Изтрити: Цветнокожи герои от Втората световна война, сезон 1 (4 еп. по 60 мин)

Премиера: 28 май 2024 г. от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки вторник от 22:00 ч.

Private Henry Parham, Corporal William Dabney and Combat Medic Waverly Woodson (played by Ishmel Bridgeman, Joshua Riley, and Francesco Di Rauso) pose for a group portrait in a scene of a WW2 historic reenactment production for „Erased: WW2’s Heroes of Color.“ (National Geographic)

„Изтрити: Цветнокожи герои от Втората световна война” е завладяващо пътешествие за разкриване на отдавна изгубения завет на цветнокожи войници по време на Втората световна война. Продуцирана и разказана от Идрис Елба, чийто дядо се е сражавал във войната, тази забележителна поредица хвърля светлина върху огромния принос на над 8 милиона души, които са се сражавали геройски за съюзническите сили и чиито истории до голяма степен са останали неразказани. Чрез смесица от исторически драматизации и въздействащи разкази от първа ръка на потомци, преплетени с погледа на историци и селекция от архивни кадри, всеки епизод се фокусира върху трима необикновени герои – от 16-годишно момче от Ню Йорк до аристократ от Индия, за да представи тяхната храброст, проявена през емблематичните събития на Втората световна война: Пърл Харбър, Десантът в Нормандия, Дюнкерк и Арденската офанзива. Отвъд бойното поле, поредицата разкрива и пряката връзка между тежестта на войната и възхода на вдъхновените от нея движения за свобода, които обхващат целия свят. Поредицата от четири серии е затрогващо свидетелство за смелостта на тези герои, почит към жертвите, които са направили и сериозно напомняне, че борбата за равенство и признание продължава и до днес.

Залавяне на контрабандисти, сезон 7 (8 еп. по 60 мин)

Премиера: 13 май 2024 г. от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки понеделник от 22:00 ч.

CBP Officer Salcido holds a package of suspected narcotics discovered smuggled in the rear bumper of a suspect’s vehicle in El Paso, Texas. (National Geographic)

Митничари и агенти на „Национална сигурност“ арестуват наркотрафиканти, конфискуват контрабандни предмети, разкриват нова улична дрога и разбиват международна мрежа за фалшиви стоки.

Скритият Холокост (60 мин)

Премиера: 7 май 2024 г., вторник, от 22:00 ч.

The perimeter fencing at the Majdanek concentration camp. (Caravan Media Ltd in association with BBC/Benjamin Holgate)

Смятаме, че познаваме целия мащаб на Холокоста. Но не е така. Преди лагерите на смъртта милиони хора са били унищожени от потока на куршуми, обхванал цяла Източна Европа. Никой не знае броя на убитите, а мъртвите никога не са били открити. Сега екипи от следователи използват съдебномедицински анализ и най-съвременни технологии, за да установят истинските мащаби на Холокоста.

Живот под нулата: Първите жители на Аляска, сезон 3 (20 еп. по 60 мин)

Премиера: 2 май 2024 г. от 21:00 ч.
Излъчване: Всеки четвъртък от 21:00 ч.

Jody Potts-Joseph setting marten traps in the winter season. (National Geographic/Ashton Hurlburt)

Когато руснаците пристигат през XVIII в., коренните жители на Аляска са там от хиляди години, през които разработват и усъвършенстват сложни начини за оцеляване и просперитет в най-суровите условия. Техните традиции и методи се предават от поколение на поколение и те успяват да запазят своите обичаи и уникален начин на живот непокътнати въпреки всичко. И все пак, постоянната опасност от изчезване остава.
Изправени срещу непрестанно променящия се суров пейзаж на Аляска, непрекъснато намаляващият брой на коренните жители има само един изход – да живее като предците си и да научи следващите поколения как да живеят по тези земи и да се възползват от благата им. Документалната поредица, „Живот под нулата: Първите жители на Аляска”, проследява избрани коренни жители, които разчитат на древна мъдрост, както и на техники за лов, строителство и оцеляване, за да осигурят просъществуването си през следващото хилядолетие. Предаването чества културата, традициите и невероятната сила на една вдъхновяваща група хора, които винаги успяват да намерят начин да оцелеят още един ден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 4 =