Може би най-дългоочакваната премиера за 2021г. най-сетне е тук! Филмът, който традиционно чупи класациите и пълни кината в България се завръща за 9-ти път, ако не броим гаврата „Хобс и Шоу„. Историята?

Има устройство, което дава господство на притежателя му върху световни оръжейни системи. Двете му части трябва да бъдат събрани и активирани. Злодея ще се опита да го направи, добрите ще се опитат да го спрат.

Героите? Завръщат се абсолютно всички, все още живи герои. Завръщат се и някои от мъртвите. Идват и нови попълнения. Виждаме Bow Wow и Люк от „Бързи и Яростни: Tokyo Drift“, виждаме отново Хелън Мирън в ролята на майката на героите на Люк Евънс и Джейсън Стейтъм. И да, Вин Дизел изпълнява мечтата на актрисата, тя се качва на една от колите в „Бързи и яростни“ и създава една от най-запомнящите се сцени във филма! Виждаме отново Мия, която пропусна „Бързи и яростни 8“. Виждаме отново Чарлийз Терън в ролята на злодея Сайлър.  Виждаме целия познат екип- Вин Дизел, Тайрийз Гибсън, Лудакрис, Мишел Родригез. Виждаме отново Рамзи. Виждаме отново Хан, за който още от трейлъра знаем, че е жив. Виждаме и новопопълнението Джон Сина- братът на Дом и Мия. Актьорският ансамбъл е изключителен. И за разликa от всеки друг път, тук филмът работи на всички нива. Включително на ниво отношения и герои.

Скандалите около липсата на общи сцени между Лети и Мия са довели до ПЪЛНА ПРОМЯНА. Тук имаме изключително посрещане на Мия, при първото и появяване. Имаме и много лична, и невиждана за 9 филма до сега сцена между двете в Токио. И точно там ставаме свидетели на брутален екшън между Мия, Лети и Ел и злодеите. Точно появяването на Ел е едно от най-зрелищните в целия филм.

Откриващата сцена, с преследването в амазонската джунгла ни запраща в ситуация, в която не сме били до сега. „Бързи и яростни“ в екзотична земя, неравен терен, сред дървета, тонове тупурдия и да си …… майката. Още в тази начална сцена ще приемете, че филмът е безумен. И че случващото се в него е всичко друго, но не и възможно. При все това, то е супер яко, зрелищно и изпълнено с адреналин!

Има сцена, в която гарантирам всички ще се хванете за устата. Един висящ „танк“, една мина и героят на Тайрийз Гибсън. Едно обръщане на „танка“ ще ви накара да се хванете за устата от изумление от неочаквания ход на събитията.

Магнитите от трейлърите. Толкова простичко и същевременно толкова ефектно. Някъде в средата на филма намесването на магнитите активно в екшъна, превключват зрелището на следващо ниво. Не, НЕ СТЕ виждали такъв хаос на екран. Не, НЕ СТЕ смятали, че с 1 магнит такъв ужас е възможен. Не, НЕ СТЕ предполагали, че магнит може толкова успешно да се впише в екшъна на Бързи и яростни и да го подобри. УАУ!

Джон Сина е достоен заместник на Дуейн Джонсън. И дано Дуейн не се върне на екран, защото без него историята някак се върна там, където и е мястото. С фокус върху семейството. И „загубеният брат“ на Дом и Мия е попадение право в целта. Нещо, което трейлърите никога не загатнаха, е една сцена от миналото. Сцена, която ще преобърне представите ви и ще даде по-добър поглед към „Бързи и яростни 1“. Ще разберете защо Дом е такъв и защо семейството за него е толкова важно.

ВНИМАНИЕ, ОТ ТУК ДО КРАЯ Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМА СПОЙЛЕРИ! ЧЕТИ НА СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ!!!

Скоростната писта и пилотът от откриващата сцена на филма ще ви накарат да се изненадате, когато под каската с надпис Торето НЕ СЕ появява Вин Дизел. Тази сцена с бащата и моментът на разрив в отношенията на двамата братя е изключително деликатно вплетена и обоснована. Изборът на младите актьори за ролите на Дом и брат му е БРИЛАНТЕН! Вини Бенет в ролята на младия Дом е чудесно попадение. Лицето му носи екзотичните черти на Дизел, като младият мъж успява да докара дори специфичния тембър на гласа му!

Тази сцена и драма около смъртта на баща им оказва пагубно влияние върху живота на Дом и в даден момент, тя реално разделя братята завинаги. Отсъствието на героя на Джон Сина през предходните 8 филма идва оправдано, логично и възможно. И за разлика от „проблемът“ на трейлърите, че това е братът на Дом (ами Мия?), тук нещата са други. Филмът дава достатъчно време и възможност на Мия и „загубения“ и брат да покажат симпатии и отношения.

Имаме нов мега богат, мега злодей, който иска световно господство. Той е заловил Сайлър, с която в последствие се съюзява и успява да ни даде сцената, в която тя буквално да се взриви пред очите ни. Дали?!

Екшънът в „Бързи и яростни 9“ е създаден от хора, които не са от този свят. Не мога да си представя, че има човек на тази планета, способен да измисли това и да го събере толкова логично и толкова смислено в едни по-малко от 150 мин. В даден момент така се увличаш и се потапяш във въртележката, че нищо няма значение и просто се забавляваш. Обръщащ се „танк-влак“, горящ, от него скача Дом и оцелява, кола се залюлява хваната за въже , разбива се на парчета за да спаси Дом и Лети, кола скача в бездната за да мине над нея самолет и да я закачи с магнит, атакуващи преследвачите си коли, с други коли и хаос, привлечен с магнитите… и да. Най-дългоочаквания момент. Най-забавния момент. Най-лудия и ненормален момент. „Бързи и яростни 9“ отиват в космоса. Всички казваха, че само това им остава. Ами грешаха. Това и още много. Филмът отива в космоса и това, което на трейлъра видяхме просто да припали, във филма лети в космоса 🙂

За трети пореден филм, след онзи епичен завършек в „Бързи и яростни 7“ на брега и назоваване името на бебето в „Бързи и яростни 8“, Вин Дизел остава верен на сърцето си. Финалът на „Бързи и яростни 9“ отново е за него. Отново е за Пол. Неговият приятел и човека, рамо до рамо с когото той проби в Холивуд и се превърна в мега звезда. Човекът, който бе до него в най-трудните му години. Приятелят, с който останаха такива далеч отвъд екрана. Семейният другар. Братът Пол.

 

Точно, както в „Бързи и яростни 1“, тук семейството отново се събира за вечеря. Отново се приготвя да каже молитва. Дом спира това обаче, защото все още има празен стол до Мия. Не казва за кого е. Просто тя, казва „той идва“. И цялата зала се изпълва с очакване. Всички сърца отново замират за миг. Ще го видим ли? Ще оживее ли Брайън на Пол Уокър отново на екран. Дори за миг. Заслужаваме ли това? Ще ни го даде ли? И ето я колата му. Добре познатата му синя кола. Тя идва по улицата и паркира пред къщата. Намества се и предстои вратата да се отвори. Тя щраква и….

„Бързи и яростни 9“ е в кино салоните в цялата страна. Това е филм, който нямаш право да гледаш у дома. Това е филм, за приятелите. За хората. Филм за мястото, на което се събираме, за да гледаме заедно. Филм за кино.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 4