“ – по Viasat Nature в 21:00 часа на 20 и 21 септември, като част от „Сезона на океаните“.

Рубриката „Сезон на океаните“ по най-зеления ТВ канал от семейството на Viasat World с премиера понеделник, 6 септември, включва впечатляващи поредици като:

  • ТИХИЯТ ОКЕАН – от понеделник, 6 септември, всяка делнична вечер в 21:00 ч. Брой епизоди: 4 x 60 мин.
  • НАЙ-ДИВИЯТ ОКЕАН НА ЗЕМЯТА – от понеделник, 13 септември, всяка делнична вечер в 21:00 ч. Брой епизоди: 3 x 60 мин.
  • ГОЛЯМАТА СИНЕВА – В две вечери от понеделник, 20 септември, в 21:00 ч. Брой епизоди: 2 x 60 мин.

„Голямата синева“ разкрива в два епизода дългата и трудна годишна миграция на тези морски животни, които достигат до залива, където за награда за пътешествието си през Пасифика получават хапка риба и планктон. Не всички, обаче, оцеляват през опасното пътуване. А и всички пристигнали са гладни… Няма гаранция, че ще има достатъчно храна за всеки; ежегодно нивото й в залива се променя поради уникалните характеристики на това малко парче океан.

Годишното преселение бива наблюдавано от местни ентусиасти и учени, включително експерти от световно известния Monterey Bay Aquarium, в опит да гарантират бъдещето на океаните ни. Тази година събитието е уловено от камерите на BBC и заедно с тях можем да се гмурнем в самия разгар на екшъна, да наблюдаваме как се развива и да залагаме дали този път ще наблюдаваме най-голямото събиране, записвано някога.

Само преди две дететилетия този изумителен годишен спектакъл бил на косъм да остане в историята, когато дивият живот в залива е застрашен от изчезване, изправен на ръба на екологична катастрофа. За щастие тази страшна история е със щастлив край, благодарение на това, че обществото на Монтерей се обединява, а природата проявява своята изумителна устойчивост и това се превръща в една от най-успешните истории по опазване на околната среда.

„Голямата синева“ дебютира по Viasat Nature в цяла Централна и Източна Европа в понеделник, 20 септември, и вторник, 21 септември, в 21:00 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 9 = 16