Разследване на самолетни катастрофи, сезон 23 (10 еп. по 60 мин)
Премиера: 26 февруари 2024 от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки понеделник от 22:00 ч.

REENACTMENT – The Lead Investigator (played by Fane Tse) from the Taiwanese Civil Aeronautics Administration arrives at the crash site in search of evidence that could help explain why China Airlines Flight 676 crashed into a residential area near Taipei. (Cineflix 2023)

Всеки път, когато самолет се разбие, светът обръща взора си към случващото се. Същото правят и експертите, чиято работа е да разберат обстоятелствата и причините. „Разследване на самолетни катастрофи“ се завръща по National Geographic за своя 23-ти сезон и разкрива истината зад най-легендарните авиационни катастрофи. Всеки епизод включва разкази на очевидци, завладяващи възстановки, най-съвременни компютърно генерирани изображения, информация от черни кутии, записи от пилотската кабина и интервюта с разследващите, които в крайна сметка са определили какво се е объркало.
Разкривайки мрачната истина, че авиационната безопасност се подобрява с всеки следващ инцидент, „Разследване на самолетни катастрофи“ проследява тези авиопроизшествия, за да разбере какво и защо се е объркало.

Геният: Мартин Лутър Кинг-младши и Малкълм Екс (8 еп. по 60 мин)
Премиера: 4 февруари 2024 г. от 22:00 и 23:00 ч.
Излъчване: Всяка неделя от 22:00 и 23:00 ч.

Aaron Pierre as Malcolm X in GENIUS: MLK/X. (National Geographic/Richard DuCree)

Четвъртият сезон на „Геният“ ще изследва живота, наследството и философията на д-р Мартин Лутър Кинг-младши и Малкълм Екс. Под прозорливото ръководство на Кинг Движението за граждански права в САЩ развива каузата за расово равенство чрез ненасилствени протести и законодателство. Чест критик на мирния подход на Кинг, Малкълм Екс настоява категорично за овластяване, идентичност и самоопределяне на чернокожите. Въпреки че произхождат от коренно различна среда и се срещат само веднъж, Кинг и Малкълм Екс са синоними на епохата на гражданските права, която формират, те са като двете страни на една и съща монета. Освен че си повлияват взаимно, те вдъхновяват милиони хора, завинаги изменят социалното съзнание на Америка и налагат равносметка за дългата история на расовото и икономическото неравенство в страната.

Арктическо изкачване с Алекс Хонълд, сезон 1 (3 еп. по 60 мин)
Премиера: 8 февруари 2024 г. от 21:00 и 22:00 ч.
Излъчване: Всеки четвъртък от 21:00 ч.

Alex Honnold climbing Ingmikortilaq. (photo credit: National Geographic/Pablo Durana)

Алекс Хонълд, познато от отличения с награди „Сам на скалата“, води шестседмична експедиция в Източна Гренландия, за да се опита да покори за първи път една от най-високите неизкачвани скални стени в света.
Тази експедиция е много повече от просто катерене за Хонълд, дългогодишен активист в областта на климата. Това е възможност да се наблюдава от първа ръка въздействието на изменението на климата върху жизнено важна за бъдещето на планетата диви места. С помощта на глациолога Хайди Севестре Алекс и екипът изследват влиянието на климатичните промени върху ледниците, ледените шапки и фиордите в тази отдалечена част на Арктика.

Космическата надпревара (120 мин)
Премиера: 17 февруари 2024 г., събота, от 22:00 ч.

Astronaut Guion Bluford onboard STS-8. (credit: NASA)

„Космическата надпревара“ разкрива малко известни факти около съревнованието за изпращане на първия чернокож човек в космоса – сложна мрежа от пропаганда по време на Студената война и казуси, свързани с гражданските права, които обхващат Съединените щати, Русия и Куба. Наричана от експертите „последната битка на Студената война“, ще научим историята на трима мъже, които са били защитавани и често използвани от тези страни като символи в идеологическата война, оформила нашата история.

Истинските Червени опашки (60 мин)
Премиера: 24 февруари 2024 г., събота, от 21:00 ч.

През април 1944 г. лейтенант Франк Мууди лети на 4 мили северно от пристанището Порт Хюрън, Мичиган. Той управлява своя изтребител Бел П-39 Еъркобра, когато започва да извършва артилерийски упражнения. Но това, което е трябвало да бъде рутинна тренировъчна мисия, се превръща в трагедия. Самолетът на Мууди се поврежда, пада в хладните води на езерото Хюрън и бавно изчезва. Тялото на Мууди е намерено 3 месеца по-късно в съседната река Сейнт Клер, но самолетът му никога повече не е видян. Ето откъде започва нашата история….

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 36 = 42