Първият сезон на „Асока“ вече е в историята. Със сигурност усещането за онези, гледали „Star Wars: Rebels“ и „Star Wars: The Clone Wars“ и тези, които не са ги гледали, е коренно различно. Анимациите бяха дело на Лукас. Родени от неговото въображение, макар и не само. Усещането и духът на Междузвездни войни в тaзи истории, тлее. Докато „Мандалорецът“ и „Андор“ изследват територии, с които Лукас няма общо, при „Асока“ не е така.

Сериалът ни върна в детските ни години при всичко онова, което обичаме и сме обичали в Междузвездни войни. С при все това, вече съвсем нови (за негледалите анимациите) герои. Асока е най-доброто, което се е случвало на поредицата след Анимациите. Силата, мистиката, галактиките, джедаите, мандалорците и т.н.т. са тук в най-чистата си форма. Асока носи тайнствеността и онова ново и непознато, което оригиналната трилогия ни даде. Много бързо се запознаваме с героите и много бързо обикваме и Асока и Сабин Рен и генералшата и дроида. На по-късен етап- Езра. Обикваме дори злодеите, които тук са много, много различни.

Расата на охлювите-костенурки, говорещи на абсолютно сладурски език е прекрасно попадение. Ездитни животни, приличащи на Уаргите от „Властелинът на пръстените“ са не по-малко впечатляващи. Всички дроиди, извънземни раси… точно там е очарованието на „Междузвездни войни“. Точно с това безгранично въображение за форми и същества, Лукас плени света някога. Тук, то е живо. И ново. И свежо. И различно. Но някак, носи пак същото усещане.

Мистерията около нашите злодеи, до появата на Траун е сходна с тази, около Дарт Вейдър и Императора. В крайна сметка именно Траун наследява империята след Палпатин, така че… И Морган Елисбет и Шин Хати и Байлан Скол са прекрасни злодеи и същевременно балансиращи тъмната и светлата страна на екран. С този финал, героинята на Морган се оказва някак пропиляна, но плановете на Disney за Шин и Байлан са изключителни. Още от сега се прокрадват идеите, че след невъзможността Мара Джейд (съпругата на Люк Скайуокър и бивша дясна ръка на Палпатин)  да бъде вплетена в канона, Шин Хати някак върви в посока да получи нейната сюжетна нишка. До къде, само времето ще покаже. Пoявата на Байлан при статуите на боговете на Мортис е може би най-смелото нещо, което някой след Лукас е правил в тази вселена.

Тримата богове на Мортис са Бащата, Синът и Дъщерята. Във финалния кадър Байлан стой пред три огромни статуи- тази на Бащата, в дясно от нея е тази на Сина и в ляво от нея е тази на Дъщерята, която е без глава. В митологията на „Междузвездни войни“ Мортис е мястото, от което произхожда Силата. Дъщерята е светлата страна. Синът е тъмната страна. Бащата е балансът. И когато Оби-Уан, Анакин и Асока пристигат на Мортис, Бащата вижда в Анакин своя наследник. В крайна сметка именно Избраният е онзи, който се очаква да донесе баланс в Силата. Когато това не се случва и Асока бива убита, Дъщерята прелива своята сила в нея, чрез Анакин.

Асока вярва, че малката птичка, която тя нарича Морай и видяхме на финала на сезона, всъщност е Дъщерята. Птичката се появява обикновено в най-важните моменти, в живота на героинята ни.

Траун е злодей, който тепърва ще опознаваме още. Малкото, което видяхме от него, ни го представи, като хитър и ловък. Като герой, винаги ход пред опонентите си. Респектиращ, достолепен и очевидно някой, на който да не смееш да се противопоставиш. С какво държи Вещиците? Защо му служат така безрезервно и изпълняват всяка негова дума? Тепърва ще научаваме…

„Асока“ ни даде огромна основа, върху която „Междузвездни войни“ може да стъпи, за да се разгърне в бъдеще. С тези осем епизода Филони успя да изтръгне поредицата от стоманената хватка на Лукас и да и даде цял един нов свят за развитие. Всъщност „Междузвездни войни“ вече нямат нужда от Лукас, от Скайуокър, нямат нужда от Рей, нямат нужда от Вейдър и Императора. Винаги е добре да проблясват от време на време, за да я има нотката на носталгията, като появата на С3PO в един от епизодите, но новите герои, новите възможности, са на практика неизчерпаеми. Имаме цяла нова галактика. Имаме може би първи възможен отговор на въпроса, защо до сега сме виждали само 3 представители на видът на Йода- Учителя, Йоделин и Грогу. Дали те не са именно от другата галактика, представена ни в „Асока“.

Поредицата отива там, където никой не се е осмелявал и с пристигането на Траун и Великите майки на Датомир… в самият Датомир. Мистичния свят тепърва ще се разгръща пред зрителя в бъдещите истории.

Езра отново има меч и се събира със стария си екип в основната галактика.

„Асока“ успява да излее основите, да ни запознае с героите, да ни накара да ги обикнем и да ни е грижа за тях и да направи стъпки за едно бъдеще на „Междузвезнди войни“, каквото епизоди 7, 8 и 9 бяха убили.

До колко сериалът е успял да достигне до незапознатите с историята и героите преди това, ми е трудно да преценя. Но бидейки един от тях, смятам че си е свършил работата и е триумфирал, пленявайки и нови фенове, които да се опитат да наваксат по един или друг начин, за да се приготвят за чудесата, които ни предстои да преживеем.

Всички епизоди на „Асока“ са достъпни за потребителите на Disney +!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =