Amazon все по-активно се включват в битката за зрителско внимание и през 2020г., с революцията на стрийминга, който измести кината, те се наредиха редом до Netflix, Disney + и HBO MAX. Закупуването правата на „Безпощадно“ и неговата стрийминг премиера в началото на месеца бе поредната правилна стъпка за компанията. Том Кланси е обичан автор, а героят му Джак Райън е може би най-емблематичната му фигура, позната на киноманите.

„Безпощадно“ се доверява на вълната признание на „Крийд 2“ и „Черната пантера„, поставяйки в главната роля звездата от тези филми- Майкъл Б. Джордан. От там насетне, екшънът започва….

Джон Кели, военноморски тюлен, поема по пътя на отмъщението за смъртта на съпругата си – за да се окаже въвлечен в мащабна конспирация.

Историята звучи ужасно просто и ужасно клиширано. И още първите сцени успяват да обърнат представите и очакванията за всичко, което предстои. Началната мисия директно хваща зрителя за гушата и му заявява, че не трябва и да си помисля да отмести поглед. Проследяването на отделните сюжетни нишки след това някак е на път да успокои напрежението и в най-милите моменти, се случва немислимото. Отмъщението идва с такава сила и толкова неочаквано, че буквално ченето ти удря пода! Атаката срещу героят на Джордън е може би най-премерената и представена от далеч, но операторското майсторство и звуковия монтаж в тези сцени, я превръщат в категорично най-въздействащата. Има някакво далечно ехо от усещането на „Джак Ричър: Не се връщай“ тук. Главният герой отново е неочаквано прецакан, неочаквано преследван и филмът се движи от неговия поглед на нещата. Героят на Джордън разбира се е многократно по чаровен и приковаващ вниманието от силно остарелия Том Круз в другия филм.

Джон Кели (Майкъл Б. Джордан) е наистина кораво копеле, а екшънът, който предизвиква в много от сцените е next level. Влизането в горящата кола, битката в затворническата килия атаката на снайперистите от рушащата се сграда… Филмът ни представя герой в реално ситуация, във възможни екшън епизоди по-начин, по който някак поотвикнахме да виждаме света. Все пак живеем в света на въртележките на Marvel и Disney, а не в действителността.

„Безпощадно“ дава една много заплетена конспирация, която в началото върлува на местно ниво, после на международно, после се пренася по високите етажи на властта за да завърши с мотивация, която само роман на Том Кланси може да ни даде. Джоди Търнър Смит е прекрасен, поддържащ персонаж за нашия герой и коравата мадама внася нужната доза женско очарование на силна жена. Кам Гигандет („Бурлеска“), Джейми Бел („Телепорт“) и Гай Пиърс („Мементо“) допълват добрия актьорски ансамбъл, който е още една притегателна сила за зрителя тук.

„Безпощадно“ е от онези екшън-трилъри, реалните. Възможните. Човешките. Онези, към които Холивуд все по-рядко се обръща, поради доминиращото безумие на Disney. Филмът съумява да сработи на всички нива и да ни даде чудесен главен герой, силен поддържащ персонаж, интелигентни злодеи, очаквани и неочаквани обрати и много добър екшън, който някак започна да ни липсва през последните години. Ако има слаба брънка в цялата история, то това е мотивацията за всичко, голямата конспирация зад причината, спуска на действие във филма. Защо се случва всичко това, коя е целта му? Е в края на историята един герой ще изплюва камъчето, но то е a little bit too much. Малко по-американско и малко по-в стил Том Кланси от всичко останало.

На фона на сушата на качествени продукции от вече повече от година, „Безпощадно“ е глътка свеж въздух и чиста проба забавление от добрите години на Холивуд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 4 =