Дългоочакваното четвърто издание на „Виното. Българска енциклопедия” от Ясен Бориславов и издателство “Труд” е факт. Дали във виното е истината, ще разберете в луксозното и пълноцветно издание, с твърди корици и почти 300 страници.
Първото издание на „Виното. Българска енциклопедия” се появи през 2004 г. с амбицията да въведе българския читател в света на виното с неговата дълга, сложна и богата на културни напластявания история, неговите технологии, стилове, вкусове и ритуали.
Оттогава във винарския бранш у нас се промениха много неща. Появиха се нови изби и хиляди нови вина. Новите винарни засадиха собствени лозя и строго контролират качеството и на гроздето, и на виното. В България се появиха вина, съпоставими с добрите световни образци. Плавно се промени и сортовата структура на лозята – има нови, по-рано слабо познати или неизвестни на българския потребител сортове като Сира, Пино ноар, Темпранийо, Вионие, Малбек, Пти Вердо, Небиоло, Санджовезе и др. В крак с винената мода започна производството на първите български вина в стил orange.
Българското вино плавно започна да си връща позагубеното международно признание и много специалисти очакват скоро България да стане една от интересните винени страни.
Междувременно трите издания на енциклопедията се изчерпаха и това й даде шанс да се прероди с актуализирано съдържание и нова информация. Акцентът отново е върху българския аспект на темата, който поставя българското парченце в картината на огромния и динамично променящ се световен винен пъзел.
Във “Виното. Българска енциклопедия” ще прочетете за историята на винопроизводството, как да си приготвите сами вино, какви са сортовете, подходящи за различни видове вина, какви са характеристиките на видовете бъчви, какви са принципите на дегустацията и др.





