Вечна чистка“ е изключение. Поредицата, базирана на идеята за „отпускане на напрежението“ в една нощ от годината, някак се поизчерпа. А в нея има много, много потенциал. Дори сериал от 2 сезона просъществува и бе сравнително успешен. Причината за „посредствените“ реакции на зрителите към филмите и сериала е кьопавия сценарий.

Около тази идея могат да се завъртят изключително много морални и общочовешки проблеми. Могат да се направят много препратки и сравнения така че, историята да придобие много по-дълбок смисъл. Тя може да стане много по-болезнена и кървяща, на фона на случващото се. Как точно се е зародила идеята за Чистката? Кой конкретно я е предложил? Защо? Какво се върти в главите на конкретни герои, бягащи или участващи в Чистката? Съпоставка между различните гледни точки на участващи и криещи се, с пълнокръвни герои с истории и мотивация би изглеждала прекрасно на екран. Първи опити и бунтове срещу Чистката, опити за спирането и, война, възстания, хора за и хора против…. Толкова много има за изслледване, което почти не е засегнато във филмите и сериалите до момента. А засегнатото… всъщност е изключително посредствено.

За пореден път имаме нови герои, които някак са подхвърлени още в самото начало, оставайки голяма въпросителна около произхода си. Отново имаме спокоен живот и подготовка за Чистката. Отново имаме нощта на самата Чистка, която минава доста обрано. За да се съберат в забрана под 16г., продуцентите са орязали доста убийствата и насилието е наистина basic. Най-важните моменти са извън камера и всъщност не ги виждаме.

Идеята за Вечната чистка е добра. Продължаващото насилие след обявяването на краят на Чистката за тази година е естествена еволюция. Когато дадеш на човек такава свобода, обикновено тя не му е достатъчна и той започва да иска още и още. Желанието да „са свободни“ да правят каквото си искат извън 12-те часа на Чистката е създало организация, която….. никой не разбира каква или от къде е.

И тук филмът забива рязко в поредица от проблеми, които го карат да катастрофира непрекъснато до самия финал. Причината за създаването на „движението“ Вечна чистка е абсурдно. Този жалък опит за конфронтация бе пробван през далечната 2004г. в „Денят след утрешния ден“. САЩ, от както свят светува, се бори срещу нелегалната емиграция от МЕКСИКО към свобствената им територия. Във филмът на Роланд Емерих, Мексико отваря границите си, за да спаси американците, бягащи от бурята. Тук във „Вечна чистка“ историята се повтаря и отново Мексико са добрите, които отварят вратите си, въпреки отношението през годините до сега….

Въпреки добрите идеи и перспективи за развитие, „Вечна чистка“ не успява да изиграе картите си дори там, където би могло да се получи добре. Това рязко начало без обяснения, спокойно  можеше да се превърне в идеален обрат за финала и чрез него да се извадят основателите на идеята за Вечна чистка. Въпреки че през цялото време произхода на двамата главни герои-мексиканци е неясен и стои някак под голяма въпросителна, нещата не се свенят да задълбаят още повече в съмнението на зрителя, показвайки изключителните им бойни умения и инстинкти за оцеляване. Вместо това да бъде използвано и от него да излезе значим обрат, филмът просто подхвърля два реда за произхода им и всичко свършва.

„Вечна чистка“ е поредния посредствен филм от поредицата. Добри идеи и прекрасни възможности за развитие. Изключително зле реализирани и потъпкани дори още повече, със смекчаването на тона около сцените с насилие. Та нали в крайна сметка хората отиват да гледат филма именно заради тези сцени?!

Вечна чистка“ остава особено усещане от зрителя, някъде точно на границата между посредствеността и разочарованието. И когато тръгнеш да мислиш дали филмът ти е харесал, веднага става ясно- НЕ! Замислиш ли се обаче, дали провалът е пълен, истината е че не e. Филмът има своите добри моменти. И толкоз….

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 83 = 88