E крайно време беше. Третата COVID 19 вълна залязва, кината са отворени на някакви % (влезеш ли вътре е малко по-различно) и имаме първата голяма премиера, изискваща голям екран. Изискваща възможно най-големия екран. Изискваща всичко, което киното може да ни даде, а телевизора не. Усещане за мащаб. След тоталната суша от към кино филми през изминалата година, изключвам „Тенет“ и „Нови мутанти“, които се измушнаха някак между другото насред пандемията, „Годзила срещу Конг“ е първия голям филм след първата година на COVID 19 в света.

„Експедиция тръгва да търси Kухата Земя и за целта и трябва Титан. А друг титан преследва въпросния. И има битки. „

Така най-просто можем да опишем сюжета, който е далеч от важното нещо, поради което трябва да гледате този филм. Липсваше ни киното. Липсваше ни онова неповторимо усещане, което то носи. Липсваше ни тъмния салон, меките седалки, мириса на пуканки, рекламите в началото, селяците от съседните редове, крясъците на невръстните… Някак… друго си е.

„Годзила срещу Конг“ е изключително комерсиален филм, който не носи нищо със себе си освен въпросните битки. И за да изгледам толкова неангажиращ филм, какво по-добро от това, да го превърна в the ultimate movie experience и да се потопя в него на 4DX. Голяма грешка- една седмица след прожекцията страдах от болки в гърба. Но за това след малко.

Много малко филми биха ме провокирали да изсипя една кофа пари и да ги гледам на 4DX. В България все още сме на ниво 4DX economy, а билета е достатъчно по-скъп от обикновения (който и без друго е скъп), но този филм, след тази година, крещеше за това преживяване. Дали си струваше? О да!

4DX внася много към и без това безумната баталия, която се лее от екрана. Във всеки един миг, в който предстоеше битка на екрана, се хващах за седалката и аз самия се подготвях за такава. Хвърчаха пуканки наляво, сокове надясно, начос навсякъде. Ей, умрях от студ. В сцените на полюса сред снега, в залата ставаше толкова студено, че се чудех тая горила как не и теква носа. Между другото, това е първия 4DX филм, който гледам и предходната седалка не спря да ме плюе през цялото време. При голямата водна битка, която е първия сблъсък между двата титана (видяхме го още в трейлърите), при всяко потапяне на единия, другия или и двамата, седалката ме плюеше, и трябваше да се чувствам, че и аз се потапям.

Битките бяха истинско приключение. Така не ме е хвърляла седалка не помня от кога. Може би от времето на „Бързи и яростни 6“. Светлинните ефекти, миризмите и зрелищното меле от екрана превърнаха преживяването в наистина забавно. „Годзила срещу Конг“ е един много особен филм, който ако не бях гледал с допълнителния fun към него и не бе ПЪРВИЯТ след пандемията, може би нямаше и да запомня. Сега усещането е друго. Въпреки неговите безумия.

Филмът има изключително странно решение за Кухата Земя. И то ми допада. Двете повърхности една срещу друга бяха много интелигентно решение и прехода на Конг между тях бе някак „метафизичен“. Филмът нямаше нужда от актьори. Герои. Каквото и да било. Имаше едно момиченце, което бе добра притурка към Конг и до там. Всички останали бяха излишни. И Александър Скарсгард, който се чувстваше супер неловко в ролята си. Преди всичко излишна бе Eleven (Stranger Things), извинете Мили Боби Браун. Цялата сюжетна нишка на нейната героиня бе там, за да се случва нещо различно от непрекъснатите битки. Във филма друго няма.

Всички битки бяха зрелищни и брилянтно пресъздадени. Усещането за епичност, мащаб, мощ и несломима сила бяха навсякъде. Да сблъсъка ни даде Добър, даде ни и Лош титан. Кой кой е, ще разберете, ако го гледате. А кой е победителя? Има ли такъв? Също ще разберете след като изгледате филма.

Неговото трето действие се опитва да вкара обрат, който е толкова безумен, колкото всички сюжетни нишки преди него. Причината за съществуването на обрата е може би за да има още една финална битка. И тя се случва. И е прекрасна. При все това… хайде стига. Кой имаше нужда от това?

„Годзила срещу Конг 3D“ е едно прекрасно 4DX преживяване, което при обикновена 3D/2D прожекция или гледане от вкъщи, ще загуби и малкото, което може да даде на зрителя.

Филмът е в кино салоните в цялата страна, благодарение на Александра Филмс!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 6 = 1