„Австралийски търсачи на злато“ се завръщат със шестия си сезон по Viasat Explore на 19 август в 22:00 часа – с нов епизод всеки четвъртък по същото време. В 20-те епизода на новия сезон седем екипа златотърсачи се борят с неуморимите стихии – включително адската жега – за да се възползват от най-скъпоструващото злато на Австралия, като заработват повече от всякога и откриват парче за 600 унции на стойност 1.5 млн австралийски долара! В тази връзка тук обобщаваме няколко от най-големите находки на злато в света:

Едно от най-големите парчета злато е открито само на 30-ина см под земята

Преди повече от 150 години, на 5 февруари 1869 г. в Австралия откриват най-голямото парче злато в света. Парчето, което кръщават Уелкъм Стрейнджър (бел. Пр. „Добре дошъл, Страннико“) се намира само на 30-ина см под повърхността на земята. Двама миньори от Англия, Джон Дийсън и Ричард Оутс, се натъкват на него в златните мини на Виктория, едни от най-големите в Австралия и до ден днешен.

Буцата, която се оказва над 72 кг, е толкова огромна, че се налага да я разполовят, за да я претеглят, а са толкова развълнувани, че пропускат да я снимат преди това, така че остава увековечена само като рисунка. Самият Уелкъм Стрейнджър също не оцелява: той е претопен и прехвърлен в Националната банка на Великобритания.

Рекордът на Welcome Stranger е подобрен също в Австралия

Най-голямото парче злато и до ден днешен, също е открито в Австралия, в мината Бета Хънт в Камбалда в югозападната част на континента. Находката е на миньор на име Хенри Доул и е на дълбочина от повече от 500 м, направена с експлозив през 2018 г. Той открива не само тази буца, но и още много парчета, най-голямото от които е около 90 кг: необходими са трима души, за да го извадят на повърхността.

От находката за 2.6 млн долара, 68% са чисто злато. Доул и колегите му изваждат общо 40 буци от мината, чиято обща стойност надвишава 13 млн. долара. Доул коментира откритието си така: „Миньор съм от 16 години. Никога в живота си не съм виждал нещо подобно. Имаше парчета злато на повърхността, по земята… наистина уникално… събирахме ги с часове!”

Когато малкото богатство е извадено, мината е укрепена, а парчетата са транспортирани с въоръжена охрана. Парчето е наречено Крал Хенри – на откривателя си и е купено от най-стария монетен двор, Пърт Минт, който го излага в собствената си експозиционна зала.

Най-голямото парче, открито с метален детектор, тежи над 27 кг

Злато се намира не само с копаене в мини, но и със специални метални детектори. Най-голямото такова парче – „Ръката на съдбата“ – е открито през септември 1980 г. от Кевин Хилиър в Кингоуер, Виктория. Парчето е само на 30-ина см под земята, изправено. То е на стойност над 1 млн долара и в момента е изложено в Биксоли, Мисисипи.

Rob Dale & Rob ‘Turbo’ Linton, Aussie Gold Hunters Series 6 – Photograph by David Dare Parker

И до днес все още търсенето с метални детектори дава резултат. Неотдавна намериха парче с формата на рибя опашка близо до Мелбърн, в Баларат, което тежи над 5 кг. Златотърсачът, който остава анонимен, използва значително усъвършенстван ръчен метален детектор, който може да засече наличие на много по-голяма дълбочина от обикновено: така прави находка на повече от 6 м под земята, в район, претърсван многократно преди това.

Шест от 10-те най-големи парчета злато в света са открити в Австралия, така че не е чудно, че златната треска още върлува на този континент. „Австралийски търсачи на злато“ проследява 7 от многото екипи златотърсачи, които опитват различни метори, за да претърсят обещаващи места на континента с надеждата да им излезе късметът и да открият най-голямото парче в историята досега – по Viasat Explore, от 19 август.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

31 − = 23